Meer details over Baron 1898

Efteling onthult enkele cijfers

In het Nederlandse themapark, de Efteling, is men al eventjes bezig met de bouw van de nieuwste attractie, de dive coaster Baron 1898, de meest spectaculaire achtbaan die het park ooit gebouwd heeft.

20150222 Efteling180De nieuwe achtbaan zal een mijnthema krijgen, met een bijzonder uiterlijk gebaseerd op de gloriedagen uit de geschiedenis van de
mijnbouw. Inmiddels is het hoogste én diepste punt in zicht en krijgt de baan op de bouwplaats langzaam vorm.

Op een persconferentie werden enkele extra cijfers prijsgegeven van deze zogenaamde junior dive coaster van B&M, het Zwitserse achtbaanbedrijf dat wereldwijd faam geniet omwille van hun uitmuntende achtbaanervaringen. Het wordt hun eerste achtbaan in de Benelux.

De lengte van de baan wordt 501 meter. De treintjes waarin maximaal 18 passagiers kunnen plaats nemen (3 rijen van 6 personen), worden via een klassieke ketting lift hill tot op 30 meter hoogte gebracht, daarna volgt een duik in het diepe, in een mijnschacht. De vrije val van 37,5 meter moet voor de nodige kriebels zorgen. Hier wordt ook de topsnelheid van 90 km/u bereikt. Vervolgens gaan de 'mijnarbeiders' een eerste inversie-element tegemoet, de zogenaamde Immelmann (een halve looping die verder in een schroef draait). Wat volgt is een zero-g-roll waar de bezoekers een moment van gewichtloosheid zullen ervaren. Vervolgens duikt de trein verder richting een snelle spiraalbocht.

20150222 Efteling640 view

"Tijd om van de bloedstollende duik te bekomen is er niet", zegt Fons Jurgens, voorzitter van de Raad van Bestuur van de Efteling.
"De hele rit zit vol snelheid en beleving, en dat 130 seconden lang. De 501 meter lange baan wordt geleverd door de expert op het gebied van dive coasters: achtbaanbouwer Bolliger & Mabillard Engineering (B&M) uit Zwitserland."

20150222 Efteling640 1

Baron 1898 is de vierde B&M dive coaster in Europa. Omwille van de iets smallere treintjes, wordt vaak ook wel gerefereerd naar een Junior Dive coaster. Oblivion in het Britse themapark Alton Towers was de allereerste Dive Coaster ter wereld. De baan was 130 meter korter dan Baron 1898, telde geen enkele inversie maar dook wel meer dan 50 meter in de diepte. Passagiers zitten met 8 naast elkaar, een een twee-rijen-trein.
Dertien jaar later opende pas een tweede Europese Dive Coaster van B&M in het Duitse Heide-Park. Deze baan is iets korter dan Baron 1898, en maakt gebruik van soortgelijke treintjes.
Dit seizoen opent naast Baron 1898 ook nog Oblivion, the Black Hole in het Italiaanse Gardaland. De achtbaan daar wordt momenteel getest en lijkt klaar om bij het begin van het pretparkseizoen open te gaan. Deze variant is dan weer iets langer dan Baron 1898 en zal ook tweemaal ondersteboven gaan.

20150222 Efteling640 2

In het geval van Baron 1898 wordt een heel verhaal uitgewerkt, dat wordt doorgevoerd in de thematisering. Het tijdperk van de Nederlandse mijnbouw vormde de inspiratie om een verhaal uit te werken, gebruik makend van de legende van de 'Witte Wieven'. De bezoekers stellen de stoere mijnarbeiders voor die mee moeten helpen met mijnbaron Gustave Hooghmoed om goud uit de grond te halen. Volgens de sage heeft de hebzuchtige mijnbaron een goudader gevonden. Tijdens de rit wordt duidelijk dat de Witte Wieven de gouddelving saboteren…
Twee wachtruimtes zullen dienen als pre-show, en wanneer we de statistieken van Baron 1898 erop naslaan (2 min 10 sec voor een snelle rit van een halve km), kunnen we niets anders dan te besluiten dat ook in het treintje een pre-show of slotshow staat te wachten op de bezoekers.

Het is nog eventjes wachten voor de fans. Als alle werken en testen voorspoedig verlopen, dan zou de achtbaan tegen de zomer moeten klaar zijn. De making-of van Baron 1898 is overigens exclusief te volgen op het YouTube-kanaal van de Efteling. Bekijk hier de nieuwste aflevering over het baanverloop en de bouwwerkzaamheden:
http://youtu.be/WDIQvUC3ByQ

20150222 Efteling640 3

Dank aan de Efteling voor de constructiefoto's

Efteling Nieuws

 • Afscheid van Spookslot in de Efteling +

  20220810-EFT-dansemacabre

  Na 44 jaar trouwe dienst wordt afscheid genomen van een iconische Efteling-attractie: Spookslot. Om dit niet zomaar voorbij te laten

  Lees verder...
 • Vakantiepark Efteling Bosrijk verwelkomt 3 miljoenste bezoeker +

  20210929-Efteling3milj

  Het prachtige Vakantiepark Efteling Bosrijk is geopend sinds 2009. Vandaag mocht het succesvolle vakantiepark haar 3 miljoenste bezoeker ontvangen, met name

  Lees verder...
 • Theatershow CARO opnieuw te zien +

  20210831-EftelingCaro

  Vanaf donderdag 2 september kunnen bezoekers aan de Efteling weer genieten van CARO, het visuele spektakel vol acrobatiek, bijzondere effecten, zang

  Lees verder...
 • 1