Intamin combineert 2 concepten

Het bekende Zwitserse attractiebouwerbedrijf Intamin Amusement Rides heeft een bestaand concept van hen verder doorontwikkeld tot de zogenaamde LSM Zac Spin Coaster, een combinatie van de compacte Zac Spin coaster met een LSM lancering vanuit het station.

20160307 IntaminZacSpin180De Zac Spin Coaster is een zeer compacte achtbaan die de ndoige thrill aanbied. Voor sommige fans is het niet echt een achtbaan, maar wij beschouwen dit toch als een achtbaan, al is het wel een speciale… Gondels kunnen immers vrij roteren om hun as. In tegenstelling tot een spinning coaster betreft het hier de horizontale as, waarbij de gondels met zitjes zich naast het spoor bevinden en men dus makkelijk ondersteboven kan tuimelen. De layout is eye-catching maar esthetisch gezien wijkt het sterk af van het klassieke beeld dat we hebben van een achtbaan.

Door een lanceerstrook toe te voegen, die gebruik maakt van het LSM-principe (Linear Synchronous Motor), kon Intamin een extra thrill factor toevoegen. In plaats van een ketting worden de passagiers nu als het ware tot helemaal boven gekatapulteerd, om vervolgens dan de rit van de Zac Spin Coaster te beleven. Hierbij probeert de fabrikant verschillende elementen in de baan te steken, waardoor er momenten zijn van gewichtloosheid, pittige versnellingen, freefall drops en uiteraard de verschillend omslagmomenten van de stoelen.

Bij het nieuwe ontwerp heeft de fabrikant voorzien om de stoeltjes in alle vrijheid te laten tollen, maar er is de mogelijkheid om het flippen gecontroleerd te laten gebeuren. De achtbaan is ook speciaal ontworpen om te voldoen aan lage lawaai-emissie normen. Zo is er geen mechanisch anti-roll back systeem aanwezig.
Er bestaan drie verschillende configuraties van de trein wat betreft de positie van de zitjes: voorwaarts, achterwaarts of face 2 face. Een bewegend station is ook een optie, om die manier de capaciteit en ritervaring optimaal op elkaar af te stellen.

20160307 IntaminZacSpin640

De stats van het standard ontwerp:
Lengte: 303 m
Hoogte: 32m
Oppervlakte: 80m x 12m
Aantal treinen: 3
Passagiers per trein: 8
Max. snelheid: 50 km/u
Duur ritje: 40 sec
Capaciteit: 720 bezoekers per uur