Efteling transformeert PandaDroom in Fabula

Nieuwe film, restaurant en naam voor 4D-theater in Efteling

4D-films zijn meestal geen lang leven beschoren, maar PandaDroom is toch wel een uitzondering. Sinds 2002 worden bezoekers via een 3D-film geconfronteerd met de kwetsbare natuur van Moeder Aarde. Eind 2019 zal het theater heropend worden met een nieuwe film, en nieuwe naam voor het theater: Fabula.

Efteling heeft grootse plannen met het 4D-theater PandaDroom. Het project kwam destijds tot stand in samenwerking met het Wereld Natuur Fonds, ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan van het attractiepark. De film vertelde het verhaal over de kwetsbaarheid van onze planeet. Niet alleen de film, maar ook het ganse theater en het restaurant krijgen een makeover en een nieuwe naam: Fabula.
De investering voor de ontwikkeling van Fabula bedraagt 3,5 miljoen euro.

20190626 Efteling Fabula1200800 1

In Fabula speelt het thema natuur op een speelse en vrolijke manier de hoofdrol.
In een voorshow en een hoofdshow van beide circa acht minuten ziet de kijker een film over een jonge beer en een dappere eekhoorn. Het botert niet goed tussen de knorrige beer en de andere dieren, waarop Klaas Vaak besluit de beer een paar levenslessen bij te brengen. Tijdens een avontuurlijke droom bezoeken de beer en de eekhoorn leefwerelden van andere dieren en leren ze zich aan te passen. Dat zorgt voor wonderlijke, hilarische, spannende en ontroerende momenten. Moraal is dat de beer uiteindelijk meer oog en zelfs respect krijgt voor andere dieren.

Omdat de ontwikkelingen op het gebied van beeld en techniek snel gaan, worden zowel de 3D-techniek als de inhoud van de 17 jaar oude film vernieuwd. In de nieuwe film leert een beer wijze levenslessen van Klaas Vaak en krijgt daardoor meer oog en respect voor andere dieren. De film wordt vrolijk, spannend en iets korter waardoor meer bezoekers de attractie kunnen beleven.

De gerenommeerde Britse studio Aardman produceert de nieuwe 3D-film. De Britse studio Aardman is vooral bekend van hun talloze stop-motion producties, zoals Wallace & Gromit, Chicken Run en Shaun het schaap. De Efteling vindt in Aardman een producent die de nieuwe natuurfilm kan voorzien van humor en dynamiek, zonder een belangrijke moraal te hoeven missen.

In Fabula worden de tien bestaande 4D-effecten uit de attractie, zoals water-, geur- en windeffecten, op een passende wijze opnieuw ingezet. De film zal ook weer een voorshow krijgen. De samenwerking tussen de Efteling en het Wereld Natuur Fonds eindigt eind 2019 wanneer Fabula haar deuren opent.

20190626 Efteling Fabula1200800 2

Naast de film worden ook het restaurant en de souvenirwinkel aangepast voor een totaalbeleving. Het restaurant krijgt binnen en buiten meer zitplaatsen. Op de nieuwe menukaart staan verse en verantwoorde vlees-, vis- en veganistische gerechten passend bij de wereldse keuken. 

Info en foto's: Efteling

 

Efteling Nieuws

 • Meer details bekend over Het Huyverwoud +

  20230308-Efteling-DanseM

  In 2024 opent de Efteling de nieuwe attractie Danse Macabre. Het themagebied hierrond, het Huyverwoud, krijgt ondertussen ook steeds meer gestalte.

  Lees verder...
 • Restaurant Panorama wordt Restaurant Kashba +

  20230228-Efteling-Kashba

  Het voormalige Panorama-restaurant in de Efteling ondergaat momenteel een transformatie. Voortaan noemt het restaurant Kashba.

  Lees verder...
 • Droomvlucht heropent op 4 maart +

  20230223-Efteling-droomvlucht

  De populaire Efteling-attractie Droomvlucht was de voorbije 4 maanden gesloten voor een groot onderhoud. Op 4 maart zal deze sprookjesachtige

  Lees verder...
 • 1