6 doden bij zwaar pretparkongeval

Ecoventure Valley krijgt trieste reputatie

In het Chinese OCT East themapark, Ecoventure Valley theme park, vond afgelopen week een bijzonder zwaar ongeval plaats, waarbij reeds 6 slachtoffers zijn gevallen, en 10 zwaargewonden.

Het ongeval vond plaats in de indoor attractie Space Journey, een simulator attractie, die vergelijkbaar is met Mission Space in Disney’s Epcot Centre in Florida. Deze attractie heft 12 gondels, waarin telkens 4 mensen kunnen plaats nemen voor een space shuttle simulatie. Deze draaien zoals een carrousel om hun as, in verschillende hoeken, en het ganse gevaarte kan tot bovenaan de dome draaien. In de cabines zijn er schermen aangebracht om de ruimtevaart een realistisch karakter te geven, met uiteraard een space shuttle lancering als start.

Volgens getuigen zou een soort kortsluiting zijn opgetreden, gevolgd door een brandgeur en zwaar geluid. De lichten gingen uit, en olie spoot uit de machine. Op dat moment brak één van de gondels op volle snelheid af, op 12m hoogte en raakte andere gondels, waardoor verschillende mensen uit de attractie in de dome werden geslingerd. Volgens één van de getuigen zouden 11 gondels zijn beschadigd.

De balans was bijzonder triest: vier vrouwen en twee mannen kwamen om het leven. Vijf mensen vechten nog voor hun leven, terwijl vijf anderen zwaar gewond in het ziekenhuis liggen.

Ecoventure Valley is een themapark van de groep Overseas Chinese Town (OCT). Het park bevindt zich in het OCT East tourist resort in de provindie Shenzhen. Space Journey is een ontwerp van het Chinese entertainmentbedrijf Beijing Jiuhua Amusement Rides Manufacturing Company. Volgens een parkverantwoordelijke zou er geen menselijke fout in het spel zijn, maar een technisch defect aan de attractie. Het park houdt dus de ontwerper van de attractie, die in 2009 openging (net als het ganse park), verantwoordelijk. Dit heeft als gevolg dat de slachtoffers tot op heden nog niets compensatie hebben gekregen van het park met betrekking tot medische onkosten…

Hiervoor moeten de slachtoffers het officiële onderzoek afwachten, die een schuldige zal aanduiden.