Rozenfestijn in Kasteeltuinen Arcen

Een ode aan de Roos

Van donderdag 22 juni tot en met dinsdag 27 juni viert Kasteeltuinen Arcen het Rozenfestijn. Dit gebeurt jaarlijks wanneer het rosarium op zijn hoogtepunt is. Gedurende zes dagen staan activiteiten rondom rozen op het programma zoals rondleidingen door het rosarium, vertellingen van rozen- en kruidenexpert Danielle Houbrechts (BE) en demonstraties door rozenspecialist Harry van de Pasch, de Rozenopera; live klassieke zang in de tuinen, een rozenshow in het Kasteel en verkoop van speciale rozensoorten en -producten.

20170621 KTA Rozenfestijn180Tijdens het Rozenfestijn geven de enthousiaste vrijwilligers rondleidingen door het Rosarium.
Rozenexpert en schrijfster Danielle Houbrechts vertelt over de werking van rozen op lichaam en geest. Maja van ’t Oever en Jan Alofs brengen licht klassieke opera, operette en musical melodieën ten gehore. Harpiste Lies Joosten brengt de bezoekers in vervoering door de warme, heldere klanken van haar Keltische harp en haar repertoire bestaande uit Keltische, Latijns Amerikaanse en Indiase muziek. Het bloembindersteam van Kasteeltuinen Arcen maakt rozencorsages die worden uitgedeeld en in de souvenir- en plantenwinkel zijn naast uiteenlopende rozenartikelen ook vele bijzondere rozensoorten te koop.
De rozen worden meerdere malen per week rechtstreeks van de kwekers geleverd. Rozenconnaisseur Harry van de Pasch is op donderdag en dinsdag aanwezig om informatie te geven over de verzorging van rozen in de tuin en het oculeren van rozen. Bezoekers die problemen hebben met hun dierbare roos kunnen een tak hiervan meebrengen naar Kasteeltuinen Arcen waar Harry ze zal enten op een nieuwe onderstam.

Op de tweede etage van het Kasteel vind de bloemenshow ‘De Klassieken’ plaats waarbij uiteraard een hoofdrol is weggelegd voor snijrozen. Arrangeur Mark Hark heeft zich voor deze show laten inspireren door klassieke muziek. Zowel componisten als bloembinders streven naar de creatie van een meesterwerk, de een met klank en de ander met natuurlijke materialen. ‘De Klassieken’; een symfonie van talloze snijrozen die zijn verwerkt in bloemwerken en kunstuitingen.

Het rosarium is met recht het paradepaardje van het park! Het klassieke rosarium is omrand door een grachtenstelsel en is onderverdeeld in tien symmetrisch ingedeelde rozentuinkamers gelegen rondom een barokke vijverpartij met waterval. De rozentuinkamers hebben elk een eigen thema en herbergen onder andere struikrozen, leirozen en bodem bedekkende rozen in meer dan 8.000 struiken en 150 soorten. Wanneer de tienduizenden rozenknoppen volop in bloei staan is het een waar geur- en kleurfestijn.

20170621 KTA Rozenfestijn640

Kasteeltuinen Arcen is een van de meest veelzijdige bloemen- en plantenparken van Europa. Het park is 32 hectare groot en heeft meer dan 15 unieke tuinen en een historische buitenplaats met 17de eeuws kasteel. Kasteeltuinen Arcen is in 2016 en 2017 door Land van ANWB uitgeroepen tot het Leukste uitje van Limburg!