Trip report Halloween in Bobbejaanland

Twee weken langer Halloweenplezier

20 dagen Halloweenplezier, waarbij maar liefst 7 spookhuizen, waaronder drie nieuwe ervaringen, 4 scare zones, entertainment en aangepaste decoraties... dat klinkt best wel heel ambitieus.
Parkworld was dan ook heel benieuwd hoe goed Halloween in Bobbejaanland wel is...
 

Laat ons maar eens eerst starten met de stoute stelling te plaatsen dat Halloween vieren in een Belgisch pretpark echt wel de moeite is. De voorbije jaren wisten Bellewaerde, Bobbejaanland en Walibi Belgium uit te pakken met indrukwekkende Halloweenevenementen, die prima georgansieerd werden voor het doelpubliek van die parken. Het mooie aan dit alles is dat elk seizeon wel iets nieuws te bieden heeft. We waren dan ook bijzonder benieuwd na het zien van het Halloweenprogramma in Bobbejaanland of ze de hoge verwachtingen konden inlossen. 

20221030 BobbejaanlandHalloween1200800 1

Het doelpubliek in Bobbejaanland bestaat uit voornamelijk gezinnen. Doorheen het jaar kunnen bezoekers aan het park genieten van een mix aan familie-attracties, thrill rides, roller coasters maar ook kinderattracties. Halloween organiseren in Bobbejaanland is daarom ook een evenwicht zoeken tussen enerzijds een familievriendelijk Halloween met entertainment en anderzijds toch ook spannende spookhuizen aanbieden. Halloween in Bobbejaanland is geen horror-evenement maar het is ook niet een kinderhalloween. Pretparken die eerder inzetten op de angstfactor bij de bezoeker, die pakken niet alleen uit met indrukwekkende horrorhuizen, maar ook met imposante scare zones die niet gemaakt zijn voor angsthazen... In Bobbejaanland is Halloween daarom net iets minder eng. Persoonlijk spreken we daarom liever over gehalloweeniseerde thema-zones dan echte scare zones, maar dat maakt ze daarom niet minder leuk. In totaal zijn er dit jaar 4 van deze zones, de scare zone rond Sonar is verdwenen. Volgens ons niet echt een gemis. 
De meest sfeervolle zone is zonder twijfel Circus Carnivalé. Deze is terug te vinden in cowboy town en brengt ons terug naar de jaren 30. De acteurs spelen bijzonder sterk hun rol, zijn mysterieus, een beetje eng, maar zijn ook bijzonder interactief. Ze zijn in weze rondlopende foto-attributen, van de norse circusdirecteur tot de goochelaar, de messenwerper of het slangenmens. 
Aan de achterzijde in het Mexicaanse gedeelte is er Plaza de los muertos, waar slechts 3 acteurs er in slagen om bijzonder veel plezier en ambiance te brengen. Dit is overigens een bijzonder leuk gedecoreerde locatie, ideaal voor mooie en kleurrijke foto's. 
In Voodoo Bayou wordt de sfeer van New Orleans naar Bobbejaanland gebracht. Ook hier slagen slechts een beperkt aantal acteurs er in om het publiek te begeesteren. Bezoek dit gedeelte zeker bij of na het vallen van de duisternis. Op deze locatie kun je ook getuige zijn van een dansspektakel met Voodoo Ceremony. We waren niet helemaal overtuigd van de toegevoegde waarde van deze act.
Vlak voor het gebouw van de Revolution is er Monkey Clan. Bezoekers met angsten kunnen maar best met een boog hierom heen lopen of een anti-monster amulet bij zich hebben. Op sommige tijdstippen kunnen bezoekers genieten van live entertainment met Bansoeli Beats. 

Vorig jaar, tijdens het beruchte Covid-jaar, pakte Bobbejaanland uit met 5 spookhuizen. Dat aanbod werd dit seizoen verhoogd met de toevoeging van twee extra spookhuizen, Monastery en Alice in Horrorland. 
Eén van de bestaande spookhuizen werd dan weer volledig in een nieuw jasje gestoken: CORP. Pest Control. Dit betekent dat het park uitpakt met maar liefst 7 spookhuiservaringen... Zonder teveel bloot te geven, willen we wel graag onze kijk geven op deze spookhuizen. Een overzicht met tarieven vindt u in dit artikel...

20221030 BobbejaanlandHalloween1200800 2

Alice in horrorland
Dit spookhuis is gebouwd in Kinderland en maakt gebruik van 2 verdiepingen. Maar vergis je niet, de locatie mag dan wel Kinderland heten en er mag een link zijn naar een kindersprookje, Alice in Horrorland is dat zeker en vast niet. Het is een verrassend spookhuis, niet al te duister, met enkele leuke schrikmomenten en ook met interactie. Het is een fantasierijk avontuur en naar onze mening benadert dit spookhuis wel eens heel dicht de perfectie als familie-vriendelijk spookhuis. Zeer knap uitgewerkt en absoluut de moeite waard.

Monastery
Het vroegere museum van energie in Bobbejaanland werd succesvol omgetoverd tot een klooster. In Monastery kunnen de bezoekers in het reine komen met zichzelf... Ook hier een verrassend sterk uitgewerkt verhaal met een goed geheel: mooi decor, de typische geurenvan de kerk, de lichteffecten, de geluidseffecten, de sfeer die er hangt, en uiteraard ook de acteurs,... Zeer aan te raden, misschien best wel opletten voor kinderen die zich hieraan willen wagen. Monastery voelt heel realistisch aan waardoor de ervaring misschien wel een enge indruk op kids kan achterlaten.

CORP. Pest Control
Door een blessure hebben we deze niet uitgetest. Naar verluid heeft het park deze attractie bijgestuurd, en wordt deze halloween-attractie zeer sterk ontvangen.

Texas Butcher:
Texas Butcher was in 2021 het nieuwe spookhuis. Het is een eerder korte walkthrough waardoor de interactie met acteurs wel belangrijk is. Hopelijk zit je in een ideaal groepje om Texas Butcher te ontdekken. De verhaallijn is leuk en wordt mooi doorgetrokken in het ganse spookhuis. Om de ervaring intenser te maken zou men in elke ruimte de bezoekersgroep eventjes tot een halte moeten kunnen roepen. Nu is het eerder een doorsnee spookhuis waar men net iets te snel doorheen is. 

Yummy:
Het spookhuis dat zich liet inspireren door de verhaallijnen van de eerste Vlaamse zombiefilm ooit, staat ook dit jaar tussen de lijst met spookhuizen. Het blijft een bijzonder leuke ervaring. Tijdens ons bezoek leek het helaas wel dat er minder acteurs aanwezig waren ten opzichte van voorgaande jaren. 

Bazaar Bizar:
Dit spookhuis blijft toch echt een absolute top-spookhuis in Bobbejaanland. De term griezelleuk is hier echt van toepassing. Ideale start voor kinderen die spookhuizen willen bezoeken, tenzij ze een clown-fobie hebben uiteraard. Ook dit jaar werden we weer getrakteerd op bijzonder sterke scare acteurs. Tel daarbij een nieuwe finale in de vorm van een zes meter lange vortextunnel, die bijzonder desorienterend is, dan weet je dat dit spookhuis ook weer zo'n topper familie-spookhuis is. 

Sonar:
Sonar is al enkele jaartjes een vaste klant. De scare zone is verdwenen voor Indiana River, maar dat is niet noodzakelijk een gemis. Onze ervaring dit jaar was net iets minder dan voorgaande jaren, maar dat lag misschien aan het feit dat het groepje bestond uit alleen maar "stoere" mannen, waardoor het een eerder saaie wandeling leek te zijn. 

Wanneer we een eindoordeel moeten vellen over Halloween in Bobbejaanland, dan kunnen we alleen maar complimenten geven aan het park wat betreft het aanbod. Er is voor ieder wat wils. Het ene zal men meer waarderen dan het ander wellicht. Voor ons waren er verschillende spookhuizen die een bijzonder hoog niveau haalde, niet noodzakelijk omwille van de horror-factor, maar wel voor de totaalbeleving, bestemd voor de doelgroep van Bobbejaanland. De sfeer in het park zat ook best goed, het mooie weer zal dan ook een handje hebben mee geholpen. 
Qua entertainment waren we misschien een beetje op onze honger blijven zitten. In het verleden pakte Bobbejaanland uit met indrukwekkende shows, zoals Vamp!res, Nightmares en Fear Theater. Het is een beetje jammer dat zulke spektakels niet meer te bewonderen zijn in Het Plezantste Land, want die spektakels waren bijzonder indrukwekkend en waren een absolute meerwaarde van het Halloweenprogramma. 
De dag wordt afgesloten met Epic Party in Land of Legends. We zagen ook hier vele mensen plezier beleven, was het niet van de muziek, dan was het wel van de pintjes...
De eindbalans is dus meer dan positief. Onze complimenten aan het park en alle medewerkers.

Nog een laatste noot, die wellicht van toepassing is voor alle parken. 
We zien helaas dat sommige bezoekers zich graag willen laten gelden naar de acteurs toe. Een beetje stoer doen omdat ze in groep zijn. Agressief gedrag vertonen in wachtrijen...
Dat hoeft allemaal toch niet. 
Je bezoekt in eerste instantie een "pret"park, laat het pret zijn voor iedereen, geniet van de halloweensfeer. Je mag uiteraard stoer zijn, maar wees respectvol.

Meer info op: 
parkworld artikel
halloween.bobbejaanland.be

Meer foto's op Facebook en ook ons eerste TikTok filmpje

Foto's: Bobbejaanland