Hoe het allemaal begon in Hellendoorn

Voor de geschiedenis van Avonturenpark Hellendoorn, moeten we terug in de tijd gaan, tot 1936. Toen koos Jan van den Berg sr. de Hellendoornse Berg als locatie voor zijn theehuis ‘Ons Ideaal’. Na de aanleg van een speeltuin werd in 1937 de naam van het theehuis veranderd in ontspanningsoord ‘De Elf Provinciën’. De fraaie ligging trok veel bezoekers uit de omgeving en ook grote gezelschappen wisten de weg naar Hellendoorn al snel te vinden. Om deze groepen, die na de oorlog met bussen tegelijk kwamen, meer te bieden werd er een doolhof aangelegd.


In het decennium dat volgde kwam het publiek voornamelijk uit de regio zelf. Het bedrijf was vooral een pleisterplaats voor gezelschappen tijdens een dagje uit. Het bezoek richtte zich met name op het restaurantgedeelte.

20160311 Hellendoorn HansReusIn de jaren vijftig werd gestart met de aanleg van de sprookjestuin (1956). Met een druk op de knop kwamen poppen in beweging en startte de vertelling van een sprookje. In de loop der jaren steeg de interesse voor het parkgedeelte, mede door de toename van het particuliere autobezit. Langzamerhand richtte het park zich op het aanbieden van een volledig verzorgde dag uit aan haar bezoekers. Ook werd de invoering van een all-in tarief noodzakelijk, zodat de bezoekers niet meer geneigd waren om na een kort bezoek aan het park weer verder te gaan. Tot het begin van de jaren zeventig vormden deze attracties een bron van vermaak voor jong en oud.

Vanaf 1978 vormden de zonen van de heer Van den Berg de directie: Hans, algemeen directeur (op de foto bij de reus in de sprookjestuin), Ben, technisch directeur, en Jan, directeur exploitaties, gooiden het roer volledig om. Nadat een groot stuk grond was aangekocht, werden in snel tempo moderne attracties bijgebouwd. In 1982 kon het publiek kennismaken met de eerste Wildwaterbaan in Nederland (‘de boomstammen’). Met deze attractie werd een nieuwe weg ingeslagen. De naam van het park werd toen veranderd in Avonturenpark Hellendoorn. Tegelijkertijd met de nieuwe naam van het park ontstond de bekende one-liner ‘Kom maar langs als je durft!’.

History_HellendoornDe daaropvolgende periode werd gekenmerkt door stijgende bezoekersaantallen, waardoor steeds weer nieuwe attracties gerealiseerd konden worden. Bijna jaarlijks werden attracties gebouwd in het park, waardoor het totale aanbod uitgroeide tot ruim 30 attracties en shows. De infrastructuur, horecagelegenheden en voorzieningen van het park moesten eveneens ontwikkeld worden. Hierdoor verdwenen er helaas ook verouderde attracties, zoals de sprookjestuin die plaats ruimde voor Tornado in 1990.
De bouw van de langste wildwaterbaan van de Benelux (de rapid river) sluit een tijdperk af van Avonturenpark Hellendoorn als familiebedrijf. In 1998 wordt het park door de familie Van den Berg verkocht aan Leisureplan.

In de periode na de overname werden nog verschillende attracties bijgebouwd, zoals de Discovery Club, de 3 Geheime Torens, Kapitein Enterhaak, De Donderstenen, Tarantula Magica en het waterpark Slidepark Aquaventura.
Het restaurant werd volledig verbouwd en er kwam een nieuwe winkel bij de ingang van het park.

Ook ontdekte het park de kracht van diverse evenementen, denk maar aan Heksendoorn (2000) of Spellendoorn (2009). De stijl van het park werd kleurrijker en daarmee meer passend bij de doelgroep.

Avonturenpark Hellendoorn is slechts drie jaar in handen geweest van Leisureplan. Daarna werd het Nederlandse pretpark overgenomen door de Franse groep Compagnie des Alpes, eigenaar van onder meer Parc Astérix. Sinds 1 februari 2011 werd het park doorverkocht aan Laurent Bruloy en H.I.G. Capital. Deze groep, bekend onder de exploitatienaam Looping Group, bestaat uit verschillende Franse parken waaronder Parc Bagatelle en Le Mer de Sable, een Zwitsers park, het Spaanse Isla Magica en het Britse Pleasurewood Hills. Deze parken kenmerken zich, net als Avonturenpark Hellendoorn, allemaal door hun sterke regionale verankering en hun trouwe bezoekersschaar.
 

20160311 Hellendoorn 80jaar

   

images/logos/logo_Hellendoorn.png

 

Bezoekadres

Avonturenpark Hellendoorn
Luttenbergerweg 22
7447 PB Hellendoorn
NEDERLAND

Telefoon
+31 (0)548 - 65 55 55

  

Parken in de buurt

 

Routeplanner