Fabula geopend in Efteling

Aardman en de Efteling ontwikkelen nieuw 4D-avontuur

Na 2 jaar voorbereiding werd in slechts 6 weken tijd de attractie PandaDroom omgetoverd tot Fabula, een nieuwe 3D film waarin het thema natuur op een speelse en leuke manier in beeld wordt gebracht.

Efteling slaagt er opnieuw in om meer te brengen dan gewoon een nieuwe 3D-film. De infrastructuur van PandaDroom werd uiteraard herbruikt, maar met Fabula werd wel een film gemaakt met de recentste technieken, daar waar PandaDroom met een leeftijd van 17 jaar toch een beetje outdated was. Zo is heel duidelijk merkbaar dat de productie van de film in een nieuw tijdperk werd gemaakt.

20191209 Eft Fabula1200800 1

Fabula is veel meer dan alleen maar een 4D-film. Het ganse gebied baadt mee in het avontuur van de natuur. Onder meer het restaurantgedeelte kreeg een serieuze aanpassing. Zo werd de capaciteit verhoogd, zowel binnen als buiten. Maar ook de menukaart kreeg een grondige herziening: de nieuwe menukaart vertegenwoordigd de wereldkeuken, met daarbij verse en verantwoorde vlees-, vis- en veganistische gerechten. Daarnaast werd ook het speelgedeelte aangepast voor een totaalbeleving van de wereld van Fabula.

De totale investering voor de ontwikkeling van Fabula bedraagt 3,5 miljoen euro.

20191209 Eft Fabula1200800 2

Algemeen directeur Fons Jurgens: “Wij zijn heel blij met het werk dat in deze zes weken verricht is. Fabula is met de nieuwste techniek en het nieuwe horeca concept weer helemaal passend bij deze tijd. Het is heel mooi dat onze gasten vanaf nu weer ten volle kunnen genieten van deze grote overdekte attractie.”

Efteling zocht en vond bij de Britse studio Aardman de juiste partner om een opvolger te maken van PandaDroom. Het bedrijf staat bekend voor producties als Wallace & Gromit, Chicken Run en Shaun het schaap, maar voor de studio was Fabula de eerste ervaring met 3D-film. Bij het maken van de film moest de studio rekening houden dat een verhaal verteld wordt door beelden en niet door een voice over, zodat het geheel universeel verstaanbaar is voor elke bezoeker die langskomt. Ook wordt ingezet op humor: de film bevat toch wel enkele komische stukjes, maar belangrijker nog, de film bevat ook een boodschap: namelijk om respectvol met elkaar om te gaan. 

20191209 Eft Fabula1200800 3

Via een preshow wordt de bezoeker geïntroduceerd in het verhaal. Men komt aan in een berengrot, en we zien verschillende diersoorten schuilen in de grot omwille van het gure weer. Zo ook een eekhoorn, die zich in het midden van de grot neerploft. Wanneer de beer aankomt in zijn grot, verdwijnen alle dieren al even snel. Behalve de eekhoorn. Dit is niet naar de zin van de beer, die graag de grot voor hem alleen heeft. Klaas Vaak besluit daarom om de beer enkele wijze levenslessen mee te geven. Vanaf hier verlaten de bezoekers de eerste zaal om dan plaats te nemen in de hoofdzaal om het 4D-avontuur te beleven.De film, die 8 minuten duurt, neemt je mee naar drie verschillende locaties, de savanne, de oceaan en de jungle, waar de beer in verschillende gedaantes het opneemt tegen zijn natuurlijke vijanden. Door de avonturen die hij en de eekhoorn beleven, leert hij zijn mindset bijstellen en toont hij ook meer respect voor anderen, wat meteen ook de achterliggende boodschap is van deze toch wel heel aangename film.

De film Fabula is met zijn 8 minuten lengte iets korter dan zijn voorganger PandaDroom. Op die manier kon Efteling de capaciteit verhogen zonder aanpassingen aan de zaal te moeten maken. Ook werden de tien bestaande 4D-effecten uit PandaDroom opnieuw gebruikt en zeer clever ingepast in de nieuwe film Fabula. Dus pas best op voor de water-, geur- en windeffecten… 

   

Efteling Nieuws

 • Meer details bekend over Het Huyverwoud +

  20230308-Efteling-DanseM

  In 2024 opent de Efteling de nieuwe attractie Danse Macabre. Het themagebied hierrond, het Huyverwoud, krijgt ondertussen ook steeds meer gestalte.

  Lees verder...
 • Restaurant Panorama wordt Restaurant Kashba +

  20230228-Efteling-Kashba

  Het voormalige Panorama-restaurant in de Efteling ondergaat momenteel een transformatie. Voortaan noemt het restaurant Kashba.

  Lees verder...
 • Droomvlucht heropent op 4 maart +

  20230223-Efteling-droomvlucht

  De populaire Efteling-attractie Droomvlucht was de voorbije 4 maanden gesloten voor een groot onderhoud. Op 4 maart zal deze sprookjesachtige

  Lees verder...
 • 1