Parkworld over Efteling

Bij het schrijven van een review over een park, zoals de Efteling, dan ben je haast geneigd om het woordenboek vol superlatieven naast je te leggen. De sterkte van het park is zonder enige twijfel de eigen identiteit waar het park reeds jaar en dag aan vast houdt. De zeer eigen, daarom ook unieke aankleding van de attracties, de restaurants, het park, geven een typisch Efteling gevoel mee. 

Het afgelopen decennium is het park fors beginnen groeien, met diverse gerichte investeringen, zowel in het attractiepark, het Sprookjesbos, maar ook qua uitbreiding van de overmachtingsmogelijkheden. Het lijkt ondertussen wel een evidentie, maar Efteling is ook een park dat er trots op is dt het 365 dagen per jaar geopend is. Hierdoor investeert het park steeds vaker in het onderhouden van het huidige aanbod en het uitbreiden van de beleving voor de bezoekers. 

Alles begon bij het Sprookjesbos. Wat ons betreft is dit nog steeds het kloppende hart van de Efteling. Misschien uit nostalgische overwegingen, maar de sprookjesfiguren uit het bos zijn ondertussen ook tot leven gekomen op het beeldscherm en houden de jonge kijkers aan de buis gekluisterd. De sprookjes in het bos voelen bovendien bijzonder authentiek aan. Het is niet meteen de afgeborstelde, cartooneske voorstelling die sommige andere parken eerder zouden hanteren, maar het is een creatie met dat vleugje Efteling-magie, waardoor alle verhalen voor jong en oud wel tot leven lijken te komen. En al voelen sommige sprookjes toch al een beetje gedateerd aan, wie blijft er nu niet graag staan wachten op de verkleuring van de tulpen bij de fakir of kijkt graag toe hoe de elfjes steeds weer opnieuw willen dansen bij de Indische waterlelies. Maar het Sprookjesbos is geen afgesloten verhaal. Steeds weer slaagt Efteling erin om de bezoekers te verrassen met een nieuw sprookje, waarbij de technologie dan wel heel up-to-date mag zijn, het vormt geen stijlbreuk met de warmte en de magie die deze plek uitstraalt.

20190225 EFT SprBos1200800

Uiteraard is Efteling zoveel meer geworden dan het Sprookjesbos alleen. We kunnen alle attracties één voor één beginnen opsommen, want geef toe, elke attractie heeft wel "iets". Denk maar aan achtbanen zoals Baron 1898 of de duellerende achtbaan Joris en de Draak, de avonturen in de Vliegende Hollander of de verwondering van de Droomvlucht. De attracties in de Efteling zijn voor vele bezoekers ondertussen klassiekers geworden, zoals Fata Morgana, Villa Volta, Pirana,... of het nog vrij nieuwe Symbolica...

De oudste achtbaan uit het park, is misschien meteen de meest recente achtbaan: Python. Het lijkt wel een tegenspreking, maar dat is het niet... Deze iconische achtbaan uit 1981 werd in 2018 volledig heropgebouwd. Alle stalen sporen werden vervangen. Het Nederlandse bedrijf Vekoma was in beide gevallen de leverancier van deze multi-loop achtbaan. Momenteel maken de bezoekers gebruik van de laatste generatie Vekoma-treintjes, waardoor de ritbeleving bijzonder comfortael en pittig aanvoelt. 

Een andere achtbaan in de Efteling die door Vekoma werd gebouwd is de indoor-achtbaan Vogel Rok. Deze populaire rollercoaster neemt de bezoeker mee op een wilde rit in het donker op de wieken van de reusachtige vogel. 

De houten achtbaan Joris en de Draak werd enkele jaren geleden gebouwd als vervanging van Pegassus. Dit was destijds de allereerste houten achtbaan van de Benelux. Deze achtbaan was een eerder ruwe attractie en ruimde in 2010 plaats voor de duellerende GCI-coaster, Joris en de Draak. In deze pittige achtbaan is het een race om als eerste te arriveren, de winnaar zal op gejuich onthaald worden. 

Baron 1898 is voor velen hun abslute favoriet. Deze dive coaster was de allereerste B&M-achtbaan van de Benelux. De ritbeleving van deze achtbaan is explosief, leuk, wild, maar toch confortabel. En voor sommigen onder ons te kort, want willen we allemaal niet graag nog meer van dat? 

20190225 EFT Baron1200800

Behalve Pegasus is ook de vrij unieke Bobbaan verleden tijd. De achtbaan dateerde van 1985 en heeft vele ritjes bezorgd aan de bezoekers. In 2020 mogen de bezoekers aan de Efteling gaan genieten van een nieuw achtbaanavontuur "Max & Moritz". 

Qua waterattracties heeft de Efteling ook heel wat te bieden.
Zo is er Pirana die geen moment verveelt. Deze al vrij oude rapid river bruist als nooit tevoren. Bezoekers komen gegarandeerd met een vochtige broek uit deze attractie.
Misschien niet zo nat, maar minstens even spectaculair is De Vliegende Hollander, een water-achtbaan die tevens een dark ride is. Het was een technisch bijzonder moeilijke attractie, maar deze attractie is een lust voor jong en oud.

Efteling staat voor beleving. Een absolute aanrader in dat kader is een bezoekje dat je moet brengen aan de elfjes en trollen van de Droomvlucht. Deze zeer sterk uitgewerkte attractie heeft op drukke dagen nog steeds lange wachtrijen, maar ze lonen de moeite voor een reis doorheen een hele andere wereld.
Symbolica: Paleis der Fantasie, geopend tijdens het 65-jarig bestaan van het park, brengt de bezoeker doorheen het Paleis van de Koning en de Koningin, maar dan wel via de alternatieve route die Pardoes in gedachten heeft...

20190225 EFT Symbolica1200800

Ook oude pareltjes zoals Fata Morgana blijven de moeite waard. Wil je het een beetje spannender dan zijn het Spookslot of Villa Volta misschien wel de plekjes die jij wilt ontdekken. Of hou je liever van een rustige rit doorheen het Land van Laaf of een vlucht in de Pagode?

  

logo slagharen

Bezoekadres

Efteling
Europalaan 1
5171 KW Kaatsheuvel
NEDERLAND
Telefoon
+31 (0)416 - 288 111

 

Parken in de buurt

 

Routeplanner
SaveSaveSaveSaveSaveSaveSave

Efteling Nieuws

 • De Vliegende Hollander heropent op 31 maart 2023 +

  20230327-Efteling

  De Efteling heropent de populaire attractie De Vliegende Hollander op vrijdag 31 maart. Tijdens het grootschalige onderhoud werd bovendien één

  Lees verder...
 • Meer details bekend over Het Huyverwoud +

  20230308-Efteling-DanseM

  In 2024 opent de Efteling de nieuwe attractie Danse Macabre. Het themagebied hierrond, het Huyverwoud, krijgt ondertussen ook steeds meer gestalte.

  Lees verder...
 • Restaurant Panorama wordt Restaurant Kashba +

  20230228-Efteling-Kashba

  Het voormalige Panorama-restaurant in de Efteling ondergaat momenteel een transformatie. Voortaan noemt het restaurant Kashba.

  Lees verder...
 • 1