Onderzoek incident Xcelerator afgerondZowel Knotts's Berry Farm als Intamin AG treffen schuld

Een onderzoek van de staat Californië naar het incident op Xcelerator in Knott’s Berry Farm waarbij twee passagiers gewond geraakten, heeft uitgewezen dat mits goed onderhoud dit voorval had kunnen vermeden worden. Naast het themapark treft ook fabrikant Intamin AG uit Zwitserland schuld.

Xcelerator opende in 2002 in Knott’s Berry Farm in het Californische Buena Park. Deze hydraulische gelanceerde achtbaan kostte zo’n 13 miljoen dollar, en was meteen een belangrijke trekpleister voor het park. Het dramatische ongeval op 16 september vorig jaar werd gefilmd door een onboard camera en is ondertussen al een heuse Youtube-hit geworden. De kabel brak tijdens de lancering (0-130 km/u) en gaf een diepe snijwonde in het been van een 12 jarige jongen en bezorgde een man een serieus rugletsel.

In een verklaring nu legt de staat van Californië uit dat "tekortkomingen in de handleiding van de fabrikant met betrekking tot de inspectie en onderhoud van de kabel" geleid hebben tot verwarring: het was immers niet duidelijk of de kabel maandelijks of zes-maandelijks moet geïnspecteerd worden door het park. Knott’s Berry Farm koos voor de laatste optie, maar op het moment van het ongeval was het park al 19 dagen te laat voor die bewuste inspectie. Daarom heeft de staat ook beslist dat het park aanvullende veiligheidsmaatregelen moet nemen voor de levensvatbaarheid van de kabel; de fabrikant moet zijn onderhoud-instructies herbekijken. Het is niet het eerste kabel-incident: een vergelijkbaar ongeval met een soortgelijke Intamin coaster (weliswaar een heel pak sneller en een pak hoger) vond plaats in 2004 op Top Thrill Dragster, waarbij vier mensen gewond geraakten door de puinstukken van de kabel.
Ook voor het park is dit niet het eerste incident. Het laatste ernstige feit was toen een vrouw in 2001 overleed na een val uit een spectaculaire waterattractie Perilous Plunge, een attractie van diezelfde fabrikant Intamin. Een andere achtbaan van deze attractiebouwer kwam eerder deze week negatief in het nieuws, toen Expedition GeForce plotseling tot stilstand kwam, nadat blijkbaar twee wagentjes ontspoorden. Het onderzoek naar de oorzaak en wat er gebeurd is, is nog volop bezig.

Xcelerator werd afgelopen maandag heropend, nadat het park maatregelen trof, en wijzigingen aanbracht op advies van de California Division of Occupational Safety and Health.