Brexit ook in Mini-Europa actueel

Should I stay or should I go?

Terwijl in eigen land iedereen onze prestaties op het EK voetbal nauwlettend opvolgt, kiest de Britse bevolking op 23 juni of het Verenigd Koninkrijk in de EU blijft. De uitkomst van dit referendum heeft verstrekkende gevolgen, tot in Mini-Europa toe: wat moet er – in het geval van een Brexit – met de ‘Londense’ maquettes van het Brusselse miniatuurpark gebeuren?

20160622 Mini Europe180Al sinds haar oprichting is Mini-Europa een fervent voorvechter van de Europese gedachte. Beetje bij beetje werd het Brusselse miniatuurpark dan ook uitgebreid met één of meerdere iconische gebouwen of monumenten van elk nieuw EU-lid. Ook de internationale pers weet dit: of het nu gaat om de CNN, de BBC of kranten zoals The Guardian, allen vonden ze de weg naar Brussel om vanuit Mini-Europa de voor- en nadelen van een Brexit aan hun kijkers/lezers uit te leggen.

"We kozen ervoor om het onderwerp met een vleugje (Britse) humor te benaderen, aldus Thierry Meeùs, Gedelegeerd Bestuurder van Mini-Europa. Onze modelbouwers hebben het debat gereproduceerd dat zich vandaag stelt tussen enerzijds het ‘leave’- en ‘remain’-kamp en anderzijds ook hen die het weinig kan schelen. Er is geen sprake van dat wij de Britten op de één of andere manier willen beïnvloeden in hun keuze op 23 juni. Elk heeft zijn rol te spelen! Daar tegenover staat dat wij de uitslag van het referendum zeer aandachtig zullen volgen. Wat we - in het geval van een Brexit - met de maquettes van de Big Ben en de Houses of Parliament zullen doen, beslissen we pas na het referendum. Persoonlijk zou het me droevig stemmen mochten deze prachtige, vaak (voor veel geld) gerestaureerde en veelvuldig gefotografeerde maquettes niet meer in het park te zien zijn. Maar we wachten af… Eén ding is zeker; Mini-Europa evolueert voortdurend en is steeds op zoek naar manieren om zich te linken aan de geschiedenis van de EU en de Europese actualiteit."

Dit is dan ook de reden waarom – na het onderwerp van de Oorlogskerkhoven van 14-18 twee jaar geleden of het Napoleon-thema in 2015 – Mini-Europa dit jaar een eerbetoon brengt aan de Vikings en het EK Voetbal. 3D figuurtjes van de Rode Duivels zijn sinds kort te bewonderen in het miniatuurpark. Dit leidt ons meteen naar die andere belangrijke vraag: hoe ver zullen de Belgen geraken in Frankrijk? “Laat ons hopen dat we hierop pas het antwoord zullen kennen op 10 juli!”, glimlacht Thierry Meeùs.

20160622 Mini Europe640