50e verjaardag van De Indische Waterlelies

Unieke expositie over sprookje in Efteling Museum

Morgen is het zover: in het Efteling Museum is dan een unieke tentoonstelling te zien over De Indische Waterlelies, een sprookje van de reeds overleden Belgische koningin Fabiola. Op 3 mei zal het precies een halve eeuw geleden zijn dat De Indische Waterlelies tot uitvoering werd gebracht in het Sprookjesbos van de Efteling.

Het sprookje van De Indische Waterlelies werd gebouwd door een team van medewerkers aangevoerd door Anton Pieck en Peter Reijnders, naar aanleiding van de 15e verjaardag van de Efteling. Het was destijds de grootste attractie ooit. Oorspronkelijk was het de bedoeling om het sprookje in de hal achter de stoomcarrousel te plaatsen. De toenmalige Efteling-directeur Diender vond echter dat de attractie een monumentalere plek verdiende en koos daarom voor het Sprookjesbos.

Reeds in 1962 vroeg de Efteling officieel de toestemming aan de Belgische koningin Fabiola om het verhaal van De Indische Waterlelies, uit haar boek ‘De Twaalf Wonderlijke Sprookjes’, te gebruiken voor een nieuwe attractie.
De Efteling - dat toen bestond uit het Sprookjesbos met een twintigtal sprookjes, enkele draaimolens, een theehuis en een zwembad - wilde hiermee nadrukkelijk het Belgische publiek aanspreken. Koningin Fabiola stemde in met het verzoek en het sprookje werd op 3 mei 1966 geopend.

20160502 Efteling Waterlelies180Een jaar later, in 1967, kwam koningin Fabiola persoonlijk een kijkje nemen in het Sprookjesbos, samen met koningin Paola en de jonge koning Filip.
Een Belgische ambassadeur schreef een week later in een brief namens Fabiola: "De ontwerpers en kunstenaars hebben de poëzie en sfeer van de sprookjes uitstekend weten weer te geven op een manier die jong en oud moet aanspreken. Een artistiek wonder en een onvergetelijke herinnering."

Het verhaal gaat als volgt:
's Nachts, als de maan schijnt in dit prachtige oerwoud, let dan vooral op deze mooie waterlelies. Vroeger waren deze bloemen sterren die samen met de maan en de andere sterren, 's nachts dansten op het water. Maar op zekere morgen luisterden er enkele sterren niet toen de maangodin hen riep om mee terug naar de hemel te gaan. Ze dansten en dansten, tot een heks verscheen en hen voor straf veranderde in waterlelies. En alleen in maanlichte nachten komt de heks terug. En dán gebeurt het...

Een attractie van deze omvang was in de jaren '60 nog nooit gebouwd. Ook op technologisch vlak werd er met De Indische Waterlelies pionierswerk verricht. Denk maar aan de synchronisatie van licht en geluid met de bewegende figuren, zoals de zingende heks en de dansende elfjes op het water.
Als muziek werd gekozen voor het nummer Afrikaan Beat van de Duitse componist Bert Kaempfert.
Voor het gezang van de heks werd gekozen voor liedfragmenten van de Peruviaanse sopraan Yma Sumac. Zij was vooral in de jaren vijftig populair en stond met name bekend om haar extreem grote stembereik.
De vertelstem was van Reny de Lannee de Betrancourt, die na de renovatie in 2015 opnieuw te horen is, nedat Paul de Leeuw enkele jaartjes te horen was als verteller van het sprookje.
De reacties van de bezoekers waren destijds bijzonder positief. Sinds de opening van De Indische Waterlelies hebben ook vele Belgen hun weg naar Kaatsheuvel gevonden. In 1978 werd een album van de Vlaamse stripreeks Suske & Wiske aan De Indische Waterlelies gewijd: De Efteling-elfjes.

20160502 Efteling Waterlelies640

In het Efteling Museum zijn vanaf 3 mei originele ontwerptekeningen te zien, alsook foto’s en filmpjes van de ontwikkeling en de opening van de attractie, en nooit eerder vertoonde filmfragmenten van het bezoek van de Belgische vorstin. Het Efteling Museum bevindt zich midden in het attractiepark en is gratis voor parkbezoekers.

De Indische Waterlelies is het eerste project voor Ton van de Ven waar hij aan meewerkt. Ton van de Ven ontpopt zich later tot hoofdontwerper van vele grote Efteling-attracties, zoals het Spookslot, Fata Morgana en Droomvlucht. Hij overleed afgelopen jaar.

   

Efteling Nieuws

 • Transformatie Restaurant Panorama +

  20230118-Efteling-Panorama

  Het bekende restaurant Panorama in de Efteling krijgt een transformatie waardoor het geheel beter aansluit bij de sfeer en beleving van

  Lees verder...
 • Danse Macabre in Huyverwoud +

  20221101-Efteling-DM

  Na 44 jaar werd op 4 september afscheid genomen van de Efteling-attractie "het Spookslot". Op deze locatie zal in een nieuw

  Lees verder...
 • Eiland van de Vijf Zintuigen +

  20221014-Efteling-Eiland-van-de-Vijf-Zintuigen

  De bouwwerkzaamheden van het Efteling Grand Hotel zijn opgestart. Het nieuwe en tevens grootste hotel binnen de Wereld van de Efteling

  Lees verder...
 • 1