Aan het woord: Roland Kleve (Bobbejaanland)
- Details
- Categorie: Interview
- Laatst bijgewerkt: zondag 08 november 2015 22:00
Interview met Roland Kleve,
Algemeen Directeur van Bobbejaanland
Parkworld.be: Bedankt om ons te ontvangen in ’t Plezantste Land. U bent ondertussen enkele maanden aan boord als Algemeen Directeur van Bobbejaanland. Kan u beschrijven hoe u die afgelopen periode hebt ervaren?
Roland Kleve: Als heel positief eigenlijk. Ik voel me echt wel thuis. Ik mag dan wel een Nederlander zijn, ik ben ook een Brabander en woon in feite niet zo heel ver van Bobbejaanland. Ik wil heel graag met Bobbejaanland terug keren naar de roots van het park. Als je terugkijkt in de tijd, toen Bobbejaan Schoepen een meester-entertainer was en steeds op stap was om zijn muziek te brengen, hij op een bepaald moment dacht, waarom ga ik naar de mensen? Laat de mensen tot bij mij komen. En 50 jaar geleden bouwde hij het Bobbejaanland-theater, waar mensen van ver kwamen luisteren naar zijn muziek en de muziek van andere artiesten. Het domein groeide verder door tot een heus pretpark, waar Bobbejaan thuis was, en waar iedereen langs kwam voor de attracties en de Bobbejaanlandshow. We willen dit verhaal heel graag vertellen, aan de bezoekers, maar ook aan onze mensen, want het is belangrijk om te weten waarvoor Bobbejaanland staat. Ik geloof ook sterk in het product “Bobbejaanland”.
P: U volgde Rudi Rasschaert op. Hoe is men bij de naam Roland Kleve terecht gekomen?
R: Ik heb ondertussen een mooie loopbaan in de entertainmentsector kunnen uitbouwen. De mensen van Parques Reunidos kenden me blijkbaar en vroegen of ik hier het team wilde leiden. En dat zag ik zeker wel zitten. Ik werk ook graag met mensen. Ik heb een lang verleden bij Disneyland, ik heb er zestien jaar gewerkt, en heb daar enorm veel facetten van de pretparkenwereld leren ontdekken. Zo ben ik in 1991 begonnen als manager, toen het park nog onder constructie was, waar ik me vooral bezig hield met de veiligheid vanuit het aspect van park operator. Ik werkte toen met zo’n 380 mensen onder me samen. Ik groeide door tot Director Operations, werkte bij de Guest Services, Onsite sales, waar vooral de dosering van de informatie naar de bezoeker toe bijzonder belangrijk is. Ik ben dan eventjes voor 2 jaar bij het IOC gaan werken, the Olympic Spirit in Sydney waar we een piloot hebben opgezet voor een interactief park. Daarna keerde ik terug naar Parijs waar ik mee heb helpen de Walt Disney Studios op poten zetten, door maar liefst 1400 mensen te trainen. Ik heb ook nog Product development gedaan in Parijs. Uiteraard kunnen we niet de Disney-filosofie projecteren op Bobbejaanland, maar aan de andere kant zijn sommige zaken gelijklopend. Het verhaal van de man Walt Disney, die als droom had om een park te bouwen voor families, waar zijn bekendste figuur, de muis Mickey Mouse, een belangrijke rol wil spelen. Iedere medewerker kent het verhaal van Disney, hoe het begonnen is. Die roots zijn belangrijk. En uiteraard als we Mickey bekijken, dan merken we een enorme evolutie van die figuur.
P: Het is een mooie titel, u bent de “grote baas” van Bobbejaanland nu, maar wat houdt dit praktisch allemaal in? Waarmee zijn uw dagen gevuld? Welke uitdagingen moet u aangaan?
R: Ik ben iemand die enorm graag het park ingaat en de mensen aanspreekt. Wat vonden ze leuk, wat was minder. Waarom? We willen zien of ons product aanslaat bij de bezoeker. Ik vind het belangrijk dat we “samen” kunnen bouwen aan Bobbejaanland. Daarom ben ik ook zo blij, want in Bobbejaanland werken echt fantastische mensen. Zij vormen mee de ziel van het park. Ikzelf ben gewoon maar de leider van deze groep. Als directeur ben je als het ware een boegbeeld van het park. Maar je hebt pas een boeg, wanneer je beschikt over een schip, over zeilen, over matrozen. Het gaat niet over Roland Kleve, het gaat over het schip, Bobbejaanland.
Ik kan helemaal niet Bobbejaan Schoepen vervangen. Die man was uniek. Een monument. Ik kan leiding geven aan het park, maar ik ben geen performer. Laat mij niet op het podium staan om te fluiten. Dan loopt iedereen weg. Maar ik wil wel graag de beleving aan het park terug schenken. Ik ben vroeger als jonge snaak vaak in Bobbejaanland geweest: het park lag dichter bij mij thuis dan de Efteling. Dus die herinneringen zijn er nog steeds.
Het is alleen bijzonder jammer dat ik nooit Bobbejaan Schoepen heb kunnen ontmoeten. Op het einde van mijn eerste werkdag ben ik samen met de nauwe medewerkers iets gaan eten. Ik vertelde hen dat het eerste dat ik zou doen als directeur van Bobbejaanland, een kopje koffie gaan drinken bij Josee Schoepen, de weduwe van Bobbejaan.
P: Bobbejaanland bestaat 50 jaar dit jaar. Had u niet liever iets vroeger directeur geweest zodat u het jubileumjaar anders kon organiseren?
R: Zo zie ik het niet, eigenlijk begint de verjaardag nu, en heb ik de eer om de volgende 50 jaar in te leiden. Die impact is ook belangrijk. We hebben een fantastisch feest gehad in Bobbejaanland, waarbij Josee onze eregast was. Mascottes van verschillende parken kwamen ons bezoeken. We waren trots en verheugd omwille van die collegialiteit. We hebben nu goed en gezellig gefeest, en nu kunnen we beginnen om in die volgende jaren terug te keren naar wat Bobbejaanland groot heeft gemaakt.
P: Wat staat er dan allemaal op het programma?
R: Eerst pakken we uit met Halloween met VAMPires! Zoals eerder gezegd wilden we graag terugkeren naar onze roots, en uitpakken met shows en entertainment. Bij het publiek hadden we een enquête gehouden wat men graag terug wilde zien. Hierin won een illusieshow het, nipt voor de paardenshow. Want dat was belangrijk: het hart van Bobbejaanland bestaat immers uit drie aspecten. Ten eerste is er de show, waarbij men kan zitten en verwend worden. Ten tweede hebben we de ambiance, waar we de mensen willen prikkelen. Ten derde is er de muziek. Stuur een cowboy met een banjo door het cowboydorp. De mensen genieten daar echt van.
P: Dit zijn vooral de showaspecten, mogen we op attractiegebied iets nieuws verwachten na DIZZ?
R: Die pistes zijn uiteraard mogelijk. De schuiven van mijn bureau liggen vol met allerlei voorstellen van verschillende attracties, nieuwe attracties, maar ook vernieuwingen. We moeten natuurlijk ook realistisch zijn en blijven, en denken aan de middelen die we krijgen om plannen uit te voeren. Mijn eerste zorg is om te zorgen dat de attracties allemaal terug in uitmuntende staat zijn. Zo moest ik dit jaar met de kettingmolen een bijzonder moeilijke knoop doorhakken, maar veiligheid gaat boven alles, en sloten we de populaire attractie vlak voor het hoogseizoen om een noodzakelijke herstelling uit te voeren. Bij Desperado City moesten we dan weer lang wachten op de toeleverancier. Zulke zaken ga je nooit kunnen vermijden uiteraard.
P: Staan er upgrades van attracties op het programma zoals Dreamcatcher en Evolution? Ik denk bijvoorbeeld aan El Paso, die toch best verouderd is.
R: El Paso is inderdaad een voorbeeld die in aanmerking zou komen om helemaal te moderniseren. Maar aan de andere kant is dit toch een attractie met bijzonder veel charme. Een attractie die 'Bobbejaanland' ademt. Het zou jammer zijn om hier een hypermoderne variant op te maken. Wel moeten we zorgen dat alle elementen in de attractie functioneren. Een kleine upgrade moet zelfs kunnen, maar aan het geheel van deze attractie zou ik net niet raken.
P: De laatste jaren heeft Bobbejaanland een stevige en goede reputatie opgebouwd met haar evenementen, ik denk aan onder meer Adrenaline, Anne Familiedag,… Gaat Bobbejaanland in de toekomst deze lijn blijven doortrekken?
R: Het is duidelijk dat de evenementen gesmaakt worden. Maar we mogen onze doelgroep, de families, niet over het hoofd zien. Het familiegevoel in ons park moet blijven overheersen. Evenementen zoals School’s Out, Anne Familiedag, Laura,… dat zijn de evenementen waar onze bezoekers zich echt goed bij voelen. Het mag niet zijn dat een geheel ander publiek het park inpalmt en onze families zich op één of andere manier niet meer thuis zouden voelen. Dat moeten we vermijden. Maar over het algemeen zijn de evenementen een absolute toegevoegde waarde. Maar het is belangrijk dat Bobbejaanland Bobbejaanland moet blijven.
P: Tot slot: Wat is uw favoriete plekje in het park? Welke attractie vindt u de max?
R: Wel, er is het schiereilandje voor Kinderland, daar kun je echt op je gemak zitten, uitkijken over het meer, de attracties, in alle rust. Daar vertoef ik echt graag.
P: Bedankt voor dit gesprek en nog veel succes de komende 50 jaar.