Diverse barbecue-pakketten

In het Nederlandse recreatiepark BillyBird Park Hemelrijk kunnen de bezoekers sinds vorig seizoen genieten van een heerlijke barbecue. 60 knalgele Weber BBQs staan ter beschikking van de gasten.

2013-08-BBH-BBQ180Deze leuke toegevoegde waarde bleek vorig seizoen al een schot in de roos te zijn. Dankzij het mooie weer van de afgelopen weken is de vraag naar BBQ-pakketten flink gestegen en wordt er naar hartenlust gebarbecued op het parkstrand. Het aanbod werd dit seizoen naast de twee verse vleespakketten uitgebreid met een vegetarisch BBQ-pakket.

Dit weekend wordt daar nog een schepje bovenop gedaan; barbecueënde gasten worden bij BillyBird getrakteerd op zeer smaakvolle insecten! Het Brabantse recreatiepark gaat namelijk gekruide sprinkhanen, krekels en mestkevers uitdelen aan haar bezoekers die zij ter plekke op de BBQ kunnen bereiden.
Wanneer de insecten aanslaan, wil het park deze opnemen in haar standaard assortiment. Eetbare insecten staan al in 98 landen op het menu en zijn ware proteïnebommen; met een gehalte van 40 tot 70 procent aan eiwitten steken ze zeer gunstig af bij bijvoorbeeld maïs, dat een proteïnegehalte heeft van 10%.
Mestkevers zijn al jaren een delicatesse in Thailand, waar ze worden geoogst in het noordoosten onder de WaterbuffelDung. Ook sprinkhanen en krekels zijn in veel landen een delicatesse, voornamelijk geroosterd en daardoor ook zeer geschikt voor op de BBQ.
Insecten eten in plaats van rund, varken of kip levert veel milieuwinst op. Voor het kweken van insecten is minder landbouwgrond nodig en de CO2-uitstoot is flink lager. Insecten hebben minder voer nodig en er is veel minder mest. Daarnaast is de wereldwijde insectenvoorraad groot genoeg, want het is de meest vruchtbare diersoort.
  

2013-08-BBH-BBQ420


In Europa is het eten van insecten echter niet populair en veel Nederlanders gruwelen zelfs nog van het idee om ze te eten. Naar verwachting zal dit het komende decennium snel veranderen gezien de hoge voedingswaarde en milieuwinst. Het Ministerie van Landbouw heeft in Nederland al één miljoen euro geïnvesteerd in onderzoek naar de toepassing van insecten in eten.