Gruwelijk kermisongeval in Spanje

2011-08-AccidentSpanje

Op een Spaanse kermis in Villacanas in Toledo zijn drie mensen om het leven gekomen en 1 persoon zwaar gewond geraakt bij een zwaar kermisongeval op de spectaculaire attractie Freak Out.

 

Drie doden en 1 zwaar gewonde

De extreme kermisattractie Freak Out is een slingermolen die de passagiers al spinnend de lucht in zwiert. Aan de verticale arm ontspringen vier draagarmen, die elk een gondel van vier mensen draagt. De passagiers zitten als in een vierkant, met het gezicht naar elkaar toe.

2011-08-AccidentSpanje-nieuwsDe slinger beweegt met hoge snelheid. Tijdens de rit is het metaal van één van de armen gewoon doorgescheurd, waardoor de gondel op zo’n 10 meter hoogte werd losgerukt en tot bij de ingang van de attractie werd geslingerd. Van de vier passagiers kon geen hulp meer baten voor drie jonge mensen, 21, 23 en 31 jaar oud. De vierde passagier was een zestienjarig meisje die verschillende breuken heeft opgelopen, alsook verminking in het aangezicht.

De kermisattractie lijkt sterk op attracties die op Belgische en Nederlandse kermissen rondtoeren, met dit verschil dat naar verluid de Spaanse versie een model was dat werd aangekocht in Oost-Europa, meerbepaald in Tsjechië. In tegenstelling tot de modellen bij ons, zou deze attractie veel goedkoper in aankoop zijn, wat kan wijzen op minder kwalitatieve metalen. Dat zou meteen ook de scheur kunnen verklaren. Toch was deze attractie gekeurd en was de attractie volgens inspectie volledig in orde. Het kan daarmee vragen oproepen of men zulke attracties niet intensiever moet inspecteren op metaalmoeheid of metaalscheurtjes, via infraroodtechnologie.
De autoriteiten hebben alvast een onderzoek ingelast naar de oorzaak van het ongeval.