
Een goed mindervalidenbeleid maken waarbij de veiligheid voorop staat, kan een reden zijn voor bijzonder veel commotie. Dat heeft Plopsa afgelopen week mogen ondervinden toen een Vlaamse sensatiekrant hier tamtam rond maakte.
Plopsa op de korrel genomen voor veiligheid
Waar ligt het probleem in feite? Bij het park, of bij de mindervaliden die zich geviseerd en zelfs gediscrimineerd voelen? Onze perceptie is dat dit een politiek probleem is. In 2001 was er een groots opgezette campagne waarbij Magda Aelvoet politiek het voortouw nam om pretparken en speeltuinen veilig te maken. Strengere regels via DNV, en later TÜV zouden worden ingevoerd om te zorgen dat attracties en speeltuinen jaarlijks gekeurd moesten worden om zo de veiligheid van de bezoekers te garanderen. Tot daar de theorie.
In de praktijk is de wetgeving nog steeds niet compleet hierin. Vooral de aanpak rondom mindervalide mensen, mensen met een fysieke of een mentale handicap, laat te wensen over. We zijn er ons van bewust dat deze discussie geen gemakkelijk discussie zal zijn, maar het is er één die al lang moest gevoerd worden, en regionaal, nationaal of Europees zou moeten ingevoerd worden.
Op dit moment behelpen de parken zich zo goed als ze kunnen, op basis van de statistieken van hun attracties, de aanbevelingen van de constructeur van een attractie, de informatie die een keuringsorgaan TÜV meegeeft en uiteraard ook de eigenervaringen van een park. Zo registreert elk park elk mogelijk incident: het moeizaam verlaten van het station tot een gevaarlijke evacuatie tijdens een noodstop. Maar laat duidelijk zijn: de Belgische parken scoren op gebied van veiligheid toch bijzonder hoge ogen.
De heisa die vorige week is ontstaan, betrof vooral de groep rond Plopsa die na een interne evaluatie, in samenspraak met TÜV, tot de conclusie is gekomen dat sommige attracties kunnen leiden tot gevaarlijke situaties. Daarom heeft het park in eer en geweten de verstandige keuze gemaakt om sommige attracties te verbieden voor mindervalide mensen. Het betreft vooral snelle attracties, attracties met beperkte of zelfs geen veiligheidsbeugels, en attracties waarbij men in al die jaren incidenten heeft genoteerd waarbij de veiligheid in het gedrang kwam.
Plopsa, onlangs nog winnaar van de Diamond Theme Park Award voor beste Social Media, bewijst alvast open te staan voor voorstellen en communicatie, en daarom openden ze een Facebook-bladzijde die de mensen oproept om hun feedback te geven. Uiteraard betreuren wij dat sommige mensen vooral emotionele reacties posten in plaats van constructief het aanbod in ontvangst te nemen. Wij realiseren ons maar al te goed dat er binnen de groep van mindervalide personen bijzonder veel verschillende gradaties zijn. Daarom vinden wij het belangrijk dat mensen samenwerken met onder meer Plopsa om zo tot een goed beleid te komen, waarin iedere partij zich kan vinden, en waarbij de veiligheid onder welke omstandigheden ook, niet in het gedrang komen. Wij hopen ook dat sommige politici ook wakker worden en zich deze materie aantrekken, want het betreft hier toch een belangrijke groep mensen, die helaas mindervalide zijn geworden. Voor hen zou een dag pretpark een ontsnapping moeten kunnen zijn uit de werkelijk. Al was het maar voor even, met dan wel oog voor de veiligheid. Wij hopen dat onze heren en dames politici deze discussie volgen en zelf ook hun verantwoordelijkheid opnemen om hier initiatief in te nemen.
UPDATE 26 april:
Ondertussen werd het onderwerp toch aangesneden.
Meer info hier