Aan de uitlopers van de Loonse en Drunense Duinen, grenzend aan attractiepark de Efteling, ligt Efteling Bosrijk. De eerste gasten werden hier in december 2009 verwelkomd. Tijdens een meerdaags verblijf kunnen zij 2 of 3 overnachtingen midden in de Brabantse natuur, combineren met een (meerdaags) bezoek aan het attractiepark, een afslag op het Efteling Golfpark of een bezoek aan een musical in Theater de Efteling.


Inleiding

Bosrijk180De Efteling is in 1952 opgericht met het Sprookjesbos, waarin tien sprookjes een plaatsje kregen. De jaren erna groeide het Sprookjesbos uit tot de Wereld van de Efteling, met naast het park:
• het Efteling Hotel (1992) met 122 kamers, waaronder 20 themasuites en diverse vergaderzalen
• het Efteling Golfpark (1995), een 18-holes golfbaan; het Clubhuis beschikt onder meer over  uitgebreide vergadermogelijkheden
• het Theater de Efteling (2002), waar grote familieproducties op de planken staan; sinds het najaar  staat hier de beroemde musical The Sound of Music op de planken
• eigen televisieproducties (2006), zoals de series Sprookjes, Sprookjesboom en TiTaTovenaar.

Naast al deze ontwikkelingen, koesterde de Efteling al jarenlang de wens om extra verblijfsaccommodatie in de directe omgeving van het park te creëren. Door meer overnachtingsmogelijkheden te bieden, wil de Efteling meer bezoekers uit verder gelegen provincies en omringende landen naar het park trekken. Bovendien wil de Efteling, naast een dagje uit, het meerdaagse verblijf stimuleren en een nieuwe stap zetten in de richting van de jaarrond exploitatie van het park. Met de komst van Efteling Bosrijk, waar op 11 december 2009 de eerste gasten worden verwelkomd, gaat deze wens in vervulling.

De bouw van Efteling Bosrijk vergt een investering van € 52 miljoen. Daarmee is het de grootste investering in de geschiedenis van de Efteling. In 2006 werd nog een bedrag van € 20 miljoen geïnvesteerd in de attractie De Vliegende Hollander.

 

Bosrijk1200800 boshoeve


Ligging

Het gebied van Efteling Bosrijk beslaat 17 hectare en ligt tegen het Efteling Park en het Efteling Golfpark aan. Bosrijk ligt in een zeer gevarieerd landschap met duinen, dichte stukken bos, een open veld en een kabbelend beekje. Centraal in het gebied ligt een rustiek ven. Te midden van deze natuurrijke omgeving liggen clusters met huisjes en twee imposante gebouwen.


De accommodaties

Efteling Bosrijk biedt plaats aan 1150 gasten. Het vakantiepark bestaat uit 107 comfortabele huysen, 18 VIP-huysen en 78 ruime appartementen in het Poorthuys of in het Landhuys.

In het Poorthuys, de entree tot Efteling Bosrijk, zijn naast de 24 appartementen ook alle centrale voorzieningen gehuisvest: de receptie, het Eethuys met terras, een kleine winkel en het Badhuys, een overdekte waterspeelplaats met een klein zwembad en een baby- en peuterbad met leuke speelelementen.

Het Landhuys ligt aan de rand van Efteling Bosrijk en biedt uitzicht op de schitterende golfbaan van het Efteling Golfpark. Het Landhuys beschikt naast de 54 appartementen over een sfeervolle, gezamenlijke Huyskamer. Daardoor is het Landhuys uitstekend geschikt voor groepen, bijvoorbeeld voor een zakelijke bijeenkomst of een familiereünie.

De 99 Boshuysen zijn vrijstaand en liggen midden in de natuur; in het bos, op het duin, aan het water of veld. De 26 geschakelde Dorpshuysen liggen aan het authentieke dorpsplein vlakbij alle centrale voorzieningen. De huysen bieden plaats aan 6 tot 8 personen.

Van de appartementen en huisjes zijn er 18 ingericht als VIP-accommodatie. Deze accommodaties beschikken over een extra mooie ligging en luxe voorzieningen, zoals een sauna en jacuzzi. Bovendien beschikken deze woningen over VIP-service; er wordt dagelijks een krant bezorgd, er staat bij aankomst een welkomstpakket klaar en de gasten kunnen gebruik maken van de hotelservice.

Een aantal accommodaties is ingericht voor gehandicapten of gasten met een luchtweginfectie.

Bosrijk1200800 huys

Alle huysen en appartementen zijn kindvriendelijk en beschikken over een kinderstoel en een kinderbedje; in de huysen is een traphekje aanwezig. Extra kindermeubilair kan gereserveerd worden. In het Badhuys kunnen kinderen volop waterpret beleven en verscholen in de schitterende natuur liggen natuurlijke speelelementen verscholen.

Alle woningen in Efteling Bosrijk hebben een authentieke uitstraling door het gebruik van natuurlijke bouwmaterialen zoals hout en stenen. Doordat het Poorthuys en het Landhuys gethematiseerd zijn, blijft de gast tijdens zijn verblijf in Efteling-sfeer. Door de natuurlijke uitstraling van de Bos- en Dorpshuysen straalt Efteling Bosrijk tegelijkertijd rust uit.

Zoals past bij de Efteling, als´hoeder en moeder van het sprookje´, is ook bij Efteling Bosrijk gekozen voor thematisering op basis van een verhaal. In Bosrijk is het verhaal van Klaas Vaak subtiel aanwezig, met lichte thematisering en entertainment.

 

Bosrijk1200800 winter

 
Arrangementen

In Efteling Bosrijk kunnen gasten genieten van een kort arrangement: de Pas Pardoes. Hierbij worden 2 of 3 overnachtingen gecombineerd met een 3 of 4-daags bezoek aan het Efteling Park. Met de Pas Pardoes hebben gasten onbeperkt toegang tot het park en kunnen zij een half uur voor de andere bezoekers al het park in; de attractie Fata Morgana gaat speciaal voor hen eerder open. Overigens kan iedereen zijn auto op het vakantiepark laten staan: Efteling Bosrijk ligt op loopafstand van het attractiepark!

De Wereld vol Wonderen biedt volop mogelijkheden voor een heerlijk verblijf. Er is voor ieder wat wils. Naast een sprookjesachtig bezoek aan het attractiepark behoren ook een afslag of clinic op het Efteling Golfpark en een bezoek aan een avondvullende musical in Theater de Efteling tot de mogelijkheden. De prachtige natuur in en rondom Efteling Bosrijk biedt tussendoor volop mogelijkheden om tot rust te komen: volwassenen kunnen er wandelen en fietsen, kinderen kunnen er heerlijk spelen in het Badhuys of op de natuurlijke speelelementen verscholen in de natuur. In Efteling Bosrijk behoort het allemaal tot de mogelijkheden!

Efteling Bosrijk biedt haar gasten diverse extra voorzieningen:

- Gasten kunnen voor het ontbijt verse broodjes afhalen in het Poorthuys of een ontbijtpakket  bestellen. Drie ochtenden per week kunnen gasten genieten van een Efteling Ontbijt in Theater  de Efteling. Bij dit ontbijt is een ontmoeting met sprookjesvriendjes inbegrepen.

- Ook voor het diner heeft de gast verschillende mogelijkheden. In het Poorthuys kunnen pizza´s  worden afgehaald en het Grand Café biedt een eenvoudige menukaart aan. Drie avonden per week  is er een Efteling Avond in één van de restaurants in het park. Op deze avonden is een deel van  het park langer geopend voor de gasten van Efteling Bosrijk.

- Gasten van Efteling Bosrijk kunnen van tevoren een speciaal boodschappenpakket bestellen. De  koelkast is dan gevuld bij aankomst in de woning.

- Efteling Bosrijk biedt bovendien:

    • bagagelockers

    • bagagewagens

    • fietsverhuur

    • de mogelijkheid om huisdieren mee te nemen

    • een geldautomaat

    • een souvenirwinkel

    • entertainment

   • wifi

Bosrijk1200800 Zwembad


Groepen

Grote groepen kunnen overnachten in het imposante Landhuys, een magnifiek appartementengebouw met een gezamenlijke huyskamer die uitzicht biedt over de schitterende golfbaan van het Efteling Golfpark. Een perfecte locatie om een familiereünie te houden of een verjaardag of jubileum te vieren. Het Landhuys is heel geschikt voor zakelijke groepen.


Natuur & Milieu

Binnen Efteling Bosrijk is veel aandacht voor de natuur- en milieuaspecten. De plannen voor het gebied zijn gebaseerd op uitgebreide onderzoeken naar de flora en fauna in het gebied en tot stand gekomen in nauw overleg met de Brabantse Milieu Federatie en Natuurmonumenten.

Veel milieuvriendelijke maatregelen voor Bosrijk sluiten nauwgezet aan op initiatieven die al jaren geleden binnen het park en golfpark in gang zijn gezet, zoals het helofytenfilter (waardoor de Efteling geen grondwater aan de bodem onttrekt) en de centrale warmte-koudeopslag (waardoor de attractie Vogel Rok en het Efteling Hotel worden verwarmd en gekoeld). Nieuw is de warmtekrachtkoppeling (WKK), die voor de verwarming van het water van de overdekte waterspeelplaats gebruikt gaat worden. De Efteling streeft ernaar de  water- en energievoorziening voor Efteling Bosrijk op een duurzame wijze te realiseren.

 

Bosrijk1200800 landhuys

 
Helofytenfilter


Water speelt een prominente rol binnen Efteling Bosrijk, enerzijds door de grote waterpartij in midden in het gebied, anderzijds door het kabbelende beekje dat zijn weg zoekt door het landschap. Voor het op peil brengen en houden van het waterpeil in het ven en het beekje, wordt gebruik gemaakt van het helofytenfilter, dat in 1997 is aangelegd op het Efteling Golfpark.

De Efteling koopt gezuiverd huishoudelijk afvalwater van de rioolwaterzuivering van Kaatsheuvel. Dit water, dat anders via de Maas in de Noordzee zou verdwijnen, wordt naar het helofytenfilter op het Efteling Golfpark geleid, waar het in een rietbedfilter wordt geïnfiltreerd en op biologische wijze wordt nagezuiverd. Daarna wordt het gebruikt voor het op peil houden van het waterniveau in diverse attracties en voor het besproeien van het groen in het park en de greens op het golfpark. Door de aanleg van het helofytenfilter hoeft de Efteling geen grondwater aan de bodem te onttrekken, maar wordt er zelfs grondwater aan toegevoegd. Daarmee levert de Efteling al jarenlang een bijdrage aan het op peil houden van het grondwaterniveau in dit droogtegevoelige gebied.

Ook het ven van Efteling Bosrijk wordt op het systeem aangesloten. Een bijkomstig voordeel is dat overtollig regenwater uit het park ook in het systeem geïnfiltreerd kan worden en versneld kan worden afgevoerd.

 
Centrale warmte-/koudeopslag (WKO)

Voor de verwarming en verkoeling van het Efteling Hotel en de attractie Vogel Rok maakt de Efteling al tien jaar gebruik van het fenomeen ´warmte-/koudeopslag´. Grondwater, dat een stabiele temperatuur heeft, wordt door een systeem gepompt. In de winter is de temperatuur van het grondwater hoger dan de omgevingstemperatuur en zorgt het voor verwarming; in de zomer omgekeerd. Binnen Efteling Bosrijk zal een vergelijkbaar systeem worden geïmplementeerd, waardoor alle gebouwen kunnen worden verwarmd en gekoeld.


Warmtekrachtkoppeling (WKK)
t.b.v. de verwarming van de waterspeelplaats

Voor het verwarmen van de waterspeelplaats in het Poorthuys zal gebruik worden gemaakt van warmtekrachtkoppeling (WKK). Het principe hiervan is een gecombineerde opwekking van warmte en elektriciteit, waarbij een veel hoger rendement wordt gerealiseerd dan in conventionele installatie.


Natuur

In een vroeg stadium is een uitgebreide inventarisatie geweest van natuurwaarden in het gebied van Efteling Bosrijk. De aanwezige natuurwaarden hebben als basis gediend voor de landschapsinrichting, die erop is gericht de reeds aanwezige flora en fauna verder te stimuleren. De ervaring die de Efteling de afgelopen jaren heeft opgedaan met vergelijkbare projecten binnen het attractiepark en golfpark, zullen hier als leidraad voor dienen. Zo is uit inventarisaties gebleken dat er op het golfpark, mede door de wijze waarop de baan in overleg met de Vlinderstichting is aangelegd, een grote diversiteit is aan vlinders. Het is eenvoudig om maatregelen te treffen om ook de vlinderpopulatie in het naastgelegen Bosrijk te stimuleren. Het gebied biedt daarnaast prachtige mogelijkheden om jongeren meer bij de natuur te betrekken, bijvoorbeeld door natuurrondleidingen aan te bieden en ze onder begeleiding het waterleven te laten ontdekken.


Meer weten?
Surf naar www.efteling.com/bosrijk