Ongeval the Smiler

4 zwaar gewonden

In het Britse themapark Alton Towers zijn vier mensen zwaar gewond geraakt, toen twee achtbaantreintjes van The Smiler op volle snelheid tegen elkaar inreden. Twaalf andere passagiers werden met lichtere verwondingen verzorgd.

20150602 AT accident180Het ongeval gebeurde op dinsdag 2 juni, omstreeks 14u00 plaatselijke tijd. De achtbaan The Smiler had volgens getuigen die dag al enkele storingen gehad. Op het moment van het drama werd eerst een leeg treintje verstuurd. Dat treintje heeft tijdens het traject niet de volle snelheid gehaald en rolde terug, terwijl op dat moment een volgeladen trein met 16 bezoekers aan boord, tegen 80 km/u, er ook aanscheurde. De knal van impact was ver te horen, naar verluid leek het een auto-ongeval. De 4 tieners die vooraan in de achtbaantrein zaten waren er het ergst aan toe. Er werd nog niet veel bekend gemaakt omtrent de ernst van de verwondingen, al is het wel duidelijk dat de impact vooral ter hoogte van benen en knieën moet zijn geweest. De geruchten doen de ronde dat bij sommigen de letsels in die mate erg zijn dat een been geamputeerd werd. Het duurde alvast drie uur vooraleer iedereen geëvacueerd was.

Door deze gebeurtenis werd besloten om het park meerdere dagen dicht te houden tot er duidelijkheid is over de oorzaak. Meerdere attracties zullen nog even gesloten blijven en de procedures worden allemaal opnieuw onder de loep genoemen, vooral dan de achtbanen met meerdere secties. En dit voor alle Engelse Merlin-parken.
Ian Crabbe, de directeur van Alton Towers Resort, was op de dag van het voorval alvast enorm aangedaan. “Dit is tot dusver het zwaarste incident uit de geschiedenis van ons park. Zowel ik als onze collega’s zijn enorm aangegrepen door de gebeurtenissen van vandaag. Het is onze eerste prioriteit om samen te werken met de medische diensten om de 16 slachtoffers de best mogelijke hulp aan te bieden die zij nodig hebben. Meteen na het incident was het EHBO-team van het park ter plaatse. Kort daarop arriveerden de hulpdiensten, incl de lucht-ambulanciers. Een volledig onderzoek naar de omstandigheden is alvast opgestart.”

The Smiler opende in mei 2013, kostte 18 miljoen Britse Pond en is de eerste achtbaan ter wereld die de bezoekers 14 maal ondersteboven brengt, tevens een wereldrecord. De achtbaan werd gebouwd door het Duitse bedrijf Gerstlauer. Deze fabrikant heeft 3 achtbanen in België staan (Bobbejaanland, Plopsaland De Panne en Plopsa Coo) en eentje in Nederland (Duinrell).

Het is niet het eerste incident in de jonge geschiedenis van deze recordachtbaan.
Al tijdens de constructie bleek dat het laatste stukje spoor niet paste en moesten er last-minute enkele wijzigingen gemaakt worden. Bij de try-out van de achtbaan kwamen al eens 16 journalisten vast te zitten. Twee maanden na opening moest de achtbaan 4 dagen dicht nadat een onderdeel van het spoor viel. 48 mensen dienden geëvacueerd te worden.
In augustus volgde een sluiting van vijf dagen omwille van een technisch defect. In november 2013 vloog een wiel van de trein, met 4 gewonden als gevolg. 14 maanden geleden strandden de reizigers op de top van een vertikaal gedeelte van de rit…

20150602 AT accident640

Er wordt gespeculeerd dat het huidige ongeval mogelijk een menselijke fout zou zijn. Blijkbaar had die dag the Smiler storingen. Ook op het moment van het ongeval waren meerdere treintjes leeg voorop gestuurd. De eerste bemande trein zou een tiental minuten hebben stilgestaan bovenaan de lift hill alvorens de trein werd verder gezet richting first drop. Mogelijk was dit een manuele handeling geweest. Wat men echter niet doorhad was dat de voorgaanse trein het hele traject niet had afgelegd en was stilgevallen in een sterk hellende bocht, 7 meter boven de grond. Hier is dan de trein in volle snelheid (80 km/u) op geknald.
Het is vreemd dat een operator een overrule zou kunnen doen. De achtbaan is onderverdeeld in verschillende secties. Elke remzone bevat sensoren die bepalen of remmen al dan niet volledig geactiveerd worden, net om zo'n incidenten te vermijden. Wat misgelopen is, is nog onduidelijk, maar Merlin heeft besloten om meerdere achtbanen tijdelijk niet te openen.