Efteling breidt uit met 8ha

Nieuwe grote attractie 2020

In het ontwerp bestemmingsplan ‘Wereld van de Efteling 2030’ beschrijft het Nederlandse sprookjesthemapark dat het park wil uitbreiden. Aan de oostelijke kant van het park wil het park uitbreiden met een oppervlakte van 8ha.

20180315 Efteling Uitbreiding180De voorbije jaren heeft Efteling fors geïnvesteerd in haar attractieaanbod, en vooral in haar overnachtingsaanbod. Om te kunnen blijven doorgroeien onderzoekt het park verschillende mogelijkheden. De Efteling heeft al enige tijd plannen om uit te breiden; die staan beschreven in het ontwerp bestemmingsplan ‘Wereld van de Efteling 2030’. Hierin staat onder andere dat de Efteling uiteindelijk met 8 ha wil uitbreiden aan de oostelijke kant van het park. Dit hele plan moet deze zomer worden vastgesteld, maar de Efteling wil één onderdeel uit het plan versnellen. Zodat zij nu al aan de slag kan in een allereerste deel (ongeveer 3 ha) van het nieuwe gebied en haar gasten in 2020 kan trakteren op een nieuwe attractie. Om welk type attractie het gaat en hoe de nieuwe attractie eruit komt te zien, maakt de Efteling later bekend. Al zijn er vele fansites die nu reeds wijzen naar een nieuwe (lanceer)achtbaan. 

Om het bestemmingsplan "Wereld van de Efteling 2030" te kunnen realiseren is de laatste jaren nauw samengewerkt met de gemeente Loon op Zand, de provincie Noord-Brabant, omwonenden en andere betrokkenen. Rond de zomer volgt uit deze samenwerking het definitieve bestemmingsplan dat naast andere ontwikkelingen, de gewenste uitbreiding mogelijk maakt. De gemeenteraad moet dit bestemmingsplan vaststellen.
De Efteling heeft nu de gemeente om toestemming gevraagd een omgevingsvergunningprocedure op te starten. Deze toestemming (afwijken van de ruimtelijke regels en afgifte ‘verklaring van geen bedenkingen’) is nodig om voor een klein deel van het gebied af te mogen wijken van het huidige bestemmingsplan, vooruitlopend op het nieuwe bestemmingsplan. Hiervoor is enige tijd geleden officieel een verzoek ingediend en daarmee wordt de wens van de Efteling openbaar. Zolang er nog geen goedkeuring is, kan uiteraard een attractietype niet officieel bevestigd worden.

De Voorzitter Raad van Bestuur Efteling, Fons Jurgens, licht verder toe: “Wat we de gemeente vragen is extra bouwtijd. Het is voor het eerst sinds lange tijd dat de Efteling haar hekken zal gaan verplaatsen. Dat is voor ons een historisch moment en een uitdaging. Dat kost meer tijd aan voorbereiding en meer tijd voor de bouw van een attractie. We willen onze gasten idealiter in 2020 een nieuwe attractie op het allereerste deel van het nieuwe terrein presenteren. De extra bouwtijd die we nu aanvragen, zullen we hard nodig hebben.” 

20180315 Efteling UitbreidingVIEW1200

Sinds de opening van het Sprookjesbos in 1952 is de Efteling uitgegroeid tot de grootste toeristische bestemming van de Benelux, met 4,76 miljoen bezoekers in 2016.
De Efteling omvat naast het attractiepark ook het Efteling Hotel, het vakantiepark Efteling Bosrijk, het vakantiepark Efteling Loonsche Land, het Efteling Theater en het Efteling Golfpark.
De voorbije jaren mochten de bezoekers nieuwe attracties begroeten, zoals Baron 1898 en Symbolica, de grootste en duurste attractie ooit van de Efteling. Het park zet vooral in op kwalitatieve attracties die passen in een zeer typerende Eftelingstijl en sfeer.
We hebben er alle vertrouwen in dat ook de nieuwe te verwachten attractie van 2020 perfect zal passen binnen de filosofie van de Efteling en laten ons graag verrassen door het park wat betreft het type attractie we mogen verwelkomen...
   

Efteling Nieuws

 • Transformatie Restaurant Panorama +

  20230118-Efteling-Panorama

  Het bekende restaurant Panorama in de Efteling krijgt een transformatie waardoor het geheel beter aansluit bij de sfeer en beleving van

  Lees verder...
 • Danse Macabre in Huyverwoud +

  20221101-Efteling-DM

  Na 44 jaar werd op 4 september afscheid genomen van de Efteling-attractie "het Spookslot". Op deze locatie zal in een nieuw

  Lees verder...
 • Eiland van de Vijf Zintuigen +

  20221014-Efteling-Eiland-van-de-Vijf-Zintuigen

  De bouwwerkzaamheden van het Efteling Grand Hotel zijn opgestart. Het nieuwe en tevens grootste hotel binnen de Wereld van de Efteling

  Lees verder...
 • 1