Expo ‘Kattenkwaad’ in Nationaal Museum van de Speelkaart

Urbanus en Willy Linthout openen speciale expo

Vanaf 16 december 2017 loopt in het Nationaal Museum van de Speelkaart in Turnhout een tentoonstelling rond de komische strip ‘Urbanus’. Aanleiding is de 35ste verjaardag van de reeks die gevierd wordt met de uitgave van het kaartspel ‘Kattenkwaad’.

20171208 Kattenkwaad180Al 35 jaar verzinnen tekenaar en auteur Willy Linthout en komiek Urbanus samen de meest waanzinnige avonturen rond stripheld Urbanus.
Zoals bekend is ‘Urbanus’ een beetje een stoute strip, je vindt er geen vermanende vinger en dialectwoorden zijn schering en inslag. De hoofdfiguur wordt afgebeeld in een korte, veel te brede broek met bretellen. De verhalen spelen zich af in Tollembeek, de woonplaats van de échte Urbanus. Samen met vader Cesar, moeder Eufrazie, de tweedelige hond Nabuko Donosor, de bromvlieg Amedee, de schatrijke nonkel Fillemon en de andere inwoners van het dorp komt Urbanus in onwaarschijnlijke situaties terecht. 
Doorheen de jaren evolueerde de figuur tot een leeftijdloos personage. Ondanks de baard en de korte broek is Urbanus zowel fabrieksdirecteur, bankier als scholier. 
In het najaar verscheen het 176ste album ‘De Zweetvoetmannen’, die de reputatie van de strip alle eer aandoet.

De expo ‘Kattenkwaad’ in het Speelkaartenmuseum toont het gezin, het huis, de school, het café en de hemel van Urbanus met originele tekeningen, albums, objecten en levensgrote figuren.
Een blikvanger is een authentieke plaat van het allereerste album, het Fritkotmysterie. Ook de tekenkamer van Willy Linthout krijgt een plaats in de tentoonstelling. Het gelijknamige kaartspel dat speciaal voor het jubileum uitgebracht wordt, is gedrukt in Turnhout door Cartamundi. Het is een spel voor jong en oud, zolang je maar een steekje los hebt.
Vliegen meppen, andere spelers plagen en windjes laten: het kan allemaal. In het spel komen de negen geboden van kattenkwaad aan bod. Ze zijn natuurlijk allemaal even educatief verantwoord, wat dacht u?

20171208 Kattenkwaad640

De opening van de tentoonstelling vindt plaats op zaterdag 16 december 2017 om 15 uur in het Nationaal Museum van de Speelkaart. Willy Linthout en Urbanus zullen beiden aanwezig zijn.
De toegang is gratis die namiddag, en iedereen is welkom mits inschrijving (
museum.speelkaart@turnhout.be of 014 41 56 21).
Het museum biedt het kaartspel en een aantal albums te koop aan.
De expo is een organisatie van Archief & Musea Turnhout in samenwerking met de Standaard Uitgeverij.