Diamond ThemePark Awards 2012 uitgereikt in Toverland

Efteling en Plopsa grote winnaars van derde editie

Vandaag, 5 April 2013, werden de winnaars van de Diamond ThemePark Awards tijdens een speciaal evenement in het Nederlandse Attractiepark Toverland bekend gemaakt. Efteling en Plopsa haalden met respectievelijk 6 en 5 awards het grootste deel van de prijzen binnen. Disneyland Paris was dan weer oppermachtig in de Europese categorieën.

Introductie

De Diamond ThemePark Awards is een initiatief van enkele pretparken en dierenparken gerelateerde fansites, waarbij vooral parken uit België en Nederland beoordeeld worden in verschillende categorieën. Op korte tijd zijn de Diamond ThemePark Awards uitgegroeid tot één van de belangrijkste referenties voor pretparken en dierentuinen uit België en Nederland. Deze “Oscars voor de parken uit de Lage Landen” worden georganiseerd door de bezielers achter Parkworld.be - Zoo.be en Pretparkbeest.be
Via voorgestelde nominaties van een heuse vakjury konden de bezoekers stemmen in twee aparte stemrondes. Deze vakjury bestaat uit diverse fansites met een sterke reputatie, verschillende personen met een jarenlange ervaring in de pretparkwereld, een gespecialiseerd reiskantoor met topaanbiedingen voor onder meer pretparkreizen en een team van enkele IT-vrienden.

Winnaars

Wanneer we even de top 3 van alle categorieën bekijken, dan zagen we een sterke aanwezigheid van Efteling, met maar liefst 15 top 3 plaatsen. Zij werden ook in enkele Europese categorieën genomineerd. In totaal wisten ze zes Diamond ThemePark Awards te verzilveren, waaronder Beste Pretpark (BeNe), Beste Personeel (BeNe), Park met de beste Evenementen (BeNe), Park met de beste Horeca (BeNe). Met De Vliegende Hollander haalden ze opnieuw de eerste plaats binnen voor Beste Waterattractie (BeNe) en in de gemengde categorie voor Mooiste Park haalden ze ook de eerste plaats binnen.

Ook Plopsa scoorde bijzonder goed met maar liefst 5 awards (negen top 3 plaatsen). Plopsaland De Panne werd aanzien als Meest Kindvriendelijke Park (BeNe), maar ook voor Beste Social Media (BeNe) en Beste Website (BeNe) mocht de pretparkengroep van Studio 100 juichen. Met ook een eerste plaats voor Beste Fansite (Plopsa Fansite), haalde Plopsa alle internet gerelateerde prijzen binnen. Bovendien wist het park in de ultraspannende categorie voor Beste Achtbaan (BeNe) de eerste plaats te veroveren met Anubis The Ride.

Bij de dierenparken was het dit jaar Pairi Daiza dat met alle prijzen ging lopen. Zij werden niet alleen als Beste Dierentuin (BeNe) aanzien, ze eindigden net voor Safaripark Beekse Bergen en Burgers’ Zoo, winnaar van vorig jaar, maar ook het Bad van de heilige olifanten wist de bezoekers te overtuigen als Mooiste Dierenverblijf. In de Categorie voor Mooiste Park werden ze bovendien nipt geklopt door de Efteling.

Door de overmacht van deze parken, lijkt het wel dat andere parken er niet aan te pas kwamen. De waarheid is anders: Bellewaerde Park haalde bijvoorbeeld zes maal de top 3. Maar in sommige categorieën moest het sympathieke dierenpark/pretpark uit de Westhoek nipt de duimen leggen. Walibi Belgium wist wel één van haar nominaties te verzilveren, met name voor Dalton Terror in de categorie van Meest Sensationele Attractie (BeNe).

Voor de Europese parken waren er in totaal 4 categorieën. De voorbije jaren leverde dit steeds een spannende strijd op met vooral enkele parken uit Duitsland. Dit jaar mengde Disneyland Paris zich in de debatten en wisten ze maar liefst viermaal te scoren,als Beste Europese Pretpark, als Beste Europese Resort en met Disney Dreams! wisten ze ook de bezoekers te overtuigen als Beste Attractie. Die fantastische show werd in de categorie voor Beste Nieuwe Attractie verslagen door OzIris, de indrukwekkend mooie achtbaan van Parc Astérix die vorig seizoen werd ingehuldigd.

Spotlight Award en de Vakjuryprijs

Behalve de 18 categorieën waarop de mensen kunnen stemmen, zijn er ook twee Spotlight Awards dit jaar. Met de Spotlight Award willen we een park, een show of een persoon in de kijker zetten, die een award zou verdienen, maar ergens toch niet meteen thuishoort in dit rijtje van categorieën. Dit seizoen is er een nationale en internationale Spotlight Award.

De eerste gaat naar Thierry Meeùs, bezieler achter Mini-Europe en Océade en al maanden in een gevecht gewikkeld met de politiek in de hoop om de parken aan de Brusselse Heizel te mogen behouden. Beide parken mogen jaarlijks vele bezoekers ontvangen; bovendien genereren ze mooie winstcijfers. Daarom is het ook dubbel jammer dat deze parken zouden verdwijnen uit het beeld van Brussel. Wij hopen met deze Spotlight Award een steuntje in de rug te kunnen geven aan Dhr. Meeùs.

Internationaal ging onze bewondering dan weer uit naar Dhr. Roland Mack. Als eerste Europeaan mocht hij het voorzitterschap van IAAPA dragen, de overkoepelende organisatie achter de pretparken, waterparken en de industrie. Bovendien wist de man Europa-Park heel sterk uit te bouwen tot een indrukwekkend resort, waardoor het park ondertussen in Europa één van de meest populaire bestemmingen is geworden. Het merendeel van de attracties in het park wordt bovendien ook nog eens zelf gefabriceerd door Mack Rides, een bedrijf dat internationaal een enorm goede reputatie geniet.

Tot slot werd er dit jaar ook een vakjuryprijs in het leven geroepen. Deze prijs kan een park/attractie slechts eenmaal verdienen. In elke categorie heeft de vakjury zelf aan elke mogelijke kandidaat stemmen gegeven. Het kon zijn dat de nummer 1 van de vakjury in een bepaalde categorie uit de top 3 tuimelde wanneer de bezoekers stemden. We telden immers 40.000 geregistreerden die hun stem hebben uitgebracht.
Het tuimelen van een nominatie uit de top 3 kon gebeuren omwille van het feit dat die bepaalde nominatie net iets minder bekend was voor het publiek, of omdat de concurrentie in een bepaalde categorie ongemeen spannend was.
Dit jaar gaat deze Vakjuryprijs naar de houten achtbaan Troy in Attractiepark Toverland.

Foto's op Facebook

Overzicht TOP 3 per categorie

Beste Pretpark (BeNe)

1 Efteling
2 Plopsaland De Panne
3 Bellewaerde Park

Meest Kindvriendelijke Park (BeNe)

1 Plopsaland De Panne
2 Efteling
3 Bellewaerde Park

Park met Beste Evenementen (BeNe)

1 Efteling
2 Walibi Belgium
3 Plopsaland De Panne

 

Park met Beste Horeca (BeNe)

1 Efteling
2 Plopsaland De Panne
3 Walibi Belgium

Park met Beste Personeel (BeNe)

1 Efteling
2 Plopsaland De Panne
3 Bellewaerde Park

Mooiste park (BeNe )

1 Efteling
2 Pairi Daiza
3 Bellewaerde Park

 

 

 

Beste Achtbaan (BeNe)

1 Anubis the Ride (Plopsaland De Panne)
2 Joris en de Draak (Efteling)
3 Goliath (Walibi Holland)

Beste Waterattractie (BeNe)

1 De Vliegende Hollander (Efteling)
2 Radja River (Walibi Belgium)
3 Niagara (Bellewaerde Park)

Meest Sensationele Attractie (BeNe)

1 Dalton Terror (Walibi Belgium)
2 Droomvlucht (Efteling)
3 Sledgehammer (Bobbejaanland)

 

Beste Dierenpark (BeNe)

1 Pairi Daiza
2 Safaripark Beekse Bergen
3 Burgers' Zoo

Mooiste Dierenverblijf (BeNe)

1 Bad van de heilige olifanten (Pairi Daiza)
2 Olifantentempel (Planckendael)
3 Afrikaanse savanne (Safaripark Beekse Bergen)

Beste Nieuwigheid in Europa

1 OzIris (Parc Astérix)
2 Disney Dreams! (Disneyland Paris)
3 Aquanura (Efteling)

 

 

 

Beste Website (BeNe)

1 Plopsa
2 Efteling
3 Walibi Holland

Beste Sociale Media (BeNe)

1 Plopsa
2 Efteling
3 Walibi Belgium

Beste Park-Fansite

1 Plopsa Fansite
2 Bellewaerdefun.be
3 Eftelist

 

 

 

Beste Pretpark van Europa

1 Disneyland Paris
2 Europa-Park
3 Efteling

Beste Resort van Europa

1 Disneyland Paris
2 Europa-Park
3 Efteling

Beste Attractie van Europa

1 Disney Dreams! (Disneyland Paris)
2 Tower of Terror (Walt Disney Studios)
3 blue fire megacoaster (Europa-Park)

 

Spotlight Award (BeNe)

1 Thierry Meeùs

Spotlight Award (EU)

1 Roland Mack

VakjuryPrijs

1 Troy (Attractiepark Toverland)