De zes Zwanen in opbouw

Indrukwekkende staalconstructie in Efteling

In het Sprookjesbos van de Efteling verrijst een nieuw sprookje: de zes Zwanen. Het is ondertussen al het 30e sprookje dat gebouwd wordt in het sprookjesachtige park.

Het Sprookjesbos opende in 1952 en vormt sindsdien het kloppende hart van het park: zowel kinderen als volwassenen keren steeds graag terug naar deze plek wanneer ze de Efteling bezoeken. Efteling investeert jaarlijks in het onderhoud van deze prachtplek en ook kunnen bezoekers geregeld vernieuwingen of nieuwigheden ontdekken. In het najaar mogen ze er alvast een extra sprookje bijtellen, het dertigste ondertussen: de Zes Zwanen.

20190321 Efteling ZesZwanen1200 concept

Voor bezoekers die het sprookje niet kennen, kort het verhaal schetsen: er waren eens zes koningszonen. Zij werden door hun jaloerse stiefmoeder veranderd in zwanen. Hun kleine zusje Elisa krijgt een bijna onmogelijke opdracht om die betovering te verbreken en haar broers terug te krijgen. Ze moet zes hemden van bosastertjes voor hen naaien en mag zes jaar niet spreken of lachen.

20190321 Efteling ZesZwanen1200 schets

Het nieuwe sprookje bevindt zich tussen de sprookjes van Sneeuwwitje en Assepoester. Het geheel neemt een oppervlakte van 1.500 m2 in beslag.
Op dit moment is de staalconstructie van het 350 m2 grote slot is helemaal opgebouwd en zal de komende tijd omgetoverd worden tot een echt kasteel.
Vanaf dit voorjaar wordt het landschap rondom het sprookje ingericht en aangeplant. In totaal zullen er duizenden Asters bloeien in het Sprookjesbos.
Later dit jaar vinden natuurlijk ook de zwanen hun weg in en om het slot. 

20190321 Efteling ZesZwanen1200

Wanneer de bezoeker vandaag hier passert, dan kunnen ze de stalen constructie volledig zien: het geraamte van het slot bestaat uit 29.000 kilo staal.
In 1951 werd een ander slot in het Sprookjesbos opgebouwd, namelijk het kasteel van Doornroosje. Met de techniek en materialen van toen werd het kasteel van een stevige houten basis voorzien. De Efteling bouwt voor de eeuwigheid en werkt daarom nu met een stalen constructie in plaats van hout.

20190321 Efteling ZesZwanen1200vgl

Het slot staat centraal in het sprookje De zes Zwanen.

Info en foto's: Efteling

 

Efteling Nieuws

 • Vakantiepark Efteling Bosrijk verwelkomt 3 miljoenste bezoeker +

  20210929-Efteling3milj

  Het prachtige Vakantiepark Efteling Bosrijk is geopend sinds 2009. Vandaag mocht het succesvolle vakantiepark haar 3 miljoenste bezoeker ontvangen, met name

  Lees verder...
 • Theatershow CARO opnieuw te zien +

  20210831-EftelingCaro

  Vanaf donderdag 2 september kunnen bezoekers aan de Efteling weer genieten van CARO, het visuele spektakel vol acrobatiek, bijzondere effecten, zang

  Lees verder...
 • Efteling opent Max & Moritz +

  20200619-EftelingMandM

  De nieuwe dubbele familieachtbaan in de Efteling, Max & Moritz, biedt doldwaze ritten door een Alpenlandschap. Vanaf morgen, 20 juni, is de

  Lees verder...
 • 1