10e verjaardag Vivarium

Jubileumeditie in Autotron

Vivarium is het grootste evenement in Europa op het gebied van aquaria, terraria en paludaria. Het evenement viert dit jaar in november alweer haar tiende verjaardag. En dit jubileumjaar is nog eens extra bijzonder omdat het gevierd wordt op een nieuwe locatie: Autotron! 

20181107 Vivarium180Wat is Vivarium? 
De naam dekt de lading: een vivarium is een (veelal glazen) ruimte waarin een ecosysteem wordt nagebouwd waarin dieren kunnen leven. Denk hierbij aan een aquarium met vissen, een terrarium met reptielen, een paludarium met kikkers of zelfs een Insectarium waarin insecten worden gehouden.
Voor alle liefhebbers van deze varianten is het Vivariumevenement bedoeld. Dit evenement dat jaarlijks vele duizenden bezoekers trekt, bestaat uit een beursvloer met vele winkeliers, gtoorhandel, hobbyisten en verenigingen die zorgen voor een overweldigend aanbod. Hierbij staat zeker niet alleen de verkoop centraal; er is vooral ook een heleboel te zien en te leren bij de diverse tentoongestelde Vivaria. Naast deze beursvloer worden er op meerdere podia presentaties en workshops verzorgd door nationaal en internationaal erkende experts om iedere hobbyist te voorzien van nog meer kennis en kunde. De onderwerpen hierbij lopen uiteen van tips over het inrichten van een vivarium, het verantwoord houden van dieren tot uitgebreide reisverslagen naar gebieden waar de gehouden, veelal tropische, dieren vandaan komen. Er vinden verder diverse aan de vivarium hobby gerelateerd wedstrijden plaats, zoals het live inrichten van aquaria en fotowedstrijden. Ook aan de jongste bezoekers is gedacht, voor hen is er, naast de mogelijkheid de aanwezige dieren te bewonderen, ieder jaar onder andere de mogelijkheid tot schminken in de kinderhoek en de deelname aan een informatieve speurtocht.

Vivarium zag het levenslicht in 2008 toen een groep bevriende vivarium hobbyisten de ergernis over het ontbreken van groot evenement op Vivariumgebied omzette in daden. Met als doel een evenement te organiseren “voor en door de liefhebber” van Aquaria, Terraria en Paludaria werd in de Utrechtse Veemarkthal de eerste editie georganiseerd.
Deze editie smaakte naar meer en Vivarium groeide in de jaren die volgden uit tot een begrip in Nederland en ver daarbuiten. De Veemarkthal werd ook al snel te klein, waardoor een verhuizing naar de Beursfabriek in Nieuwegein volgde, waar Vivarium tot en met 2017 werd georganiseerd. Bijzonder is dat het in al deze jaren een evenement is gebleven dat op een professionele manier wordt georganiseerd door een groep gedreven vrijwilligers zonder winstoogmerk. Na de 9e editie in 2017 kwam er na 7 jaar een eind aan de samenwerking tussen Vivarium en de Beursfabriek. Een maandenlange zoektocht langs vele locaties in Nederland leidde vervolgens tot een verhuizing naar een prachtige nieuwe locatie: Autotron Rosmalen.
Op deze locatie zal de jubileumeditie dan ook plaats gaan vinden op 24 en 25 november.

20181107 Vivarium1200800

Over Vivarium 2018
De tiende editie van Vivarium zal dus plaats vinden in Autotron op zaterdag 24 en 25 november.
Het evenement is beide dagen van 10 tot 17 uur te bezoeken voor iedereen die al iets met een Vivarium of de bewoners hiervan heeft of hiermee juist eens kennis wilt maken.