Mexicaanse Dag der Doden in Burgers' Zoo

Día de los Muertos

Koninklijke Burgers’ Zoo organiseert van 15 tot en met 30 oktober 2016 het kleurrijke en feestelijke Mexicaanse evenement Día de los Muertos in de overdekte Desert met overal feestelijk versierde schedels en kleurrijke skeletten.

20161008 BZ DiaDeLosMuertos180Día de los Muertos is een Mexicaans feest van lachende schedels en kleurrijke skeletten. Día de los Muertos is geïnspireerd op de culturen van de Azteken en Maya’s, die hun overleden voorouders en andere familieleden jaarlijks met speciale ceremonies eerden. 
Al duizenden jaren geleden hadden de Azteken, één van de oorspronkelijke bewoners van Mexico, een opvallend ritueel. Ze bewaarden de schedels van overleden mensen en stelden deze tentoon. Voor de Spaanse veroveraars leek het alsof ze met de dood spotten en zij probeerden het ritueel uit te bannen, maar waren niet succesvol.
Vandaag de dag kennen we het feest Día de los Muertos, ofwel de Dag van de Doden. Tijdens dit feest worden zowel de doden geëerd als het leven gevierd. Om het feest beter in de christelijke tradities te laten passen, is het verplaatst naar 1 en 2 november, op Allerheiligen en Allerzielen.
De Mexicanen geloven dat op deze twee dagen de zielen van overleden vrienden en familieleden weer voor even terugkomen. Ze vieren dit met een groot en vrolijk feest.

Día de los Muertos valt dus in dezelfde periode als het Amerikaanse Halloween, maar is veel kleurrijker, vrolijker, muzikaler en historischer. Día de los Muertos is zeer familievriendelijk en dus geschikt voor alle leeftijden. Dit feest is overigens veel minder eng dan Halloween.
Bezoekers kunnen genieten in de Mexicaanse rotswoestijn van spectaculaire lichtbeelden en heerlijk eten en drinken. De rotswoestijn Burgers’ Desert is geïnspireerd op de Sonora- en Mojave-woestijnen van het noorden van Mexico en het zuidwesten van de Verenigde Staten. Overal in Burgers' Desert zijn er feestelijk versierde lachende schedels, kleurrijke skeletten, en andere thematische poppen en lichtfiguren te ontdekken.
Ook buiten in het park op de route van de hoofdingang naar de Desert zijn overal bijzondere figuren te ontdekken, waaronder een reusachtig, meterslang skelet als opvallende ‘eyecatcher’ en fotolocatie.

20161008 BZ DiaDeLosMuertos640

Tijdens Día de los Muertos is Burgers’ Zoo dagelijks geopend van 9.00 tot 19.00 uur.
Alle informatie is te vinden op www.burgerszoo.nl/diadelosmuertos.