Aan het woord: Dimitri Boon

Theme-co

We brachten een bezoekje bij de oprichter van Theme-Co, Dimitri Boon. Dit Belgische bedrijf heeft haar sporen reeds verdiend in de pretparkenwereld en daarbuiten.

Parkworld.be: Dimitri, bedankt om ons te ontvangen. Hoe ben je in deze branche terecht gekomen?

20150909 ThemeCo180DimiDimitri: In mijn jonge jaren, toen ik 18 jaar was, had ik een eigen wagen. Net zoals vele jongeren, wilde ik de auto een beetje “mooier” maken, zeg maar tuning: gaande van glasvezel bumpertje tot spoilers. Maar ook het binnenwerk van de wagen kreeg een make-over. Daarna kwamen vrienden langs die ook graag hadden dat hun wagen gepimpt werd. En van het één kwam het ander.
Op een dag werd ik benaderd met de vraag of ik glasvezel figuurtjes kon maken, en zo is de bal beginnen rollen en is Schuurkot ontstaan, vanuit een hobby, een passie.

Parkworld.be: Ondertussen noemen jullie Theme-co. Vanwaar de naamswijziging?

Dimitri: Schuurkot verwees naar mijn periode van de tuning, toen de garage vol met stof en glasvezelrestjes lag. Maar in de loop der jaren kwamen er steeds meer en sneller opdrachten binnen, dat we niet meer van een eenmanszaak konden spreken. Door een nieuwe bedrijfsstructuur te kiezen hebben we meteen ook een naam gekozen die beter past bij wat we allemaal doen.

Parkworld.be: Jullie produceren alvast heel wat zaken.

Dimitri: We zijn nogal veelzijdig en ook heel flexibel. We kunnen grote projecten aan, maar werken even graag ook aan kleinere projecten. Hout, glasvezel, beton, piepschuim. We kunnen het allemaal maken. We kunnen onze atelier op een eenvoudige manier aanpassen aan de projecten die we binnenkrijgen, waardoor we snel en efficiënt kunnen werken.
Zo hebben we voor het Franse Kid Parc een bijzonder mooie constructie mogen maken. De directie was vanuit het verleden heel tevreden over kleinere opdrachtjes, en nu kregen we de vrijheid om een bestaande overdekte speelhal veel mooier af te werken. We hebben daarom zelf met leuke spiralen en kleuren gewerkt om het geheel een mooi en speels karakter te geven. De nok hebben we voorzien van een klok, waarbij de wijzers van de klok in tegengestelde richting van elkaar draaien. Er is glaswerk voorzien, die we met LED-verlichting extra cachet geven. Het is een project waar veel werk en tijd in gekropen is, maar waar ook enorm veel voldoening insteekt, ook tijdens het werken.En we zijn intussen al een ontwerp aan het maken voor 2016.

Parkworld.be: Kid Parc bevindt zich in het Zuiden van Frankrijk. Dat is al best internationaal.

20150909 ThemeCo180270Dimitri: Dat klopt, we hebben ondertussen een mooi klantenbestand opgebouwd. In haast elk Belgisch pretpark is wel een creatie van ons te zien. We werken veel voor de Plopsa-parken, daar zijn we best trots op. Maar ook andere parken zoals Mini-Europa, Oceade en binnenspeeltuinen behoren tot ons cliënteel. Buiten onze landsgrenzen zijn we werkzaam geweest in Holiday-Park, Knuthenborg Safaripark, Attractiepark Toverland, Conquesta,Kid-Parc,…
We doen uiteraard meer dan alleen maar attractieparken, ook festivals zoals SummerFestival en Tomorrowland. Ook winkels behoren tot onze klanten. We kunnen dan ook nogal bijzonder veel aan om te maken, gaande van eenvoudige props, tot ingewikkelde 3D-sculpturen. Ook worden we geregeld gevraagd om herstellingen uit te voeren in pretparken en waterparken. Dit kan gaan van een figuurtje waar een bezoeker een lichaamsdeeltje heeft van afgerukt tot het opfrissen van een ganse attractie.

Parkworld.be: Is het dan moeilijk om het juiste personeel te vinden voor zulke uiteenlopende jobs?

Dimitri: De mensen die bij mij in dienst zijn, moeten elke taak kunnen uitvoeren:, dus we zijn reedelijk All-round . schilderen, sculpturen maken, metaal bewerking, werken in de houtschrijnwerkerij,… Uiteraard heeft ieder van ons team zijn/haar specialiteit en wordt die zo goed mogelijk uitgespeeld, maar wat telt is het eindresultaat. Voor grotere projecten huren we natuurlijk ook freelancers in. Deze worden dan ingehuurd naargelang hun specialiteit.Vooral sculpteurs en schilders dan.Ik probeer als regisseur ervoor te zorgen dat de wensen van de klant worden gewaarborgd en dat de klant tevreden is met het eindresultaat.
In zover het mogelijk is probeer ik ook zoveel als kan mee te werken in het atelier of op locatie voor plaatsing.Zo blijft de communicatie met de klant op een korte afstand en kunnen we snel inpikken op eventuele opmerkingen of aanpassingen.

Parkworld.be: Hoe moeilijk is het om een planning voor een project op te stellen? Hoe ga je te werk, van start tot opbouw?

Dimitri: Dat varieert, afhankelijk of we van de klant een concepttekening krijgen of zelf vertrekken vanuit de tekentafel om concepten uit te werken. In dit laatste geval hebben we uiteraard meer vrijheid om onze stempel te drukken, al zijn we in dat geval sterk afhankelijk van het budget dat ter beschikking wordt gesteld.
Eens alles op papier staat, worden de materialen gekozen en kan de werkplanning opgesteld worden. In sommige gevallen worden dan nog extra technische tekeningen gemaakt omtrent de constructie en de sterkte hiervan.
Vervolgens wordt intern een dossier opgebouwd en wordt een werkfiche gecreëerd dat dan per afdeling wordt doorgegeven.
Om de klant op de hoogte te houden worden er geregeld foto’s gemaakt en doorgestuurd. De klant komt ook wel eens langs in onze atelier, of komt ter plaatse het werk bekijken. Het geeft ons dan steeds de mogelijkheid om alle puntjes te overlopen. Op die manier kunnen last-minute wijzigingen nog aangebracht worden, zoals kleuren of details in het ontwerp.

20150909 ThemeCo640420

Parkworld.be: Welke projecten behoren tot de parade-paardjes van Theme-Co?

Dimitri: Ondertussen hebben we al heel wat projecten verwezenlijkt die we leuk of cool vonden als project.
Zo hebben we in 2014 een leuke stage opgebouwd voor Summerfestival. En onlangs nog hebben we een mega-grote radiostudio opgebouwd in de vorm van een boot. Ook op de laatste editie van Tomorrowland mochten we 2 podia opbouwen.
Op pretparkniveau zijn we heel trots op ons werk voor Plopsa, en vooral dan de replica’s van RoX. Ook haalden we veel voldoening uit de thematisatie van een speelzone in Kid Parc. En in Ieper hebben we een binnenspeeltuin helemaal getransformeerd in een Zuid-Amerikaans dorp, met onder meer spuitbeton.

Parkworld.be: Wat zou je zelf graag nog verwezelijken? Heb je een bepaalde wens?

Dimitri: Wat we heel cool zouden vinden, is het aankleden van een echte rollercoaster, van station tot rand-decor. Maar we hebben hoop om deze wens in de toekomst in vervulling te zien gaan, met een nieuw concept dat we aan het uitwerken zijn voor een pretpark. Maar voor meer info moet je nog eventjes wachten...

Parkworld.be: We kijken er alvast naar uit en zijn heel benieuwd wat het zou worden. Bedankt voor uw tijd, en nog veel succes in de toekomst.

20150909 ThemeCoEAS