Interview met Katja Retsin

2010-04-KatjaRetsin

Meestal nemen we een interview af met mensen die een duidelijk raakvlak hebben met pretparken. Maar soms is het ook boeiend om eens te praten met mensen die hier nauwelijks affiniteit meehebben, Jan met de pet als je wil. Wij hadden het geluk om met Katja Retsin op stap te zijn geweest naar aanleiding van Vlaanderen Vakantieland.

Impressies van Katja Retsin

Eén van de bekendste TV-gezichten in Vlaanderen is Katja Retsin. Ze is vooral bekend als omroepster op één en van programma’s zoals “1 jaar gratis”, “Steracteur, sterartiest” en “De Rode Loper”. Nu kreeg Katja de uitdaging van Vlaanderen Vakantieland om vlakbij het Zwarte Woud in het zuiden van Duitsland Europa-Park te ontdekken.
Europa-Park? Zult u zich mogelijk afvragen.
Ook voor Katja was alles een beetje een vraagteken. Ze had al wel een uitnodiging ontvangen om naar aanleiding van het gezicht van België op 21 juli naar het park te komen, maar helaas kon ze niet aanwezig zijn om te weten te komen dat volgens een enquête “het Frietkot” het symbool is van België. Om haar missie voor te bereiden had ze al even op onze website enkele zaken ontdekt die haar alvast wijzer hebben gemaakt. Maar een virtueel bezoek is helemaal anders toch…

katja patrick ontbijtPatrick: Katja, hoe mag ik uw pretparkervaring inschatten?

Katja: Ik ken de meeste Belgische parken toch wel, en ik kom ook graag in Disneyland Parijs met het gezin. Dat is bijzonder leuk voor mijn dochter Manou. Ze is echt wild van de attracties, ook op een kermis wil ze zich heel graag amuseren, net als elk kind. Zo waren we in Saint-Tropez, in Azur Parc, een soort vaste kermis, en dat is echt de max voor haar. Ikzelf ben vroeger ook nog in het Spaanse Port Aventura geweest.

Patrick: Je bent al in Disneyland geweest, dus een gelanceerde achtbaan ben je al gewend. Toch heeft Blue Fire je echt verrast.

Katja: Amai ja, wat een fantastische baan. Roland Mack, de directeur van het park, had me uitgenodigd om samen met hem een ritje te maken in hun nieuwste achtbaan, Blue Fire. Na een fenomenale lancering gingen we de hoogte in, en begon hij me rustig informatie over de regio te geven, met aanwijzingen waar wat was. Die man kan bijzonder passioneel vertellen over zijn park en over de attracties. Zij maken bovendien zelf een groot deel van de attracties. Bijzonder merkwaardig: het park is in feite een grote showroom waar andere parken hun inkopen kunnen doen. Maar het park zelf is meer dan dat: het is een zeer gevarieerd familiepark met attracties voor groot en klein.

Patrick: Wat vond je van het feit dat Europese landen als thema worden gebruikt?

Katja: Ik vind dat bijzonder goed en leuk: de bezoeker kan op 1 dag een groot deel van Europa leren kennen. Het park is immers meer dan gewoon wat attracties: ze zijn allemaal mooi ingekleed in de typische bouwstijl van een land. In sommige landen is het wat kitsch, maar dat zijn blijkbaar oudere themagedeeltes, maar ik ben persoonlijk echt weg van Spanje. Dat is zo mooi gemaakt. En uiteraard zijn er de ridders die toch een extra surplus geven (lacht). Bovendien vind ik het eten ook best goed: gevarieerd per themaland, de kwaliteit is redelijk tot zeer goed. Ik kan hier echt niet over klagen.

Patrick: Tijdens de opnames leek het me dat Alpen-Express, het snelle treintje, jou toch het meeste bekoorde.

Katja: Ik doe eigenlijk verschillende attracties zeer graag, maar dit was zo eenvoudig, enorm plezierig en ook nog verrassend met dat binnengedeelte: die citroengeur, die diamantenmijn, dat zwarte gat waar we indoken. De familiewaarde van die attractie komt ook overeen met het familiegevoel dat in het park aanwezig is.

Patrick: Andere familiale attracties zijn de waterattracties. Wat vond je daarvan?

{module 120}

Katja: We hebben er twee van de vier gedaan als ik het goed voorheb. Poseidon in Griekenland is heel mooi uitgewerkt: daar zit echt een verhaal achter. Alleen was de rit relatief ruw in het eerste achtbaangedeelte. Op zich zou dat niet zo erg zijn mochten de zeteltjes van de boten wat meer comfort hebben. Helaas was dit niet het geval. Maar we hebben enkele takes opnieuw moeten doen, en dan kun je je daar op instellen en dan is dit wel een zeer leuke attractie. Zeker op warme dagen is dit een leuke verkoeling.
Atlantica was misschien niet zo mooi ingewerkt in vergelijking met Poseidon, toch is het een mooi station en is de splash echt wel verfrissend te noemen. Al heb jij het meeste water over je heen gehad (grinnikt).

Patrick: Silver Star is een ander verhaal

Katja: Dit is een hele intense ervaring geweest: best spannend moet ik toegeven. Misschien hadden we die beter in het begin gedaan, dan waren we er van af. Nu werden we geregeld geconfronteerd met de hoogte hiervan. Plus het verhaal van de persverantwoordelijke die eenmaal in Blue Fire is durven gaan maar absoluut niet in Silver Star durfde. Ook Jeroen (de regisseur, die naast ons moest zitten tijdens opname in deze achtbaan) vond Silver Star een pak enger dan Blue Fire, en hierin moet ik hem gelijk geven. Die eerste drop was echt fenomenaal: het sneed bijna de adem af.

Patrick: Gelukkig hebben we het overleefd. Is het soms niet vervelend om continu herkend te worden?

Katja: Dat valt wel mee, al is het in ons geval nog iets anders, omdat ook mijn man Jan redelijk bekend is. Het is dan natuurlijk iets minder fijn wanneer we met de kinderen op stap zijn, al moeten we ook niet klagen: het valt echt wel best mee.

Patrick: Ik vond het alvast bijzonder fijn jullie allemaal te hebben leren kennen. Nog veel succes met de verdere opnames in het Zwarte Woud.


Ontdek meer over de opnames...