Efteling creëert Virtuele Droomvlucht voor gasten met beperking

Vanaf het voorjaar van 2018 is één van de topattracties van de Efteling ‘Droomvlucht’ ook toegankelijk voor gasten met een beperking dankzij ‘Virtuele Droomvlucht’.

20171208 Efteling VirtueleDroomvlucht180Efteling is een toppark voor gezinnen, voor jong en oud. Wat we ons vaak als bezoeker niet realiseren is dat het park ook enorm veel inzet om het park zo toegankelijk mogelijk te maken voor mensen met een beperking. We hebben dit zelf al eens kunnen uittesten hoe goed het park voorzien is. Toch was er 1 vreemde eend in de bijt, leek het ons, namelijk Droomvlucht, de sprookjesachtige attractie die de bezoekers doorheen het land van elfjes en trollen voert, was omwille van veiligheidsredenen (bij bvb eventuele evacuatie) niet te bezoeken is door gasten met een beperking.

Daar heeft Efteling nu dus een oplossing voor gevonden in de vorm van de Virtuele Droomvlucht. Hier worden alle zintuigen geprikkeld dankzij virtual reality en andere technieken. Hierdoor ziet, voelt, ruikt en hoort de betreffende gast hetzelfde als zijn of haar gezelschap dat op hetzelfde moment in de attractie zit. Door middel van een koptelefoon en microfoon is de gast met een beperking verbonden met zijn of haar gezelschap. Zij beleven de attractie dus helemaal samen!

Een medewerker van de Efteling, Freek Teunen, kwam met het idee voor de Virtuele Droomvlucht.
“Er is tegenwoordig veel mogelijk door de huidige digitale ontwikkelingen. Ik vroeg mezelf af waarom we nog geen alternatief hadden voor Droomvlucht voor onze gasten met een beperking en toen ontstond dit idee.”
Hij werkte het idee tot in detail uit en presenteerde het.

“Het is mooi om te zien hoe enthousiast medewerkers meedenken. Zij staan direct in contact met de gast en kunnen daardoor goed inschatten waar de behoefte ligt. Ik ben trots op Freek en ik vind het super dat we dit gaan uitvoeren”, aldus Fons Jurgens, Voorzitter Raad van Bestuur Efteling. 

20171208 Efteling VirtueleDroomvlucht640

In de Virtuele Droomvlucht wordt de Droomvlucht-ervaring nauwkeurig nagebootst. Hiervoor wordt de bekende techniek virtual reality (VR) ingezet. Daarnaast worden er meer technieken ingezet zodat alle zintuigen worden geprikkeld. De gast met een beperking ziet niet alleen wat er gebeurt, maar voelt ook de wind in zijn of haar gezicht van de snelheid en ruikt de geuren van de attractie. Door middel van auditieve apparatuur is de gast verbonden met zijn of haar gezelschap.
Fons Jurgens: “Wij vinden het belangrijk dat iedereen van een dagje Efteling kan genieten, dus ook gasten met een beperking. Waar voorheen VR een individuele beleving was, zorgen we met andere technieken voor een groepsbeleving. Door digitale ontwikkelingen anno 2017 zijn er meer mogelijkheden en zetten we ook auditieve apparatuur in zodat gasten met elkaar in contact kunnen zijn. Dat past echt bij de Efteling.”

Komende maanden wordt de nieuwe beleving gerealiseerd. Naar verwachting kunnen de eerste gasten met een beperking in het voorjaar van 2018 de Virtuele Droomvlucht beleven.

Foto en schets: Efteling