Meer details onthuld over Gold Rush

Triple launch achtbaan in Slagharen

20160908 SlagharenlogoDit jaar neemt het Nederlandse Attractie- & Vakantiepark Slagharen afscheid van Thunderloop. Als vervanger heeft het park gekozen van een pittige achtbaan, de eerste triple launch achtbaan van Nederland: Gold Rush.

Dat de nieuwe achtbaan Gold Rush ging heten, werd recent nog bekend gemaakt. De naam van de nieuwe achtbaan refereert naar de tijd van de goudkoorts in de VS. Er werd een verhaal opgehangen bij deze nieuwe attractie, gebaseerd op het hoofdpersonage James W. Marshall die in 1848 als eerste goud vindt in Californië. Uit alle windstreken komen goudzoekers die met simpele technieken rivieren en beekjes afspeuren. De technieken verbeteren en kleine dorpen groeien uit tot steden. Voor het vervoer van goud worden nieuwe transportmethodes gebruikt, waaronder de stoomtrein. Hiervoor wordt een uitgebreid spoor- en stationnetwerk aangelegd.

20160908 Slagharen180 1Op donderdag 8 september werd niet alleen symbolisch de spade in de grond gestoken, maar werd ook bekend gemaakt wat de bezoekers in het voorjaar van 2017 mogen verwachten. Gold Rush maakt gebruik van 3 lanceringen om zijn volle topsnelheid van 90 km/u te bereiken. Het is de eerste triple launch achtbaan van Nederland, waarbij bezoekers twee keer vooruit en één keer achteruit worden gelanceerd. Fabrikant Gerstlauer heeft alvast goed gekeken bij de Amerikaanse concurrent Premier Rides. Het voordeel van dit systeem is dat men geen lange lanceerstrook nodig heeft om de achtbaan te katapulteren. In tegenstelling tot de zeer compacte en intense modellen van Premier Rides heeft Gerstlauer gekozen voor een eerder uitgestrekt design waardoor de inversies een eerder familiaal karakter meekrijgen.
Wanneer we beide designs nog verder vergelijken dan is ook de trein een groot verschil: waar Premier Rides opteert voor compacte treintjes, heeft Gerstlauer een ontwerp gemaakt van een trein bestaande uit 5 rijen, waar bezoekers met 4 op een rij zitten. Hierdoor zou een theoretische capaciteit van 800 bezoekers per uur bereikt kunnen worden. Het lijkt ons een optimistische schatting.

20160908 Slagharen180 2Het ritverloop ziet er alvast heel leuk uit. Vanuit het station wordt men dus eerst voorwaarts, vervolgens achterwaarts en finaal opnieuw voorwaarts gelanceerd tot een topsnelheid van 90 km/u. De achtbaan gaat dan steil omhoog met een rechtertwist van bijna 180 graden naar haar hoogste punt (31 meter). Vervolgens duikt de trein naar beneden om snelheid te maken voor het eerste van de twee inversie-elementen. Daarna volgt een leuk airtime-momentje meteen gevolgd door een rechterbocht om dan naar het laatste en meest pittige element toe te duiken alvorens men weer doorheen het station raast en afgeremd wordt.

Algemeen directeur van Attractie- & Vakantiepark Slagharen, Wouter Dekkers, is alvast zeer verheugd met de nieuwe aanwinst.
"Gold Rush is niet alleen een waardige opvolger van de Thunder Loop, maar gaat ook nog eens sneller, hoger en is tevens stiller. Tot slot gaat de achtbaan niet één, maar twee keer over de kop door een zogenoemde slingloop en diveloop."

De nieuwe achtbaan zou tegen het voorjaar van 2017 moeten klaar zijn. Het geheel wordt ook op een leuke manier ingekleed.

Technische details:
Aantal lanceringen: 2 keer voorwaarts, 1 keer achterwaarts
Energieverbruik: 1.700 kW
Maximale snelheid: 90 kilometer/uur
Hoogste punt van de track: 31 meter
Lengte van de track: 400 meter
Afgelegde afstand per rit: 620 meter
Trackbreedte: 1,20 meter
Aantal inversies: 2, namelijk 1 slingloop en 1 diveloop
Ritduur: 50 - 55 seconden
Indeling trein: 5 rijen met elk 4 zitplaatsen
Aantal personen per trein: 20 personen
Capaciteit: 800 personen per uur
Bouwer: Gerstlauer Amusement Rides GmbH
Minimale lichaamslengte: 1,30 meter

20160908 Slagharen640

Gold Rush is de vervanger van de iconische achtbaan Thunder Loop (of voor velen nog gewoon Looping Star) die begin oktober uit het park verdwijnt.