Ontdek enkele lunchtips

Eten in een pretpark; laat ons eerlijk zijn, het wordt al te vaak geassocieerd met ongezonde fast food, suikervolle hapjes en liters cola. Toch hebben vele parken een ruim assortiment aan maaltijden, met zeker ook gezonde maaltijden voor mensen die hier graag aandacht aan besteden.

Voor die mensen hebben we geprobeerd om per park enkele leuke lunchtips te geven, met een prijsaanduiding. De prijs is indicatief en kan afhankelijk van seizoen wijzigen. We hebben enkele parken gecontacteerd die alvast volgende info wilde delen met ons.
We hebben ook het broodjesaanbod opgenomen. Brood is in feite een dikmaker maar blijft uiteraard gezonder dan een portie friet...

20140924-Food640

Attractiepark Slagharen
In Big Jake Frontier Cafe kunnen bezoekers diverse belegde broodjes vinden: bagels, pistoletjes, Italiaanse bol, etc met onder andere zalm, mozzarella, hamsoorten en zalm. Samen met een flesje verse jus d’orange is de goedkoopste deal €6.95
In Restaurant de Cartwright serveert het sympatieke park elke maand een lunchtip aan €9.50 (deze maand een broodje carpaccio met een verse jus)
Ook in Hamburger restaurant the Diner kan men een gezonde maaltijd eten: men serveert hier een tweetal salades aan €4,50. Ze kunnen los besteld worden of via een combideal.
   

Attractiepark Toverland
Toverland heeft reeds een goede reputatie op gebied van gezonde voedingsmogelijkheden. Als tegenhanger van het “vettere” assortiment zoals friet en pizza, heeft het Nederlandse pretpark een ruim broodjes assortiment met allerlei verse producten. Denk hierbij vooral aan een broodje gezond en een broodje boerenkaas. De broodjes zijn verkrijgbaar op de drie hoofdpunten: MaMouche, Sim sa l’Oase en Katara Plaza.
Bovendien biedt het park de gasten bakjes met aardbeien aan (250 en 400 gram); deze worden hoofdzakelijk verkocht op Katara Plaza. Omwille van de verse producten is de prijs vaak seizoensafhankelijk en werd ze niet meegegeven.
   

Bellewaerde
Bezoekers in Bellewaerde kunnen terecht in het hoofdrestaurant van het park, Carrousel Self Service voor een heerlijke maaltijdsalade. Ook is er elke dag de mogelijkheid om een verse dagsoep te nemen, met brood. Er worden ook nog een vegetarische burger met puree geserveerd of een tomate crevette in het seizoen. Ook een appeltje of een sinaasappel kunnen gekocht worden, alsook een fruitpocket van Danone.
   

Bobbejaanland
In 't Plezantste Land kan men ook best lekkere gezonde alternatieven vinden voor de heerlijke frietjes. Zo is er Bobbie broodje (smos kaas&ham / ham of kaas) verkrijgbaar in de verschillende outlets aan € 4,00 tot einde voorraad. Deze worden in één keuken gemaakt en verdeeld over de verschillende outlets. Er zijn ook heerlijke voorverpakte salades: Grieks / Tonijn / Russisch ei en ham. Deze kosten € 7,80 en zijn verkrijgbaar in Bobbie’s Kitchen en Santa Fé. In Santa Fé zijn overigens verschillende heerlijke pasta's (penne-spaghetti-tortellini) verkrijgbaar, met Bolognaise saus of Napolitaanse saus (deze is vegetarisch). Een Menu Pasta kost € 10,90. 
Asian Wok is voorlopig en voor ombepaalde tijd gesloten, maar ook hier worden heerlijke gezonde hapjes gemaakt: noedels vanaf € 5,00 en menu’s vanaf € 6,90. In Azië worden noedels trouwens ook als Fast Food beschouwd! 
In Beach Club zijn er allerlei heerlijke hapjes te vinden. Zo is er een vers stukje watermeloen (seizoen gebonden) aan € 2,00. Heel lekker is de Fruitstick (mix van diverse soorten) aan € 2,60 of de Fruitbeker met gemengd vers fruit aan € 3,00. Ook verfrissend is de kokosnoot in een bekertje voor € 2,00. Men kan ook gewoon eenvoudigweg een banaan of appel kopen aan € 1,00 per stuk. 
In Bobbie’s Kitchen (selfservice) tenslotte is bij ieder menu vanaf € 13,95 een (warm) groenten buffet inclusief.
Caloriearme dranken of vers geperst fruitsap zijn niet beschikbaar, maar wel de gekende klassiekers zoals Coca Cola Light-Cola Zero-Chaudfontaine (waters).
   

Boudewijn Seapark
In Boudewijn Seapark zijn er verschillende eetmogelijkheden, waaronder enkele gezonde suggesties zoals de verschillende dagvers gemaakte maaltijdsalades (salade niçoise, salade ocean,...) aan € 7,40. Je krijgt hiervoor een overvol bord, dat zeker ruim voldoende is als maaltijd. Ook serveert men halve kip (€ 11,40) en kippewit voor de kids (€ 5,50). Het park ligt niet er van de zee, dus kan een heerlijk stukje visfilet ook niet ontbreken, aan een democratische prijs van € 11,10.
Alle menu’s kunnen bovendien aangevuld worden met een open salad bar (dagverse groentjes, rijst, vers fruit) voor slechts € 2,60. Een snellere hap in de vorm van een belegd broodje is uiteraard ook mogelijk. Met kaas, hesp, kaas en hesp met verse groentjes voor € 2,40. Een beetje extra warmte in de maag kan dankzij versgemaakte soep: € 3,30 voor een kom. 
Nog zin in een gezond toetje, dan kan men een yoghurt kopen aan € 2,40.
   

Burgers’ Zoo
Koninklijke Burgers’ Zoo heeft een ruim assortiment aan gezonde maaltijden! Naast de bekende snacks waar mensen naar vragen biedt het dierenpark namelijk zoveel mogelijk gezonde alternatieven. Zo zijn er diverse verse salades, fruitsoorten en fruit smoothies. Ook de wokmaaltijden met verse groentes, vis, kip of vlees zijn gezondere alternatieven dan de bekende frites met kroketten. Er wordt zoveel mogelijk met dagverse ingrediënten gewerkt in de horeca.
Alvast enkele tarieven hieronder:
- Vers geperste jus d`orange met een luxe sandwich €7.50
- Verse a la minute salades zowel vegetarisch als met kip € 6.50
- Wok schotel of verse pasta met limonade € 9.50
- Verse fruit Smoothies € 3.50
- In de zomer verse fruit salade voor € 5.00
  

Efteling
De Efteling heeft heel wat gezonde alternatieven en gevarieerde maaltijden te bieden, naast de traditionele friet, in ca. 30 (!) horecapunten verdeeld over het park. Het assortiment in de restaurants, maar ook binnen de self-service formules, varieert van gezonde salades tot broodjes, pasta's en andere maaltijden. De Efteling blijft ook snacks en diverse fastfood producten aanbieden, omdat veel bezoekers dat nu eenmaal blijven verkiezen tijdens een dagje in het park.
De focus ligt op gezonde (én lekkere) producten, zoals in parkrestaurants Welkom, Het Witte Paard, Globetrotter en Octopus. Daar zijn gezonde salades en maaltijden met een beperkte hoeveelheid calorieën verkrijgbaar. De echte lunchtip is toch wel Het Wapen van Raveleijn; hier geniet je bourgondisch maar gezond van streek- en seizoensproducten (bv. kip met groenten, aardappelen en salade).
De Efteling investeert fors om méér aan te bieden dan de traditionele friet (al blijven heel wat parkbezoekers de voorkeur geven aan friet en snacks). Daarnaast probeert de Efteling in te spelen op de nieuwste culinaire trends, zoals gemak, snelheid, duurzaamheid en gezondheid. Tot slot besteedt de Efteling veel aandacht aan de totaalbeleving van eten en drinken, en fungeert de horeca als een aanvulling op het attractie-aanbod (denk maar aan de aankleding, ook van de gerechten, in Het Wapen van Raveleijn en Polles Keuken).
   

Olmense Zoo
In de Olmense Zoo zal men niet snel honger lijden. Er zijn verschillende mogelijkheden voorzien voor een gezonde hap. Zo kun je een Potje fruitsla bekomen aan € 2,50. Eventueel te mengen met een potje magere yoghurt aan € 2,00. Een bordje groenten kost € 3,00; een koude schotel € 6,00.
Bezoekers kunnen ook genieten van een broodje kaas/hesp (€ 3,50), en bij wat kouder weer smaakt een verse dagsoep steeds naar meer (€ 3,00)
     

Pairi Daiza
In deze mooie dierentuin zijn er verschillende mogelijkheden om de honger te bedwingen. Pairi Daiza biedt bovendien verschillende gezonde schotels aan. Een greep uit het assortiment.
Zo kan men op drie locaties genieten van heerlijke verse suchi aan een gemiddelde prijs van € 12 (bij de molen, het huis van de smaken en Oasis). In het huis van de smaken kan men bovendien ook een lichte maaltijd met noedels bestellen in een groentebouillon aan € 12. 
Bij de molen is er dan weer een compleet broodje met kip aan € 4,50.
In de tempel is er een Chinees buffet met een ruim assortiment aan lichte gerechtjes, zoals salades, tofu, noedels, vis,... De prijs voor het buffet bedraagt € 24,90
    

Plopsaland De Panne
In Plopsaland De Panne zijn er diverse restaurants waar men toch wel heerlijke en gezonde maaltijden kan vinden. Zo is er de Caesar salade (salade met kippewit) met een broodje aan € 12,50, dat men kan eten bij Maya, Mr. Spaghetti en de Piratengrill. In deze drie locaties kan men ook een overheerlijke tomaat met garnalen bestellen aan € 16,99 met ook een broodje. In de Piratengrill is er ook een Salad bar waar men € 4,99 betaalt voor een kleine portie en € 6,99 voor een grote.
Er zijn ook overheerlijke belegde broodjes als lunchtip, bij Halvar’s Sandwich en de Broodjeshoek. De prijzen variëren van € 4,50 tot € 5,25.
Voor de zoetbekken die toch gezond willen snoepen zijn er bekertjes met vers fruit die te koop zijn aan € 3,99 in Plopburger, Fred Kroket, Stationsbuffet en bij Wizzy & Woppy. Bij Bumba Snack zijn ook heerlijke smoothies te vinden aan € 3,99.
   

Plopsa Coo
In het restaurant Cascade kan men genieten van enkele salades in de Saladebar aan € 4,99 voor een kleine portie en €6,99 voor een grotere. Ook hier kunnen bezoekers genieten van de Caesar salade (salade met kippewit) met een broodje aan € 12,50. Een tomaat met garnalen en een broodje kan men ook hier bestellen aan € 16,99.
In Plopsa Coo is er ook een Panos-broodjeszaak, waar gezond belegde broodjes te koop worden aangeboden voor een bedrag tussen € 4,50 en € 5,25. Bij Marcassin en Chez Fred kunnen bezoekers snoepen van de druivenbeker aan € 3,99.
  

20140924-Food180Plopsa Indoor Coevorden
In het Ploprestaurant in Plopsa Indoor Coevorden kunnen bezoekers terecht bij de Saladebar voor een gezond slaatje (prijzen tussen € 3,99 en € 5,99). Ook hier is een Panos waar de bezoeker terecht kan voor belegde broodjes (€ 4,50 - € 5,25).
       

Plopsa Indoor Hasselt
In Plopsa Indoor Hasselt kunnen gasten terecht in het Studio 100 café. Ook hier zijn slaatjes in verschillende porties verkrijgbaar aan een tarief van € 4,99 en € 6,99. Liefhebbers van de caesarsalade kunnen deze schotel ook hier terugvinden aan € 12,50. De tomaat garnaal kost € 16,99.
Ook hier is er een assortiment van belegde broodjes bij Panos. De prijzen variëren tussen € 4,50 en € 5,25. Een gezond snoepje is dan weer te vinden bij Frieda’s Kroket in de vorm van een druivenbeker (€ 3,99).
      

Walibi Belgium
In Country Cantina vindt men het ruimste assortiment aan gezondere voeding. Zo kan men een heerlijke Penne Bolognaise ontdekken aan € 9,50. Voor € 11,00 krijg je een kipfilet met penne en Napolitaanse saus. Rijst met een stukje zalmfilet wordt aangeboden aan € 12,00. Dit alles kan men combineren met een tomaten of champignonsoepje aan € 3,00. Het restaurant biedt ook enkele salades aan: frisse salade (€ 4,50), een kip salade (€ 5,50) of een salade met tomaat en mozzarella (€ 5,50). Als toetje kan men een fruit-yoghurtje kiezen (€ 2,50).
De penne Bolognaise en de salade met tomaat-mozzarella duiken ook aan hetzelfde tarief op bij Pizza Solo.
Bij Dalton en Palm Beach Aqualibi is er eveneens de salade met tomaat-mozzarella en bij aankoop van een manu kan de bezoeker een slaatje kiezen in plaats van de frietjes.
Mensen die liever een broodje verkiezen kunnen terecht bij Java Coffe Corner en bij Cook House. Een Baguette ham-kaas kost € 3,90. Een baguette ham of een baguette kaas kost slechts € 3,40.