Efteling bouwt nieuwe topattracties

Joris & de Draak en Raveleijn versterken sprookjeswereld

 Efteling-directeur Bart de Boer maakte drie nieuwe attracties voor de komende twee jaar bekend. In 2010 wordt op de plaats van de Pegasus de dubbele houten race-achtbaan "Joris & de Draak" gebouwd. Komend jaar zal ook de Sprookjesboom, bekend van de gelijknamige tv-serie -te zien op Ketnet- wortel schieten in het Sprookjesbos van de Efteling. In 2011 opent Raveleijn zijn stadspoorten.


Raveleijn wordt een magische stad "waar Raven Ruiters zullen zijn", met een openluchtarena waar grote parkshows zullen plaatsvinden. Met deze nieuwe investeringen onderstreept het grootste attractiepark van de Benelux haar unieke sprookjesbeleving.

Joris & de Draak

2008-08-Efteling-Pegassus

In het Ruigrijk, de parkzone met sensationele attracties zoals de Python en De Vliegende Hollander, staat midden 2010 de nieuwe houten race-achtbaan Joris & de Draak. In deze dubbele achtbaan verdelen de bezoekers zich over twee strijdwagens, die elk op hun eigen baan tegen elkaar racen om de snelste tijd. Het doel is om de moerasdraak te verjagen. Als echte drakenjagers treden de bezoekers in de voetsporen van de legendarische Joris, die in vroeger tijden een draak versloeg en zo een onschuldig meisje het leven redde. Joris & de Draak komt tegenover De Vliegende Hollander te staan, op de plaats van de Pegasus, en wordt een stoere gethematiseerde coaster voor heldhaftige kids.

Op 12 augustus tekenden Bart de Boer, directievoorzitter van Efteling en Clair Hain Jr., president Great Coasters International, Inc. de intentieverklaring voor de bouw van de nieuwe attractie Joris en de Draak. Medio 2010 zal de houten racer-achtbaan Joris en de Draak te beleven zijn in het Ruigrijk van de Efteling. Het is de eerste houten racer-achtbaan in Noordwest Europa en dat maakt deze attractie zo uniek.

In de nieuwe, dubbele achtbaan Joris en de Draak worden de bezoekers verdeeld over twee banen: water en vuur. Er wordt tegen elkaar gestreden om de snelste tijd, waarbij de draak van zich laat horen. De bezoekers treden als echte ‘drakenjagers’ in de voetsporen van de legendarische Joris, die in vroegere tijden een draak versloeg en een onschuldig meisje het leven redde. 

Facts & Figures Joris en de Draak
• lengte: 2 x 700 meter
• hoogte: 21,5 meter
• aantal treinen: 4
• capaciteit per uur: 1750 personen
• max. snelheid: 70 km/u
• minimum lichaamslengte: 1.10 meter

Great Coasters International, Inc.
Great Coasters International, Inc. is een gerenommeerd Amerikaans bedrijf dat gespecialiseerd is in het bouwen van houten familieachtbanen. Dat blijkt ook uit de vele awards dat het bedrijf door de jaren heen heeft ontvangen, waaronder de award voor Wooden Coaster of the year in 2005 en 2006.
Het bedrijf onderscheidt zich door de authentieke en passievolle wijze waarop de attracties worden gemaakt. De eerste houten achtbaan werd gebouwd in 1996 in Hersheypark, Pennsylvania en in 2006 breidde het bedrijf uit door ook achtbanen te bouwen in Europa, waaronder Troy in Toverland.


Sprookjesboom in het Sprookjesbos


In 2010 kunnen bezoekers van het Sprookjesbos kennismaken met de Sprookjesboom uit de gelijknamige televisieserie die sinds 2006 wordt uitgezonden. De boom is negen meter hoog, en zijn imposante kruin van wel negen meter breed is een thuis voor heel wat bosdieren, waaronder een eekhoorntje en een specht. Bezoekers kunnen een praatje maken met de wijze boom, waarna hij samen met de bosdieren een verhaal vertelt. De interactieve Sprookjesboom met kleine effecten is geworteld tegenover het Meisje met de Zwavelstokjes. De Sprookjesboom is na de komst van Assepoester in 2009 al de 27e sprookjesattractie in het Sprookjesbos van de Efteling.

Raveleijn

Tussen Villa Volta en Droomvlucht wordt momenteel gebouwd aan Raveleijn. Dit bouwproject, in de vorm van een eeuwenoude magische stad, omvat: een grote, gethematiseerde evenementenlocatie voor 550 personen, kantoorruimte en een openluchtarena voor parkbezoekers met 900 plaatsen. De enorme arena is vanaf 2011 het decor voor een spectaculaire parkshow. Toeschouwers kunnen plaatsnemen in de tribunes of in de horecagelegenheden in de stad. Het glijkvloers is bestemd voor evenementen, de overige verdiepingen voor kantoren. Vanuit de kantoren aan de achtergevel van Raveleijn kijkt men uit over Kaatsheuvel. Deze gevel wordt prachtig vormgegeven waardoor het gebouw ook vanuit Kaatsheuvel een bijzondere blikvanger wordt.


Verhaal
Zoals het bij de Efteling past, hoort bij de stad Raveleijn, "waar Raven Ruiters zullen zijn", een spannend, geheimzinnig verhaal. Dat verhaal wordt door de Efteling en Paul van Loon geschreven. Het is ook de basis van de grootse parkshow en zal worden verfilmd voor een televisieserie. "...Diep in het bos staat een vervallen stadspoort die al eeuwen toegang geeft tot de machtige stad Raveleijn. Zijn functie is echter vergeten. De op het eerste oog weinig bijzondere stadspoort herbergt een geheim dat alles te maken heeft met de magie van de stad, waar heden en verleden, goed en kwaad, kind en raaf samenkomen. Een stad waar het goede zich nimmer laat kooien..."


Praktische info

De Efteling is t.e.m. 1 november 2009 elke dag open van 10 tot 18 uur. Tijdens de Efteling Zeven Mijls Zomer, van 13 juli t.e.m. 30 augustus, is het park dagelijks open tot 21 uur, en op zaterdag zelfs tot middernacht. Kinderen tot 4 jaar genieten zoals steeds gratis toegang. In België zijn tickets aan een voordeeltarief van 25,50 euro verkrijgbaar in voorverkoop in supermarkten Delhaize en City Delhaize, alle Jetaircenters, Standaard Boekhandel, Dreamland en via Dexia Ticket Shop. Tickets met korting zijn ook te koop via
www.efteling.com. De online tickets kunnen direct thuis geprint worden.

 

logo slagharen

Bezoekadres

Efteling
Europalaan 1
5171 KW Kaatsheuvel
NEDERLAND
Telefoon
+31 (0)416 - 288 111

 

Parken in de buurt

 

Routeplanner
SaveSaveSaveSaveSaveSaveSave

Efteling Nieuws

 • De Vliegende Hollander heropent op 31 maart 2023 +

  20230327-Efteling

  De Efteling heropent de populaire attractie De Vliegende Hollander op vrijdag 31 maart. Tijdens het grootschalige onderhoud werd bovendien één

  Lees verder...
 • Meer details bekend over Het Huyverwoud +

  20230308-Efteling-DanseM

  In 2024 opent de Efteling de nieuwe attractie Danse Macabre. Het themagebied hierrond, het Huyverwoud, krijgt ondertussen ook steeds meer gestalte.

  Lees verder...
 • Restaurant Panorama wordt Restaurant Kashba +

  20230228-Efteling-Kashba

  Het voormalige Panorama-restaurant in de Efteling ondergaat momenteel een transformatie. Voortaan noemt het restaurant Kashba.

  Lees verder...
 • 1