De Zes Zwanen geopend in de Efteling

30e sprookje in het Sprookjesbos

Het Sprookjesbos in de Efteling blijft bezoekers betoveren. Sinds 1952 kunnen jong en oud mee genieten van de verschillende verhalen die verteld worden. Anno 2019 werd het 30e sprookje geopend: De Zes Zwanen.

Het Sprookjesbos is het kloppende hart van de Efteling. Het attractiepark probeert dan ook om alle oude, nostalgische sprookjes blijvend in hun schoonheid te laten schitteren, maar ten gepaste tijde voegt men ook een nieuw sprookje toe. Zo ook anno 2019 met de Zes Zwanen. Dit is ondertussen reeds het 30e sprookje in het Sprookjesbos. De nieuwigheid kunnen de bezoekers terugvinden tussen de sprookjes Sneeuwwitje en Assepoester.

De scène naar het Grimm-sprookje over het dappere zusje Elisa die haar broers moet redden van een betovering, deed de eerste bezoekers verwonderen.
Het sprookje is op twee unieke manieren te beleven: op de rug van een zwaan of binnenin het slot.

20191001 Efteling Zwanen1200800 2

“Sprookjes vormen sinds 1952 de oorsprong van de Efteling. Daarom blijven we het Sprookjesbos verrijken met nieuwe verhalen. Dit relatief onbekende sprookje is een klassieker, een prachtige én interactieve toevoeging, die onze rol als hoeder van het sprookje onderstreept”, vertelt Fons Jurgens, algemeen directeur de Efteling.

Bezoekers worden verwonderd wanneer zij het slot binnengaan en Elisa ontmoeten. Haar zes broers zijn veranderd in zwanen door hun jaloerse stiefmoeder. Om de betovering te verbreken, mag het meisje zes jaar niet spreken of lachen en moet zij zes hemden breien van bosasters.
Binnenin het slot wordt Elisa omringd door 606 twinkelende asters – 101 asters per broer – die extra oplichten wanneer de zwanen voorbij komen.
Buiten rondom het verborgen slot staan nog eens duizenden asters, die een belangrijke rol spelen in het sprookje.

20191001 Efteling Zwanen1200800 1

Varen of staren
De zes Zwanen is het eerste sprookje in het Sprookjesbos dat op twee manieren te beleven is, varend of starend. Bezoekers kunnen plaatsnemen op de rug van een bijna 3 meter lange zwaan of het slot binnenwandelen. Dit geeft een extra dimensie en zorgt voor een unieke beleving voor jong en oud.

30e sprookje sinds 1952
Ter ere van het 30e sprookje in het Sprookjesbos is er een nieuw sprookjesboek verschenen, ‘En ze leven nog lang en gelukkig’, waarin het volledige sprookje van De zes Zwanen te lezen is.
Daarnaast is de wisseltentoonstelling in het Efteling Museum volledig in het thema van de 30 sprookjes in het Sprookjesbos. 

   

Efteling Nieuws

 • Afscheid van Spookslot in de Efteling +

  20220810-EFT-dansemacabre

  Na 44 jaar trouwe dienst wordt afscheid genomen van een iconische Efteling-attractie: Spookslot. Om dit niet zomaar voorbij te laten

  Lees verder...
 • Vakantiepark Efteling Bosrijk verwelkomt 3 miljoenste bezoeker +

  20210929-Efteling3milj

  Het prachtige Vakantiepark Efteling Bosrijk is geopend sinds 2009. Vandaag mocht het succesvolle vakantiepark haar 3 miljoenste bezoeker ontvangen, met name

  Lees verder...
 • Theatershow CARO opnieuw te zien +

  20210831-EftelingCaro

  Vanaf donderdag 2 september kunnen bezoekers aan de Efteling weer genieten van CARO, het visuele spektakel vol acrobatiek, bijzondere effecten, zang

  Lees verder...
 • 1