Opening baron 1898 op 1 juli

Testritten Baron 1898 begonnen

Op 1 juli 2015 zal de nieuwste attractie van de Efteling, de dive coaster Baron 1898, openen volgens het officiele Facebook-account van de Efteling. Ondertussen is men volop bezig met de testritten.

20150520 EftelingBaron180Baron 1898 is een spectaculaire achtbaan van het gerenomeerde bedrijf Bolliger & Mabillard Engineering, kortweg B&M. Het zal de allereerste achtbaan van de Zwitsers zijn in de Benelux, en wat voor één... De nieuwe achtbaan is een zogenaamde dive coaster en wordt, zoals we van de Efteling gewend zijn, helemaal ondergedompeld in een thema. Voor deze attractiewerd gekozen voor een mijnthema, met een verwijzing naar de gloriedagen uit de geschiedenis van de mijnbouw.

Net als bij andere Efteling-attracties is de verhaallijn ook bij Baron 1898 een belangrijk element. Het tijdperk van de Nederlandse mijnbouw vormde de inspiratie om een verhaal uit te werken, gebruik makend van de legende van de 'Witte Wieven'. De bezoekers stellen stoere mijnarbeiders voor, die mee moeten helpen met mijnbaron Gustave Hooghmoed om goud uit de grond te halen. Volgens de sage heeft de hebzuchtige mijnbaron een goudader gevonden. 
Tijdens de rit wordt duidelijk dat de Witte Wieven de gouddelving saboteren…

Om het verhaal voor te stellen aan het publiek wordt gebruik gemaakt van twee wachtruimtes die zullen dienen als pre-show. De achtbaan is ruim een halve kilometer lang en een ritje duurt 2 minuten en 10 seconden. In totaal zullen drie treintjes het traject afleggen.
Op moment van publicatie zijn er reeds twee treintjes gemonteerd en onder test. Deze treintjes kunnen in totaal maximaal 18 dappere mijnwerkers meenemen, in 3 rijen van 6 personen. Een klassieke ketting lift hill brengt hen tot op 30 meter hoogte, waarna een 37,5 meter vrije val volgt. Een duik in het diepe als het ware, in een mijnschacht. Hier bereikt de achtbaan haar topsnelheid, namelijk 90 km/u. De achtbaan telt ook twee inversie-elementen: allereerst een zogenaamde Immelmann (een halve looping die verder in een schroef draait) en vervolgens een zero-g-roll, waar de bezoekers een moment van gewichtloosheid zullen ervaren. 

Via Facebook kondigde Efteling alvast aan dat de achtbaan op 1 juli zal opengaan voor het publiek. Tot dan is het aftellen...

20150520 EftelingBaron640

Baron 1898 is de vierde B&M dive coaster in Europa. Omwille van de iets smallere treintjes, wordt vaak ook wel gerefereerd naar een Junior Dive coaster. Oblivion in het Britse themapark Alton Towers was de allereerste Dive Coaster ter wereld. De baan was 130 meter korter dan Baron 1898, telde geen enkele inversie maar dook wel meer dan 50 meter in de diepte. Passagiers zitten met 8 naast elkaar, een een twee-rijen-trein.
Dertien jaar later opende pas een tweede Europese Dive Coaster van B&M in het Duitse Heide-Park. Deze baan is iets korter dan Baron 1898, en maakt gebruik van soortgelijke treintjes.
Dit seizoen opent naast Baron 1898 ook nog Oblivion, the Black Hole in het Italiaanse Gardaland. De achtbaan daar wordt momenteel getest en lijkt klaar om bij het begin van het pretparkseizoen open te gaan. Deze variant is dan weer iets langer dan Baron 1898 en zal ook tweemaal ondersteboven gaan.

Een leuk filmpje is te vinden op Youtube: https://www.youtube.com/watch?v=GWkVyK0SJ48

Foto's: Efteling

Efteling Nieuws

 • Transformatie Restaurant Panorama +

  20230118-Efteling-Panorama

  Het bekende restaurant Panorama in de Efteling krijgt een transformatie waardoor het geheel beter aansluit bij de sfeer en beleving van

  Lees verder...
 • Danse Macabre in Huyverwoud +

  20221101-Efteling-DM

  Na 44 jaar werd op 4 september afscheid genomen van de Efteling-attractie "het Spookslot". Op deze locatie zal in een nieuw

  Lees verder...
 • Eiland van de Vijf Zintuigen +

  20221014-Efteling-Eiland-van-de-Vijf-Zintuigen

  De bouwwerkzaamheden van het Efteling Grand Hotel zijn opgestart. Het nieuwe en tevens grootste hotel binnen de Wereld van de Efteling

  Lees verder...
 • 1