Ongeval in Darien Lake's Ride of Steel

2011-07-DarienLake

In het Amerikaanse pretpark Darien Lake (in Darien, NY) is een 29-jarige oorlogsveteraan, die in Irak zijn beide benen verloor bij een ontploffing, uit een achtbaan geslingerd. Hij overleed ter plaatse aan zijn verwondingen.

Oorlogsveteraan uit hypercoaster geslingerd

Het slachtoffer, sergeant James Hackemer, bereed Ride of Steel, de hoogste achtbaan van het park, een Intamin hypercoaster van zo’n 63,4 m hoog. Deze rollercoaster heeft bijzonder veel verticale G-krachten, wat leidt tot wat in het jargon airtime wordt genoemd. Hierdoor is de man wellicht uit de achtbaan geslingerd, al is er nog een onderzoek volop bezig. Hij bezocht het park met zijn dochtertje.

Twaalf jaar geleden was er al eens een gelijkaardig ongeval op deze achtbaan, die toen Superman Ride of Steel heette in het voormalige Six Flags park. Het corpulente slachtoffer overleefde het ongeval en startte een rechtzaak. Na dat incident werden behalve beugels ook extra veiligheidsriemen aangebracht in de trein. Vijf jaar later viel een man alsnog uit de achtbaan en overleed. Hij was te groot en de beugels sloten niet helemaal tegen zijn dijen...

James Hackemer zou volgens getuigen uit de achtbaan zijn geslingerd toen die zo’n 80 km/u reed. Zijn dochtertje was getuige van het ongeval. De achtbaan blijft gesloten tot het onderzoek is afgerond. Wanneer we de website van het park raadplegen, dan zijn er beperkingen voor  de achtbanen Motocoaster en Predator: de gasten moeten volledige controle hebben van het bovenlichaam, twee benen en minstens 1 hand. Deze beperkingen staan niet vermeld bij Ride of Steel. Al is er wel de lengtebeperking van 54 inches (1m37). Door de amputatie van beide benen was het slachtoffer echter nog maar 36 inches (0m91) groot. Wordt ongetwijfeld vervolgd!

Een woordvoerder van het park bevestigt dat er een onderzoek opgestart is, maar het is nog niet duidelijk hoelang dit duurt. Men heeft alvast een oproep gedaan voor getuigen. Het park is alvast bijzonder aangedaan door het incident, en ze stellen alles in het werk om de familie van het slachtoffer te steunen on deze donkere dagen.

Naar aanleiding van het jammere ongeval hebben we op Facebook alvast een vraag gelanceerd...