The Smiler is opnieuw open

Verbindingsbout viel uit achtbaan

Alton Towers opende dit jaar de record-inversie achtbaan the Smiler (14 keer ondersteboven!), maar veel reden om te “smilen” heeft het Britse themapark nog niet gehad.
   

2013-07-SmilerProb420

   
De “geboorte” van de achtbaan begon blijkbaar al onder een slecht gesternte: de opening werd meermaals uitgesteld en tijdens de officiële première in juni liep het helemaal mis. Eén van de karretjes raakte geblokkeerd met enkele eregenodigden. Niet meteen een première die je als park wenst te hebben.

2013-07-SmilerProb180In juli bleken alle problemen achter de rug te zien: de vijf treintjes reden constant en zorgden zelfs dat wachtrijen beperkt bleven tot een half uur. Maar het noodlot sloeg eind vorige week toe toen het park verplicht was om de achtbaan voor onbepaalde tijd te sluiten. Eén van de bouten die twee stukken spoor moest samenhouden, is volledig losgekomen uit de constructie en viel bovenop de overdekte wachtrij. De vijf treintjes werden meteen stopgezet en iedereen werd geëvacueerd uit de attractie. Gelukkig raakte niemand gewond bij het incident.

Door het constante warme weer in het Verenigd Koninkrijk zou de achtbaan meer dan gebruikelijk onder spanning hebben gestaan, waardoor de bout is losgekomen. Maar het is niet alleen de baan die al te lijden heeft onder de hitte. De 3D projecties boeten nu al aan kwaliteit in omwille van oververhitting, waardoor je eerder 2D-teksten aan het bekijken bent dan de gebruikelijke 3D effecten. Maar ook verschillende patronen die werden aangebracht in de wachtrij zijn nu reeds aan het afbladeren, nog geen drie maanden na opening.

Gelukkig had Alton Towers snel het lek boven en is de attractie ondertussen weer open, na een grondige controle.