Halloween in de VS

Screemfest in Canobie Lake Park

Rond de eeuwwisseling werden we in Europa geconfronteerd met het fenomeen “Halloween” dat kwam overwaaien uit de Verenigde Staten. De pretparken over de Grote Plas gaven de periode rond oktober steevast kleur met allerlei leuke evenementen, gaande van de immens populaire “Trick or Treat” tot eerder horror-achtige toestanden.

Van de grote Amerikaanse pretparkenketens zoals Universal, Disney, Six Flags, is geweten dat hun Halloween weergaloos is en een massa bezoekers en toeristen aantrekt, maar ook meer bescheiden pretparken nemen de mogelijkheid aan om op hun manier het park in één groot halloweenfeest te transformeren. Zo ook het familiepark Canobie Lake Park, een klein tot middelgroot pretparkje vlakbij het gelijknamige meer Canobie Lake. Het park lijkt wel één grote kermis met allerlei leuke thrill rides, familie-attracties en vele leuke kindermolentjes. Het park stond twee jaar geleden in de kijker met de komst van Untamed, een Gerstlauer Eurofighter model dat bijzonder compact is.

2013-10-CLP-ScreemFest180Het Halloweenevenement van Canobie Lake Park noemt Screemfest. Het overlapt het Oktoberfest gebeuren in het park, verwijzend naar het Duitse feest met de zware bierpartijen, al is het in Canobie Lake Park toch wel wat rustiger met slechts twee bierkeuzes aan de tap.
Uiteraard kwamen we niet voor het bier, wel om eens te bekijken hoe een Amerikaans familiepark zijn budgetten gebuikt voor het vieren van Halloween. Net als bij ons zijn er bijzonder veel pompoenen in het park terug te vinden. De vele bloemetjes die het park rijk is, straalden in oranje en rode kleurtjes, tinten die deze herfstperiode kleuren. Daarnaast zijn er verspreid over het park verschillende statische scenes opgezet, zoals de skelet-orgelist aan de paardenmolen, het geraamte in een gecrasht vliegtuig of Medusa, de Griekse godin met het slangenhoofd. Ook de attracties die gedurende de ganse dag open zijn, zijn apart. Zo kan men deelnemen aan een paintballspel om op monsters te schieten. Dolle pret verzekerd voor de kinderen. Eerder luguber was de versie van het bekende gezelschapspel “Dr. Bibber”, waar men op een autopsietafel enkele organen en beenderen uit een lijk mocht halen. Ook kon men je eigen begrafenis beleven, door in een lijkkist te gaan liggen. Behalve bloemengeuren, voel je ook allerlei zaken bewegen in de kist. Tijdens een gedenkdienst, waarbij het zaaltje ook bevolkt is met verschillende dodenwakers, wordt je herdacht. Je wordt tijdens de dienst gefilmd en de parkbezoekers kunnen zo meegenieten van alle vreemde grimassen die je trekt. Ook leuk was de foto-winkel waar via green screen technologie een leuk Halloween-aandenken wordt gecreëerd: zo kun je op de foto gaan met een fictief monster. Voor 12 dollar had je zo’n leuk aandenken, voor een extra 5 dollar stuurden ze je zelfs die foto digitaal door.

Verder was er ook voor de kinderen een leuke kleine kinderboerderij gemaakt, vlakbij de Corkscrew rollercoaster. Een wandeling doorheen het maïsveld met enkele leuke stro-poppen, brengt de bezoekers aan enkele tentjes waar kinderen gezellig kunnen kleuren, terwijl de ouders hun picnic verorberen. Een beetje verder kunnen de kinderen de geitjes eten geven. Op de achtergrond speelde een country band allerlei leuke deuntjes.
   

2013-10-CLP-ScreemFest420

  
Voor het echte halloweengebeuren was het wachten tot 17u00. Rond dat uur duiken de eerste monsters en enge personages op. Ook de befaamde Ghostbusters daagden op in het park. Zij brachten extra sfeer met hun onvergetelijke slogan… Telkens als ze vroegen “who you gonna call” (wie gaan jullie bellen), dan schreeuwde het publiek het uit “Ghostbusters”. Het bracht extra sfeer en het is fantastisch om te zien hoe kleine accenten, zoals de Ghostbusters, die extra sfeer kunnen brengen. Dit was overigens de ganse dag het geval. Het viel trouwens sterk op hoe enorm bedreven de operators waren om de sfeer vanaf de eerste minuten erin te brengen bij het publiek. Het leek wel of elke bezoeker lid was van één of andere coasterclub. Het zorgde wel dat het ganse publiek meteen in de juiste sfeer zat en dat iedereen zich ongeacht welke attractie, enorm amuseerde. Die sfeeropbouw kende dan uiteindelijk het hoogtepunt in de late namiddag toen Screemfest pas echt op gang kwam. Want de ingehuurde acteurs hadden elk hun eigen rol en dat leidde tot bijzonder leuke taferelen, gaande van de engste figuren waarbij de meisjes gilden en sommige mannen ook eerder terugdeinsden tot humoristische figuren die maar al te graag mee op de foto wilden. Gekke wetenschappers, vreemde eenzaten, enge clowns,… Het Halloween geheel ging nooit over de grens van het enge, maar het was zeker geen Halloween voor watjes!

Ondanks het feit dat Canobie Lake Park geen al te groot park, werden maar liefst 5 verschillende mazes neergezet. Belangrijk voor het park is dat elke extra attractie ook een bepaalde verhaallijn had. Het park maakte naar de bezoekers toe geen onderscheid in graad van engheid, al vonden wij sommige attracties toch net iets minder uitgewerkt. Toch had het park ongeveer 40 acteurs in elk maze zitten, plus dan nog eens de verschillende figuren die doorheen het park dwaalden… Best wel indrukwekkend voor een bescheiden park. Het zorgde wel voor een enorm sterke beleving en maakte dat Screemfest als Halloween-feest enorm geloofwaardig was.

“Dead Shed” was één van de beste halloweenattracties in het park. Mensen met enige neigingen voor claustrofobie, konden alvast best passen om deze donkere mijnwerkersplaats te betreden. Het verhaal gaat immers rond dat hier vroeger de mensen werden afgeslacht om het aantal inwoners op deze locatie intact te houden. Dit was in een ver verleden toen er nog geen sprake was van een pretpark en er hier een gemeenschap van mijnwerkers woonden. Ook nu is het niet zeker dat mensen die de locatie durven te betreden er ook daadwerkelijk nog zullen uitgeraken. De attractie werd opgebouwd met allerlei gangen, bijzonder donker, tot enkele leuke scenes waar enkele acteurs daadwerkelijk een gruwelijke rol mochten spelen. Behalve acteurs die de mensen deden schrikken, waren er ook rollen weggelegd voor slachtoffers die huilden en smeekten om gered te worden. Het was een sublieme mix van spanning, schrikken en meeleven.

Vlaknaast deze attractie konden bezoekers de vestiging van “Merriment incorporated” bezoeken. Hier dwaalden enkele zeer vreemde clowns rond. Ook hier moeten we even in de tijd terug om het verhaal te schetsen. Merriment incorporated was een bedrijf dat tijdens de periode van de grote Amerikaanse depressie bijzonder succesvol was, want iedereen wilde immers toch lachen. De grote man achter het succes was de zogenaamde Mr. Chuckles. Op het hoogtepunt van het succes kwam Mr. Chuckles echter om het leven in zijn eigen fabriek. Geduwd of niet, het is nooit geweten. Wel kwamen nadien meer en meer werknemers om in verdachte omstandigheden. Nu wordt gezegd dat hun geesten hier nog steeds ronddwalen, en dat de verschillende speelgoedje voor plezier nu echte wapens zijn geworden.
Deze attractie was onze favoriet, met enkele bijzonder fijne gangen, waarbij je als bezoeker werkelijk een weg moet banen in alle macht. Vele lichteffecten, disoriënterende ruimtes en geweldige acteurs, gaande van een clown met een zeer gemene gelach tot een zeer eng starende clown die je als het ware hypnotiseert met haar blik.

Een andere klassieker in het park is “The Village”, een horror-avontuur dat zich buiten aan de drooggelegde wildwaterbaan bevindt. "Visit for a day, stay for eternity", dat is een beetje de slogan die hier van tel is. Allerlei vreemde taferelen en gebeurtenissen zorgden ervoor dat een mijndorp van de buitenwereld werd afgesneden. Nooit nog werd er iets gehoord van de inwoners die achterbleven. The Village is een eerder standaard attractie, met enkele leuke verrassingen, maar verder bijzonder voorspelbaar. Nadeel is dat deze attractie pas opent bij duisternis, en op een zondag betekent dit dat de bezoekers slechts tijd hebben voor een uurtje om de buitenattracties te verkennen.

De andere buitenattractie is “Cannibal Island”, dat werd opgebouwd in het kleine waterparkgebied van Canobie Lake Park. Het is de kleinste halloweendoorloopattractie. Het verhaal draait om het meer waar een vreemde actieve vulkaan als het ware als een boze natuurramp tekeergaat. Verschillende lijken in de boten vormen mee het decor van deze attractie, maar is de vulkaan wel de boosdoener? Het was één van de minder interessante ervaringen in het park.

Voor dit jaar had het park ook een geheel nieuw avontuur uitgewerkt: “Virus”. Bij het betreden van deze bio-fabriek wordt je eerst snel onderworpen aan een vluchtig onderzoek. Daarna mag je binnen in ruimtes die zeer metaalachtig en futuristisch aanvoelden. Deze attractie is in feite een mix van de andere 2 indoor-attracties die het park rijk is, waarbij men de sterke punten van Dead Shed en Merriment incorporated wilde combineren tot de ultieme horror attractie. Daarin is men helaas maar gedeeltelijk in geslaagd. Het was duidelijk dat de acteurs hier hun rol nog niet echt beet hadden, in tegenstelling tot die andere twee attracties. We kregen ook nooit echt de indruk dat we geconfronteerd zouden zijn geweest met enig virus. Persoonlijk vonden we dat de attractie niet dicht genoeg aansloot bij het verhaal dat men hiervoor in petto had. Al moet gezegd worden dat het gegil van de bezoekers ook duidelijk boekdelen sprak, en misschien onze lat net iets te hoog ligt.