Brand in Mondo Verde

2010-08-MondoVerde

Afgelopen nacht heeft een flinke brand de Russische Datsja van Mondo Verde in Landgraaf compleet van de kaart geveegd. De oorzaak van de brand wordt nu onderzocht. Los van het onderzoek is door de tuintechnische dienst een gat in de omheining geconstateerd.
  

Russische Datsja door brand verwoest in Mondo Verde

Afgelopen nacht heeft een flinke brand de Russische Datsja van Mondo Verde in Landgraaf compleet van de kaart geveegd. De oorzaak van de brand wordt nu onderzocht. Los van het onderzoek is door de tuintechnische dienst een gat in de omheining geconstateerd. De materiële schade is groot omdat het een origineel uit Rusland geïmporteerde en door Russen eigenhandig opgebouwde Datsja betreft.

De brandweer kreeg om 03.00 de melding binnen en had aanvankelijk moeite om bij de Datsja, die midden in het 250.000 m2 grote park ligt, te bereiken. In de vroege ochtend werd het sein brand meester gegeven. Het verlies van de Datsja is een aderlating voor Mondo Verde dat naast Rusland nog 15 andere landenthema’s kent. Het thema Rusland stond bekend als picknickplek voor schoolreisjes. Het houten vlot over de Russische rivier is gespaard gebleven en ook zijn een groot aantal speeltoestellen gered. De Datsja zelf stond ook bekend als een van de officiële trouwlocaties in het park. Bezoekers zien nu vanaf het looppad een grote zwart geblakerde plek die is afgezet met lint. Voor zover bekend was dit de enige originele handgemaakte Datsja in de Benelux.

Een Datsja is een Russisch woord voor huisje op het platteland dat als Russisch buitenhuisje wordt gebruikt of verhuurt als zomer- of vakantieverblijf. Datsja’s zijn typisch voor de Russische cultuur. De Datsja van Mondo Verde is zo’n 10 jaar geleden gebouwd, 7 meter breed en 9 meter lang. Het hout werd in Siberië aangekocht en in Rusland op maat gezaagd waarna het helemaal werd opgebouwd. Alles werd genummerd en toen weer afgebroken. Alle losse onderdelen werden met een grote vrachtwagen naar Landgraaf vervoerd. Zeven Russen uit Siberië kwamen mee en bouwden in 1 week tijd de Datsja op aan de rand van het Foliesbos, de Russische Taiga en rivier.