Jubileumjaar met tuinbeleving en expositie

Kasteeltuinen Arcen bestaat dit jaar 35 jaar. Het Nederlandse bloemen- en plantenpark zal haar jubileumjaar vieren met een nieuwe outdoor tuinbeleving op de plek van de gesloopte kas ‘Casa Verde’ en een expositie in de Water- en Beeldentuin waar werk te zien is van kunstenaars die eerder in het park exposeerden.

In 1988 opende in het maasdorp Arcen een groen themapark: Kasteeltuinen Arcen. Het NOS Journaal sprak van een klein Versailles. Op de historische buitenplaats Arcen werd een unieke groenbeleving gebouwd in samenwerking met Lottumse rozenkwekers en Provincie Limburg. Daarnaast werd beeldende kunst onderdeel van het park in de tuinen. Het kasteel bood ruimte voor uiteenlopende exposities, vaak in samenwerking met regionale kunstkenners zoals Paul Wilms van Galerie Wilms, Museum van Bommel van Dam en Het Limburgs Museum. Na 35 jaar Kasteeltuinen Arcen staan de bustes van de bekendste rozenveredelaars, vervaardigd door Hans Reijnders, nog steeds in het Rosarium en heeft onder andere de houten sculptuur ‘Movement’ van Fons Schobbers een vaste plek in de nieuwe Mediterrane Tuin gekregen. In 2023 wordt er teruggekeken op wat kunst de afgelopen 35 jaar aan het park heeft toegevoegd middels een buitenexpositie in de Water- en Beeldentuin. Een tuin die in 2004 is ontworpen door de oorspronkelijke tuinarchitect Niek Roozen. Deelnemende kunstenaars zijn onder andere Sjer Jabobs, Ann Hermans, William Sweetlove, Shinkichi Tajiri, David Vanorbee. In de desbetreffende tuin is een nieuwe soundscape te horen van componist Egbert Derix i.s.m. Eric Vloeimans en Huub Stapel.

20230326 KasteeltuinenArcen1200800 1

De kas Casa Verde in Kasteeltuinen Arcen werd gesloopt. Het gebied is inmiddels omgetoverd tot de boulevard ‘Plaza Verde’ en een mediterrane tuin. De Casa Verde is ontworpen in 1988 als bouwkundige tegenhanger van Kasteel Arcen. Bezoekers krijgen nu vanaf het vernieuwde terras bij de boulevard, dat als het ware boven het water zweeft, uitzicht over de grote vijver met fontein. Op het terras begeeft de bezoeker zich tussen moerascipressen met hun markante luchtwortels. Daarnaast zijn er in de, aan de boulevard grenzende, Mediterrane Tuin tientallen nieuwe bomen, olijven, rozemarijn en een groot lavendelveld geplant. Dit is een tuingebied dat op de verjaardag van het park, op 31 mei, officieel wordt geopend.

Het tuinteam heeft tijdens de wintersluiting van het park veel werk verzet om de tuinen ‘voorjaarsklaar’ te maken. Dit resulteert in een park vol voorjaarsbloeiers en nieuwe elementen. Een tientallenmeterslang Bloemenlint met duizenden tulpen. Tienduizenden vrolijke viooltjes staan door het gehele park: in een bijzonder patroon in het Rosarium, in de immense pauw op het Toernooiveld en in tientallen bloembakken en borders. Nieuwe rozensoorten zorgen voor een kleuren- en geurenexplosie bij de ingang van het Rosarium, waaronder de enige roos ter wereld met een bont blad: ‘Rosa Verschuren’. Twee nieuwe fonteinen zorgen voor een levendig waterspel. Een ander voorbeeld van de werkzaamheden is dat een kettingzaagkunstenaar een Boeddhabeeld heeft gemaakt van een oude Amerikaanse eik in de Oosterse Watertuin.

20230326 KasteeltuinenArcen1200800 2

Kasteeltuinen Arcen is vanaf zaterdag 1 april dagelijks geopend van 10.00 tot 18.00 uur. 

Info: Kasteeltuinen Arcen
Foto's: Petra Lenssen