15 Tips om Europa-Park te bezoeken


Europa-Park is Duitsland's grootste attractiepark dat bestaat uit 13 Europese themagebieden met meer dan 100 attracties en shows. Het park ligt in het Zwarte Woud, op enkele kilometers van de A5, bij het drielandenpunt Duitsland-Frankrijk-Zwitserland. Ondanks dit alles, heeft Europa-Park nog niet de naambekendheid in de Lage Landen die men graag zou wensen.

Daarom werd de hulp ingeroepen van experts om geïnteresseerde landgenoten te helpen bij hun planning om dit mooie themapark te bezoeken. Deze experts zijn attractiepark-fans: als hobby bezoeken zij immers vele attractieparken in binnen- en buitenland. Bij sommige leden staat de teller al op 100 parken en zij mogen dan ook met recht experts genoemd worden. Parkworld.be alleen al heeft een fenomenaal record van 300 diverse parken.

Het enthousiasme om tips in te sturen was groot: meer dan 250 tips werden toegestuurd naar Europa-Park. Opvallend was dat bijna iedere inzender de tip gaf om meer dan één dag voor het park uit te trekken. Dat is niet verwonderlijk: het park kent meer dan 100 attracties en shows. Enkele inzenders hadden hun tips al eerder met  hun omgeving  gedeeld en vonden het fijn om deze nu breder te verspreiden.

Uit de inzendingen werden de meest voorkomende tips geselecteerd voor een top 15:

1. Voorzie best twee parkdagen

Wie voor het eerst naar Europa-Park gaat, doet er goed aan, vanwege de grootte van het park, minimaal 2 parkdagen in te plannen.

2. Begin om 9:00 uur

Heb je één dag ter beschikking, zorg dan dat je meteen om 9.00 uur bij de ingang bent. Het park sluit in principe om 18.00 uur, maar blijft in het hoogseizoen op drukkere dagen langer open. Om 12.00 uur wordt dan de sluitingstijd van die dag bekendgemaakt.

3. Overzicht met EP-Express of Eurotower

Europa-Park heeft meer dan 100 attracties en shows. Bereid je goed voor op internet:  Europa-Park heeft een uitgebreide site met informatie over de attracties (met evt. lengte- en leeftijdrestricties) en shows. Bekijk het park alvast op Youtube en volg de laatste ontwikkelingen op Facebook en Hyves. Maak ook meteen ter plekke een beeld van het park door een rondje met de EP-Express of de Eurotower.

4. Gebruik de gratis plattegrond en/of de App op je smartphone

Sommige attracties zijn goed verborgen achter de gevels in de 13 nagebouwde landen. Pas op dat je er niet aan voorbijloopt. Neem de gratis plattegrond mee en streep af (pennetje!).  Of gebruik de Europa-Park-App op je smartphone.

5. Taktiek voor de top-achtbanen

Gek op achtbanen? Ren direct bij opening van het park naar de achtbanen ‘blue fire’ of Silver Star,  of begin achteraan in het park en doe daar de andere achtbanen. Bezoek de genoemde top-achtbanen dan in de vroege namiddag.  Ga je alleen in de ‘blue fire’, gebruik dan de single riders-rij. De meeste air-time heb je achteraan in de Silver Star.

6. Wachtrijen

Laat je niet afschrikken door de wachtrijen; ze gaan in tegenstelling tot andere attractieparken vanwege de grote capaciteit zeer vlot vooruit. Overigens: niet de attracties maar de wachtrijen sluiten pas om sluitingstijd.

7. Plan 10 minuten extra in voor de shows 

Plan tijd in voor bezoek aan de shows. Er is elke dag 5 uur entertainment. Neem bij de ingang van het park een folder mee met het programma van die dag. Zorg dat je minimaal 10 minuten voor aanvang in het theater bent: er is vaak nog een klein voorprogramma.

8. Speelplaatsen en speciaal restaurant voor de kleintjes

Het park heeft attracties voor jong en oud. Voor de allerkleinsten zijn er verschillende speelplaatsen met zitjes voor de ouders. Er is ook een speciaal restaurant voor baby’s en met “baby-switch” hoeven ouders niet twee keer door de wachtrij om een attractie te doen.

9. Meer beleving met een hotelovernacthing

Hou je beleving langer vast en overnacht in een van de Europa-Park-hotels. Als hotelgast heb je eerder toegang tot het park, kun je gratis parkeren, en kun je ook gratis gebruik maken van sauna en zwembaden. Neem je fototoestel mee naar het ontbijtbuffet want ook de parkfiguren zullen er zijn.

10 Vul aan met een trip naar Zwitserland, Oostenrijk of Italië

Sluit  je vakantie in Zwitserland, Oostenrijk of Italië af met een bezoek aan Europa-Park.  Het park heeft ook een eigen overnachtingcamping. In de Saloon kun je ook als niet-gast van het Camp Resort terecht voor een hapje en een drankje.

11. Ook als je in een hotel of gasthuis in Rust verblijft.

Ook in het plaatsje Rust zijn (soms op loopafstand) veel hotels en gasthuizen.  Loop ‘s avonds eens binnen bij een van de Europa-Park-hotels. Bezoek de fonteinshow van Hotel Colosseo. In de restaurants kun je terecht voor het uitgebreide avondbuffet (tip: vooraf reserveren). Sluit de dag af met een drankje in een van de hotelbars en geniet van het panorama over het park en de omgeving.

12. Combineer met seizoen-evenementen

Combineer je bezoek met een van de vele evenementen die in het park worden georganiseerd. Hou de kalender op internet in de gaten. Vooral de vermaarde Halloween-evenementen mag je niet missen.

13. Hou rekening met internationale vakanties en feestdagen

Europa-Park ligt in de deelstaat Baden-Württemberg, in de landendriehoek Duitsland, Frankrijk, Zwitserland. Het park heeft vele bezoekers uit deze regio: hou rekening met andere vakanties en feestdagen.

14. Betaalbare maaltijden en gevarieerd culinair aanbod.

Je kunt natuurlijk eten mee in het park nemen, maar er is vergeleken met andere parken een gevarieerder culinair aanbod  dat ook nog eens goed betaalbaar is. Neem bij de ingang de brochure mee met een overzicht van de tientallen restaurants. Geen tijd om te zitten? Sla twee vliegen in één klap en bekijk al etend de show in het restaurant van Piraten van  Batavia. Win tijd door tijdens etenstijd attracties te doen.

15. Geniet!

”Geniet! Je kan hollen van attractie naar attractie en het zullen stuk voor stuk fantastische, unieke ervaringen zijn,  maar vergeet vooral niet de heerlijke sfeer op te snuiven. Mijn tip is dan ook om het rustig aan te doen. Geniet van al het moois rondom jou. Geniet van de prachtige tuinen, geniet van de sfeervolle gebouwen en van het lekkere eten. Ontspan op een zonnig terrasje in Griekenland, waan je in een Zwitsers bergdorpje of geniet van een paëlla in Spanje. Dat is Europa-Park voor mij!”