Achtbaanongeval in Six Flags over Texas wordt rechtbankgevecht

Park en bouwer wijzen met de vinger naar elkaar

Een grootmoeder van 52 jaar oud viel in september vorig jaar uit de vernieuwde Texas Giant in Six Flags over Texas.

2014-02-26-SFoT TexasG180Haar familie beweert dat de beugel niet behoorlijk was dichtgeklikt en dus trekken ze zowel het park als de fabrikant van de coastertrein, het Duitse Gerstlauer, voor de rechtbank. Ze eisen meer dan een miljoen dollar.

In de rechtbank van Tarrant County in Fort Worth zal de uitspraak volgen, in tussentijd wijzen de beklaagden naar elkaar wat betreft de schuld van het ongeval.

Zo probeert Six Flags de volledige schuld af te wimpelen op Gerstlauer, omdat het geleverde product voor Texas Giant, de achtbaantrein, blijkbaar qua design, uitvoering en verdeling risicovol en aldus gevaarlijk zou zijn, doordat de fabrikant teveel de randjes van het aanvaardbare zou hebben opgezocht.

De Duitsers hebben nu 20 dagen om te reageren, maar gaven via de advocaat reeds aan, dat het park constant en van dichtbij betrokken was bij elke stap in het ontwikkelingsproces van de achtbaantrein.
“De achtbaan werd gebouwd volgens de specifieke ontwerpwensen van het park. De trein werd onder goedkeuring van het park bekeken en uitgetest.”, aldus Arnd von Waldow, de advocaat die Gerstlauer vertegenwoordigt. “Six Flags was enorm nauw betrokken bij het ontwerp en de productie van de Texas Giant trein, zodat alles werd vervaardigd zoals Six Flags het wou…”

2014-02-26-SFoT TexasG420

Uit veiligheidsoverwegingen werd de achtbaan, één van de paradepaardjes van het park, gesloten voor twee maanden en werden er voorzorg extra gordels gemonteerd in de trein. Texas Giant is van oorsprong een grote houten achtbaan. Enkele jaren geleden werd besloten om de baan een upgrade te geven door hem opnieuw soepeler te maken: er werd besloten om er een hybride coaster van te maken: de structuur van de baan bleef in hout, maar het sporensysteem voor de trein werd volledig uit metaal opgetrokken.
Nu is het afwachten wat de uitkomst van de uitspraak zal zijn.