Windseekers tijdelijk gesloten

Cedar Fair neemt drastische beslissing

De Cedar Fair pretparkengroep heeft besloten om tijdelijk alle Windseeker attracties in hun parken te sluiten na enkele incidenten waarbij de bezoekers 90m hoog bleven hangen.

Een Windseeker is een torenattractie, gebouwd door het Nederlandse Mondial Rides, dat sterk vergelijkbaar is met de Starflyer attracties van het Australische Funtime (zoals Springflyer in Plopsaland De Panne). Het attractie-concept is zo sterk gelijkend dat Funtime zelfs een rechtzaak had ingespannen, maar die verloor. Het grote verschil is dat in plaats van stalen kettingen om de zitjes vast te houden, mechanische armen worden gebruikt. Hierdoor is de attractie beter bestand tegen windgevoeligheid.

Cedar Fair kocht alvast verschillende van deze Windseeker attracties aan: ze zijn in niet minder dan 6 parken terug te vinden: Canada's Wonderland, Ontario (geopend op 24 mei 2011), Cedar Point in Sandusky, Ohio (geopend op 21 juni 2011), King’s Island in Mason, Ohio (geopend op 21 juni 2011), Knott’s Berry Farm, Californië (geopend op 24 augustus 2011), Carowinds, North-Carolina (geopend op 31 maart 2012), Kings Dominion, Virginia (geopend op 5 April 2012).

De nieuwe attractie kende echter al verschillende incidenten, waarbij het laatste uitgebreid in het nieuws kwam toen de Windseeker in Knott’s Berry Farm klem kwam te zitten op 90 meter hoogte en zo’n twintigtal bezoekers voor bijna 4 uurtjes vast kwamen te zitten. De attractie werd al gesloten door de inspecteurs voor een grondig onderzoek. Het nadeel van zo’n hoge attractie is dat evacuatie niet meteen evident is. De reddingskranen in het park geraken maar tot op 60 meter hoogte.


2012-09-Windseeker420
    

Een overzichtje van alle Windseeker incidenten:

2011: De opening van de Windseeker in 3 Cedar Fair parken loopt vertraging op: in Cedar Point werd de opening van 6 mei uitgesteld naar 21 juli, in Canada’s Wonderland van 8 mei tot 24 mei en in Knott’s Berry Farm was de opening voorzien op Memorial Day maar ook die verschoof naar augustus…

2012-09-Windseeker180Juni: Cedar Point’s Windseeker blokkeerde op ongeveer 40 meter hoogte. 29 mensen zaten een uurtje vast en warden manueel naar beneden gebracht. Volgens een officieel rapport stopte de attractie zonder enige oorzaak.

Juli: In Carowinds konden 25 bezoekers 3 uurtjes genieten van het landschap toen de Windseeker blokkeerde. Ook hier geen duidelijke oorzaak waarom de attractie zomaar stilviel.

7 september: In Knott’s Berry Farm kwamen 15 mensen vast te zitten voor 3 uur. De werknemers van het Californische park slaagden erin om de gondels naar beneden te krijgen. Een onnauwkeurigheid in één van de sensors triggerde een elektrische veiligheidsstop.

19 september: Een nieuw probleem werd wereldwijd in de media gebracht toen de Windseeker van Knott’s Berry Farm 20 mensen voor bijna 4 uur “gijzelde”. Het veiligheidssysteem van de attractie werd geactiveerd waardoor de bezoekers op het hoogste punt van de attractie kwamen vast te zitten.

In geen enkel van de vermelde incidenten vielen gewonden.