Kasteeltuinen Arcen viert 30 jarig jubileum

Diverse activiteiten in Kasteeltuinen Arcen

Op donderdag 29 maart opende Kasteeltuinen Arcen haar poorten voor een seizoen vol tuinbelevingen en culturele evenementen. Het veelzijdige bloemen- en plantenpark viert dit jaar haar 30ste jubileum met diverse extra activiteiten.

20180406 KasteeltArcen180Tijdens het Paasweekend konden de bezoekers genieten van een groots Ridderspektakel. Dat was alweer de start van een nieuw seizoen. Daarnaast zijn er in Kasteel Arcen twee fototentoonstellingen te bezoeken en laat een overzichtstentoonstelling de geschiedenis van het Hertogdom Gelre zien. De kamers van het Kasteel staan in het teken van de fleurige voorjaarsbloeier de narcis.

Kasteeltuinen Arcen werd op 31 mei 1988 geopend door Z.K.H. Prins Bernard en viert dit seizoen dan ook haar 30-jarig jubileum. Speciaal voor dit jubileum zal begin juli de zomeravondopera “Sommer in Wien” plaatsvinden. Het Habsburgs Strauss Orkest o.l.v. Jeroen Weierink met Wilma Bierens (sopraan) en Sef Thissen (bariton) en dansers van het Charkov Staats Ballet brengen hoogtepunten van de grootmeesters van de Weense operette met Kasteel Arcen als prachtig decor. 

In de eerste periode van het tuinseizoen staan voorjaarsbloeiers als de tulp en de narcis centraal. In het park komen tienduizenden bloembollen tot bloei en zorgen vanaf de start van het seizoen voor kleur in de tuinen. Op de Bel-etage van Kasteel Arcen is een heuse Narcissenparade te bewonderen. Zeven narcissenkwekers tonen hier hun mooiste en nieuwste narcissensoorten die door de bloembinders van Kasteeltuinen Arcen zijn verwerkt in prachtige boeketten. Op de expositie-etage van Kasteel Arcen worden twee fototentoonstellingen getoond. De inzendingen van de fotowedstrijd 2017 ‘Seizoenen’ van Stichting het Limburgs Landschap zijn te bezichtigen in de rechtervleugel. Daar wordt ook ‘30 jaar Kasteeltuinen Arcen’ getoond, een fototententoonstelling samengesteld uit inzendingen van bezoekers die het park de afgelopen 30 jaar bezochten. In de linkervleugel maken bezoekers kennis met de geschiedenis van het Hertogdom Gelre met als bijzonder middelpunt een drietal maquettes van de stad Venlo, Kasteel Ter Horst in Loenen en de Schanstoren in Arcen rond de jaren 1350 tot 1500.

Rondom het gebied waar voorheen de grote volière stond wordt een nieuwe tuin aangelegd. Het is voor het eerst sinds 2004 dat er een nieuwe tuin van deze grootte wordt ontwikkeld. Landschapsarchitect Niek Roozen, de ontwerper van het originele plan van Kasteeltuinen Arcen ontwerpt de nieuwe tuin die in 2019 geopend zal worden. Niek zal in de loop van het seizoen enkele masterclasses houden in Kasteeltuinen Arcen. 

Op de evenementenkalender prijkt dit jaar een nieuw evenement dat met Pinksteren gehouden zal worden.
Tijdens de Koetsenparade keert de lang verloren gewaande koets die vroeger tot Kasteel Arcen behoorde terug naar het landgoed. De koets werd enkele jaren geleden ontdekt in een boerenschuur en nauwkeurig gerestaureerd door historicus Hay Gout. Met Pinksteren komt de koets eindelijk terug naar Arcen. De terugkeer wordt opgeluisterd met een tocht over Landgoed Arcen door een parade van historische rijtuigen.

Ook nieuw is een transformatie van een van de rozenkamers in het Rosarium van Kasteeltuinen Arcen. De oude Keuringstuin is omgedoopt tot Geur- en Smaaktuin. In deze tuin zijn tientallen bijzondere rozen aangeplant die elk bijzonder sterk geuren of erg smaakvol zijn. Kasteeltuinen Arcen speelt hiermee in op de trend dat rozen steeds vaker gebruikt worden in recepten. 

20180406 KasteeltArcenVIEW1200900

Vanaf donderdag 29 maart is het park weer dagelijks geopend voor het publiek. Het seizoen loopt door tot en met zondag 4 november 2018.