Diamond ThemePark Awards 2015

Efteling, Plopsaland en Pairi Daiza zijn de grote winaars

Tijdens een speciaal evenement in Pairi Daiza werden de winnaars van de vijfde editie van de Diamond ThemePark Awards (aanzien als de Oscars van de attractieparken en dierentuinen) bekend gemaakt. 

20150519 DTPA180Drie parken wisten zich in het bijzonder te onderscheiden van de 47 genomineerden. Grote slokop was andermaal de Efteling met maar liefst 8 awards: het Nederlandse themapark won onder meer de award voor Beste Pretpark van België en Nederland. Ook gastpark Pairi Daiza – Beste dierentuin en mooiste park van België en Nederland - en Plopsaland De Panne – beste pretpark van België - mochten tevreden naar huis met elk vier onderscheidingen.

Tijdens een periode van 4 weken gaven bijna 45.000 mensen hun visie over pretparken en dierentuinen door te stemmen op de Diamond ThemePark Awards. Deze “oscars” werden vijf jaar geleden opgestart door Patrick Joossens en Vincent De Vriendt, twee fervente parkbezoekers uit het Antwerpse die zelf een eigen fan-website hebben (respectievelijk Parkworld.be-Zoo.be en Pretparkbeest.be).
Een vakjury, bestaande uit fans en professionals van verschillende toeristische attracties, nomineerden in 19 categorieën diverse kandidaat-winnaars voor het jaar 2014. Het stemmen gebeurde in 2015 (van 21 maart tot 19 april).

Concreet zijn er 14 categorieën voor Belgische en Nederlandse parken. Er is één winnaar per land (vb. Plopsaland de Panne als beste pretpark van België en de Efteling als beste pretpark van Nederland), maar er is ook een “grote winnaar” voor de twee landen samen (vb. Efteling werd verkozen tot beste pretpark van België en Nederland).

Samengevat: de Efteling gaat naar huis met acht awards, Pairi Daiza met vier awards en Plopsaland de Panne eveneens met vier awards. Deze parken zijn de grote winaard van deze editie 2015. Safaripark Beekse Bergen kreeg twee awards. Bellewaerde, Bobbejaanland, Dierenpark Amersfoort, Diergaarde Blijdorp, Dolfinarium Harderwijk, Walibi Belgium, de Grotten van Han en de Zoo van Antwerpen gingen elk naar huis met één award.

De Vakjury beloonde Wouter Dekkers met een Spotlight Award. De man had een enorme invloed op de heropleving van Moviepark Germany en ging in 2014 aan de slag in het Nederlandse Attractiepark Slagharen waar hij ook meteen zijn stempel wist te drukken.
De Vakjury-prijs gaat dit jaar naar Walibi Holland.

"Elk jaar beloont de Vakjury ook een park die volgens haar mening enorm uitblinkt in verschillende facetten.", aldus Patrick Joossens, één van de oprichters. "Walibi Holland is een park dat enorm veel te bieden heeft, en zich vooral richt op een tiener-publiek, een publiek dat wil hard gaan, met verschillende attracties boordevol adrenaline en als klap op de vuurpijl een heus Horror-Halloween met de Fright Nights."

Bij de Europese parken werden de prijzen van 5 categorieën verdeeld over 3 parken. Disneyland Paris is hier de belangrijkste winnaar: het Franse Disney-park werd dit jaar gekroond als het “Beste Themapark in Europa”. “Twilight Zone Tower of Terror” werd door het publiek als “Beste Europese Attractie” gestemd.
Phantasialand werd aanzien als de “beste daguitstap vlakbij de grens”. Hun waterattractie “Chiapas” werd verkozen tot “beste Nieuwe Attractie van 2014”. Europa-Park behaalde dit jaar slechts 1 prijs, met blue fire als “Beste Europese Achtbaan”.

20150519 DTPA640

Meer via de website van de Diamond ThemePark Awards