Halloween 2021

Welk Belgisch/Nederlands park bezoeken?

Er wordt me wel eens gevraagd welk pretpark ik zou aanraden om Halloween te beleven. Op zich een eenvoudige vraag, maar het is niet altijd even eenvoudig om hier een eenduidig antwoord op te geven. Iedereen beleeft immers Halloween op zijn of haar manier.

Ikzelf hou graag van een uniek en zeer divers Halloween-programma. Toen mijn dochter nog wat jonger was, hechtte ik heel veel belang aan het Happy Halloween gevoel. Daarom maak ik graag een extra vermelding voor Little Villains in Mondo Verde. Dat was het beste kindergerichte Halloween dat niet te eng was, maar ook helemaal niet kinderlijk.
Toen de pretparken zo’n 20 jaar geleden begonnen met Halloween-events, dan was dat helemaal niet te vergelijken met de events die er nu zijn. Het evenement kwam overwaaien uit de VS, waar men heel inventief is, en waar Halloween ook echt viert als een feest voor jong en oud. En niet alleen in de pretparken. Dat maakt misschien wel het grote verschil in beleving.

20211015 Halloween BLW1200800

Deze speciale dagen zijn ondertussen in Europa heel sterk geëvolueerd. Voor vele parken is deze periode dan ook een belangrijke bron van inkomsten.
En net daar schuilt voor mij het addertje, want in vele parken betaal je best wel wat bij wil je optimaal van Halloween genieten. En ik begrijp die commerciële beslissing best wel, maar dan moet het concept goed zijn uitgewerkt. Zoals we het wel eens durven te zeggen: het moet zijn geld waard zijn. En helaas is dat m.i. niet altijd zo. Alleen is het moeilijk om daar heel neutraal over te oordelen, want wanneer je een park bezoekt bij het begin van de Halloweenperiode, dan staan de puntjes nog niet altijd op de ‘i’. Ook kun je net de pech hebben dat er een acteurswissel is, of dat het personeel in het park net eens een slechte dag heeft.

Maar er zijn uiteraard wel zaken die parken beter zouden moeten kunnen doen. Zo ben ik van mening dat de scare-factor die parken aanduiden op hun brochures, niet altijd correct is en een vertekend beeld geeft om toch maar mensen binnen te lokken, en dus te laten betalen. Vaak zit men heel juist met de beoordeling van de engste ervaringen. Maar daaronder worden vaak sommige spookhuizen overschat. Het is niet omdat een spookhuis qua storyline of concept goed in elkaar steekt dat de scare factor daarom hoog is. Daar kunnen verschillende redenen voor zijn. Ondanks een goed concept, is het niet noodzakelijk een eng concept, en misleidt het park de bezoeker enigszins. Maar 1 van de Halloweenbouwers schoof snel de zwarte piet door naar de parkmedewerker, de portier van het spookhuis, die te vaak te snel mensen binnenlaat, waardoor je na 3 scenes al aansluit bij de vorige groep en al snel in 1 lange ketting doorheen het spookhuis gaat. Volgens mij is het aan de acteurs, of sommige acteurs, in het spookhuis om het ritme van de bezoekers te bepalen. Helaas verdwijnt hierdoor alle charme en dus ook het opzet.

Vaak zijn de acteurs ook eerder amateurs, en dat is OK, maar krijgt men te weinig begeiding van een regisseur of coördinator ter plaatse, schiet de timing tekort, mist het helemaal zijn doel,… Het tegenovergestelde gebeurt soms ook, wanneer acteurs de bezoekers echt beginnen lastig te vallen en aan te raken. Dit laatste kan alleen maar OK zijn wanneer de bezoeker er zich ten volle van bewust is dat dit kan gebeuren. In elk ander geval zou dit niet mogen gebeuren.

Een andere domper op de feestvreugde is de overbezetting van een park. Sommige parken kampen nu reeds met een probleem om bij drukke dagen tegemoet te komen aan de toestroom van bezoekers door een (te) lage capaciteit. Dit leidt dan vaak tot heel lange wachtrijen, mensen dicht op elkaar gepakt, en dit in tijden waar de corona-cijfers net weer omhoog aan het gaan zijn…
Toverland heeft dit heel mooi opgelost met een soort wachttijdensysteem.
Vele parken hanteren ook een duurdere pas waarmee men wachtrijen kan vermijden. Sommige parken doen helaas niets om toch de wachtrijen op een goede manier te managen.
Het capaciteitsprobleem wordt bij sluiting van het park pas echt merkbaar wanneer je tot zelfs meer dan een uur verliest om nog maar gewoon de parking te kunnen uitrijden.

20211015 Halloween WH1200800

Nu elke editie is weer anders, en is het moeilijk om de initiële vraag van dit artikel te beantwoorden. Gebaseerd op eerdere ervaringen zou ik mensen aanraden die graag een eng Halloween-event willen bezoeken om bij Walibi Belgium of Walibi Holland langs te gaan. Ook heel sterk de voorbije jaren is Bobbejaanland, die een sterk gevarieerd aanbod aanbiedt. Net als Toverland trouwens. Al is Bellewaerde misschien wel het meest onderschat wat betreft diversiteit aan Halloweenactiviteiten. Alleen zijn ze minder eng dan in de voornoemde parken. Rest me zeker nog The Villains te vermelden in Mondo Verde en ook Screams in Avonturenpark Hellendoorn, voor de mensen die eens iets anders willen proberen.

Op deze bladzijde vindt u overigens meer info...

Eigen visie - Patrick Joossens (Parkworld.be)
Foto's: Bellewaerde Park en Walibi Holland