Virtual Ride Coaster in Europa-Park

Alpenexpress VR-Ride

Vele fabrikanten zijn er al eventjes mee bezig, maar het is Mack Rides die in hun eigen Europa-Park met de primeur afstaken van een Virtual Ride Coaster: “Alpenexpress VR-Ride”

20150921 EP vr ride180Door middel van zogenaamde VR-brillen, geeft men op een Virtual Ride Coaster een extra dimensie aan een achtbaanritje. In Europa-Park werd de powered coaster Alpenexpress gebruikt als test project. Tijdens de rit krijgt de passagier dan een geanimeerd 3D-filmpje die synchroon meegaat met de rit. In dit geval werd de film gebaseerd op het eerder uitgebrachte “The Mystery of Castle Balthasar”, een 4D-avontuur van de mascotte van het park, Euromaus. Samen met zijn vrienden gaat hij alvast een wilde mijnrit tegemoet, eerst in een mijnkarretje en erna op de rug van een draak.

De technische moeilijkheid bij een VR coaster is de synchronisatie tussen de film en het ritverloop van de achtbaan. Elke achtbaanrit kan door omstandigheden lichtjes verschillen, niet meteen voelbaar als passagier, maar wel belangrijk voor een VR-coaster. Daarom zijn er talrijke sensoren op het traject geplaatst, die de snelheid en de positie van de achtbaan bepalen, en waarbij dit wordt teruggekoppeld naar de bewegingen tijdens de film.

“Alpenexpress VR-Ride” heeft een dagelijkse capaciteit van 2000 bezoekers per dag. Het project van deze Virtual Reality Coaster kwam tot stand danzij de samenwerking tussen VR Coaster, Mack Rides en MackMedia.

Bezoekers kunnen reeds genieten van deze nieuwigheid. Hiervoor is wel een zogenaamde Emotions Plus kaart voor nodig. Elke abonnee of hotelgast van het Europa-Park Resort kunnen hiervan alvast gebruik maken. De reguliere gasten kunnen hiervan, mits betaling, ook van genieten.

20150921 EP vr ride640