Namen fans bekend voor Troy Coaster Challenge

2010-07-CoasterChallenge

De namen van de fans die in het weekend van 11 en 12 september 2010 de 24-uurs Troy Coaster Challenge in Attractiepark Toverland te Sevenum gaan volbrengen zijn bekend. Gisteren werden verschillende pretparkfans aan een test op de achtbaan Troy onderworpen.

 

24-uurs Coaster Challenge in Toverland voor goed doel

Op 11 en 12 september gaan 12 coasterfans de uitdaging aan om een 24-uurs Troy Coaster Challenge tot een goed einde te brengen. Deze uitdaging is gekoppeld aan een goed doel, namelijk Make a Wish, een vrijwilligersorganisatie die helpt om erg zieke kindjes een mooie wens te doen werkelijkheid worden.

Attractiepark Toverland
De 24 uren durende Troy Coaster Challenge vindt plaats in het Nederlandse Attractiepark Toverland nabij Sevenum. Een park dat het ganse jaar geopend is. Directrice van het park, Caroline Maasen, vindt de gedachte van 24 uur op hun houten achtbaan te cruisen toch wel een beetje een enge gedacht.
Het park had eerder al eens zelf een 24-uurs Coaster Challenge georganiseerd op een andere topattractie uit het park, namelijk Boosterbike. Het evenement hadden ze blijkbaar toch zwaar onderschat, want het werd een heuse veldslag. Regen, wind, sneeuw,… alle weersomstandigheden had men meegemaakt op die gure januari-dag in 2004.
“Een 24-uurs Coaster Challenge is wel echt een zwaar gegeven, een moment waar de coasterfans stoer kunnen uit de hoek komen, hun ballen kunnen laten zien, maar we willen duidelijk stellen dat de gezondheid van al deze mensen voor ons voorgaat op enige PR die dit event oplevert.”, aldus een entoesiaste Caroline Maasen. “Toen Jo en Oscar van ECC langs kwamen met hun idee, was ik meteen verkocht. Het draait immers allemaal rond passie. Dat die passie gekoppeld wordt aan een goed doel, willen wij heel graag mee ondersteunen. Beide heren hadden zelfs al een volledig draaiboek klaar, dat we haast integraal konden overnemen en gebruiken.”
Toverland is één van de populairste pretparken in Nederland. Het is gelegen vlakbij de E34, tussen Eindhoven en Venlo, op een ruim uur rijden vanuit Antwerpen.

Make a wish
Dromen vervullen van heel zieke kinderen, daar staat Make a Wish Foundation voor. Deze vrijwilligersorganisatie zag in het Amerikaanse Virginia het levenslicht, en is ondertussen uitgegroeid tot een wereldwijde organisatie die wereldwijd verspreid is in maar liefst 24 landen. Het principe is heel eenvoudig, men wil het kind “kind” laten zijn, en niet het zieke kind. Men wil graag een hartenwens van het kind ter harte nemen, het kind centraal plaatsen, en hem of haar een onvergetelijke ervaring bezorgen, die het kind de kracht geeft in zijn of haar genezingsproces. Soms wil het kind graag iemand ontmoeten, ergens naar toe gaan, of gewoon graag iemand zijn, zoals bvb. een prinsesje.
Anneloes vertelde een korte anekdote van een zevenjarig meisje die getroffen was door een hersentumor. Het meisje wilde absoluut graag eens paard rijden, maar de moeder vond dit in feite te gevaarlijk. Het desbetreffende patiëntje was bovendien gek op roze kleurtjes, dus hadden de vrijwilligers van Make a Wish Foundation ervoor gezorgd dat het paard mooi roze was uitgedost, met roze beenwarmers en dergelijke. Na dit avontuur, bracht een limo hen naar een pannenkoekenhuis in Sevenum om een heerlijke pannenkoek te verorberen. Daarna ging het gezelschap naar Toverland waar ze door Toos Toverhoed werd ontvangen en het kind een onvergetelijke dag heeft kunnen beleven. Als aandenken kreeg het kind een mooi fotoboek, die de hele dag in beeld heeft gebracht, en die ze nog geregeld bovenhaalt nu het minder goed met haar gaat; de ziekte heeft haar helemaal immobiel gemaakt waardoor ze in de rolstoel moet blijven. Maar nu is ze toch blij dat ze die leuke zaken nog heeft kunnen doen: haar droomwens om te kunnen paardrijden, is uitgekomen.
Tijdens de Coaster Challange zal er een informatieve DVD afgespeeld worden van Make a Wish om de mensen nog meer en beter te informeren.

Coasterclubs
Het initiatief van deze Coaster Challenge kwam bij monde van ECC, the European Coaster Club, een achtbanenclub die 1996 door Justin Garvanovic werd opgericht en vandaag zo’n 3500 leden telt. Het lidgeld dient om de kosten van het magazine “First Drop” te financieren. In principe zijn er 6 issues per jaar. Hiernaast organiseert de club wereldwijde trips om pretparken en achtbanen te ontdekken. Vaak zijn hier leuke extra’s aan gekoppeld.
Jo Pools (BE) en Oscar Abbenhuis (NL) zijn de vertegenwoordigers uit de Benelux. Zij waren het die met het voorstel naar Toverland zijn gestapt. Jo heeft al ervaringen gehad met gekke uitdagingen zoals 24 uur op Boosterbike, of de 48 uur coaster challenge van Six Flags (toen alle toenmalige Europese Six Flags parken werden bezocht, en alle achtbanen van die parken eenmaal werden bereden).
Het getuigt van een duidelijke passie, of gekte, om zulke zaken aan te durven en succesvol te beëindigen. Maar na enkele ritjes op Troy kun je hiervoor alleen maar respect en bewondering voor opbrengen.

Een treintje op Troy telt 24 zitjes, de helft van die zitjes wordt gevuld met enkele genomineerde coasterfans die de missie van 24 uur tot een goed einde moeten brengen. De andere zitjes worden via een e-Bay veiling verkocht, en de opbrengst gaat integraal naar Make a Wish.
De 12 voorbestemde plaatsjes werden verdeeld onder 5 coasterclubs: de organiserende ECC nemen 4 plekjes voor hun rekening, de andere vier clubs mogen elk 2 plaatsen opvullen.
Het Nederlandse Themepark.nl vaardigt Dominique van Os en Jeroen Nieuwenhuis af. Twee Duitse verenigingen werden ook aangeschreven: FKF, Freundeskreis Kirmes und Freizeitparks, en Onride.de. Voor FKF werden Thomas Thumann en Tim Herre afgevaardigd, voor onride.de nemen Bruno Baumeister en Anita Eisert de uitdaging voor hun rekening. De Belgische Rollercoaster Friends ontbreken ook niet: David van den Abeele en Lesley Nevejans hebben beiden niet veel ervaring met zo’n lange challenge, maar willen voor het goede doel graag hun grenzen verleggen. Kenny Vandenwijgaarde moest helaas afhaken tijdens de testen, alsook Oscar Abbenhuis die moest ondervinden dat vele ritjes Troy toch best intensief zijn. Voor ECC nemen Jo Pools, de Brit Martin Porter (en tevens oudste deelnemer), de Duitser Tobias Niepel en de Nederlander Jos Boudestein de zitjes voor hun rekening.

Uiteraard is Troy die dag ook open voor de reguliere bezoekers: er rijden immers twee treinen op deze imposante houten achtbaan. Voor de Challenge-trein gelden bovendien ook dezelfde regels als voor de gewone bezoekers: geen petten, losse brillen, sjaals,… Elk uurtje krijgen de deelnemers vijf minuten pauze en schuiven ze één plaatsje naar achteren, zodat elke deelnemer tweemaal vooraan zal gezeten hebben. Elke zes uur zal er bovendien een half uurtje pauze zijn om te eten, wat toch belangrijk is om zo’n uitdaging vol te houden. Toverland zal ervoor zorgen dat de kandidaten niets ontberen.

2010-07-CoasterChallenge-nieuws