ZOO Antwerpen herdenkt unieke band met animalier Bugatti

Beeldhouwer Bugatti stierf een eeuw geleden

Elke aandachtige ZOObezoeker kent wel de iconische bronzen Siberische Tijger op het gazon bij de leeuwen. Het is van de hand van de Italiaanse beeldhouwer Rembrandt Bugatti, een van de belangrijkste dierenbeeldhouwers rond de eeuwwisseling.

20160108 ZooAntwerpen180Vandaag is het exact honderd jaar geleden dat Bugatti zelfmoord pleegde. Daarom zetten we vandaag graag zijn leven en zijn werk in de kijker en de unieke band tussen hem en ZOO Antwerpen. ZOO Antwerpen is meer dan een dierentuin. Het is een groene oase in de stad vol prachtige beelden en architectuur.

Tijdens zijn verblijf in Antwerpen (van 1907 tot 1914 ) was Bugatti een zeer frequente bezoeker van de ZOO. Een ‘dandy’ aan huis. Bugatti had een voorkeur voor exotische dieren en ZOO Antwerpen was dan ook de inspiratiebron voor zijn kunstwerken. De band tussen Bugatti en de ZOO is legendarisch. Hij raakte tijdens zijn verblijf in Antwerpen bevriend met een groep kunstenaars, waaronder animaliers Frans Jochems, Josué Dupon en Albéric Collin. Van al deze kunstenaars pronken er werken in de collectie van de ZOO. Wie kent er bijvoorbeeld niet de beelden van Josué Dupon die de inkom van ZOO Antwerpen sieren?

Bugatti was een impressionist en ver voor op zijn tijd. De melancholische animalier kwam uit een creatieve familie en tijdens zijn verblijf in Antwerpen schreef hij naar zijn familie dat de ZOO voor hem een troostrijke plaats was. Uiteindelijk wijkt Bugatti tijdens de oorloog via Nederland en Italië uit naar Frankrijk, waar hij op 31-jarige leeftijd zelfmoord pleegt in zijn atelier in Parijs.

Het beeld van de Siberische Tijger is nog steeds te bewonderen in de ZOO. Verder zijn ook de werken Indische Olifant en Oud Trekpaard te bezichtigen in de beheerraadzaal van ZOO Antwerpen. 

20160108 ZooAntwerpen640

   

logo slagharen
Bezoekadres

Efteling
Europalaan 1
5171 KW Kaatsheuvel
NEDERLAND
Telefoon
+31 (0)416 - 288 111

voordeel met online tickets

prijsgunstig overnachten

PretparkdealsLogo Parkworld218


Parken in de buurt

Routeplanner
SaveSaveSaveSaveSaveSaveSave

Efteling Nieuws

 • Danse Macabre in Huyverwoud +

  20221101-Efteling-DM

  Na 44 jaar werd op 4 september afscheid genomen van de Efteling-attractie "het Spookslot". Op deze locatie zal in een nieuw

  Lees verder...
 • Eiland van de Vijf Zintuigen +

  20221014-Efteling-Eiland-van-de-Vijf-Zintuigen

  De bouwwerkzaamheden van het Efteling Grand Hotel zijn opgestart. Het nieuwe en tevens grootste hotel binnen de Wereld van de Efteling

  Lees verder...
 • Afscheid van Spookslot in de Efteling +

  20220810-EFT-dansemacabre

  Na 44 jaar trouwe dienst wordt afscheid genomen van een iconische Efteling-attractie: Spookslot. Om dit niet zomaar voorbij te laten

  Lees verder...
 • 1