Bezoekers geëvacueerd uit California Screamin'

2011-07-DCA-CaliforniaScreamin

In het Amerikaanse Disney-pretpark Disney California Adventure moesten 23 bezoekers afgelopen vrijdag geëvacueerd worden uit de California Screamin’ Roller Coaster nadat een rugzak was terecht gekomen op de sporen en een noodstop had veroorzaakt.

 

Noodstop omwille van rugzak op sporen

California Screamin’ is één van de populairste attracties in dit tweede Californische Disney-park. Het is een gelanceerde achtbaan, die gebruik maakt van LSM-technologie om de trein te katapulteren. Zoals bij de meeste Disney-attracties mogen de bezoekers hun rugzak meenemen in de attractie. De exacte oorzaak is nog niet duidelijk, al wijst er alles op dat de rugzak tijdens de rit overboord ging toen de trein doorheen de looping ging. Het object kwam terecht op het spoort, waarbij er automatisch een noodstop optrad: het ontwerp van California Screamin’ was voorzien om in een dergelijk voorval de noodstop automatisch te doen activeren. De trein kwam na het looping-element tot stilstand. En niet in de looping, waarbij mensen ondersteboven zouden vast zitten, zoals enkele media verkeerdelijk meldden…

Het duurde geen half uur vooraleer de laatste persoon geëvacueerd was door de brandweermensen. Hoofd van de Anaheim brandweer, Jeff Lutz, vertelde alvast dat de bezoekers op geen enkel moment in gevaar waren. “De trein kwam tot stilstand op ongeveer 7 meter hoogte. We waren met 22 brandweerlieden om hen zo snel mogelijk te evacueren. We zijn getraind om in te grijpen wanneer er een soortgelijk incident zich voordoet, maar het stemt ons tevreden dat dit effectief zo snel verliep in realiteit. Bovendien geraakte niemand gewond.”