Communie, waarheen?

5 resorts uitgelicht

Vele kinderen genieten van een communiefeest of een lente feest. Maar wat geef je hen cadeau? Vaak dragen de genodigden een centje bij zodat het feestvarken een weekendje naar een pretpark te gaan. Want geef toe, enkele dagen doorbrengen in een “andere wereld” is zelfs voor volwassenen een leuke beleving. Disneyland Paris is een zeer populaire en misschien wel de meest gekende bestemming, maar toch zijn er andere leuke resorts om te ontdekken. We proberen ze naast elkaar te bespreken, zowel voor de eerste communicant als de plechtige communicant. 

Volgende parken werden alvast uitgetest: Disneyland Paris, Efteling, Europa-Park, Phantasialand en Parc Astérix.

Achtbanen
Bijzonder belangrijk in het geval van pretparken is het attractieaanbod. Het ene kind is het andere niet. Hou je van supersnelle achtbanen of eerder van sfeervolle belevingsattracties? In elk park is er zeker voor ieder wat wils.

Op achtbanengebied heeft Europa-Park misschien wel een streepje voor tov de andere parken: ze hebben namelijk de meeste achtbanen van Europa, waaronder Silver Star, meteen ook een van de hoogste en snelste achtbanen die je in Europa kunt terug vinden. Met blue fire en Wodan Timburcoaster is er nog meer adrenalinegeweld terug te vinden in het grootste themapark van Europa. Het park heeft daarnaast ook bijzonder veel familieachtbanen.

20150304 Communie180 PaxIn Parc Astérix, ten noorden van Parijs, zijn er ook verschillende topachtbanen terug te vinden. Met OzIris, een spectaculaire hangende achtbaan, Tonnerre de Zeus, een houten monster van een achtbaan en Goudurix, een looping achtbaan, heeft het Franse park vele troeven voor de achtbaanfanaten. Meer familiaal is Trace du Hourra, een bobslee-achtbaan. In totaal heeft het park wel een pak minder achtbanen in vergelijking met Europa-Park.

In Efteling heeft men de laatste jaren geïnvesteerd in enkele nieuwe achtbanen, waaronder de dubbele houten achtbaan Joris en de Draak en de Vliegende Hollander. In 2015 komt er nog de imposante dive coaster Baron 1898 bij. Maar ook de oudere achtbanen zoals Python, Bob en Vogel Rok worden goed verzorgd.

Phantasialand is zeker niet het mekka van de achtbanen, maar het aanbod is wel van hoge kwaliteit. De inwerking van Black Mamba is al even indrukwekkend als de ritervaring. De spinning coasters Winjas Fear en Winjas Force zijn een plezier voor het ganse gezin, net zoals Colorado Adventure.

Disneyland Paris tenslotte biedt verspreid over beide parken ook enkele intense achtbaanmomenten aan. Denk maar aan Space Mountain of Rock ‘n’ Roller Coaster. Met Indiana Jones and the Temple of Peril heeft men bovendien nog een aardige andere achtbaantroef achter de hand (een ideale achtbaan voor kids om voor de allereerste keer ondersteboven te gaan). Ook is er nog Big Thunder Mountain, een leuk familie-avontuur waar inkleding en de sfeer rond de attractie mee de ritbeleving bepaalt.

Van alle parken biedt Disneyland Paris als enige een gratis systeem aan om de dag efficiënt in te delen door middel van de Fast Pass. Een soort legitieme manier van voorsteken. Op drukke dagen is dit een handig middeltje. Op heel drukke dagen is het uiteraard nergens fijn vertoeven, maar de totaalcapaciteit van de achtbanen in Europa-Park ligt bijzonder hoog, waardoor ook hier het voordeel overhelt naar het park nabij het Zwarte Woud.

Attractie-aanbod
Uiteraard bestaat een park uit meer dan alleen maar achtbanen. Er zijn waterbanen, hevige draaimolens, rustige dark rides,…

20150304 Communie180 EPOok hier komt Europa-Park met haar aanbod het best uit de verf. Met twee waterachtbanen, een spannende rapid River, een eerder verouderde log flume en een mooi ogende splash battle leggen ze qua waterattracties toch wel het beste aanbod voor. Qua draaimolens is er ook een enorm aanbod, al ligt de thrillfactor misschien niet heel hoog. Europa-Park heeft bovendien geen freefall-attractie wat toch wel vreemd is als je ziet hoeveel attracties het park rijk is.
Gelukkig zijn er wel allerlei andere leuke zaken te beleven: zo telt het park verschillende Dark Rides, met de recent gebouwde Arthur in het Land van de Minimoys als een van de toppers. Het is een soort achtbaan, al omschrijven we de attractie toch eerder als een dark ride, met wisselende snelheden omwille ven de verschillende scènes die de attractie rijk is.

In Disneyland is het qua waterattracties eerder pover. Pirates of Caribean is eerder een dark ride, maar wat voor een! Een fantastisch avontuurlijke boottocht met leuke deuntjes die een ganse dag door het hoofd spelen. Qua belevingsattracties is er geen gebrek in Disneyland: Phantom Manor, Tower of Terror, Ratatouille, Peter Pan, Armageddon,… voor ieder wat wils. Qua thrill is Tower of Terror toch wel het summum.

20150304 Communie180 PHPhantasialand heeft qua waterpret-aanbod ook heel wat spectaculairs te bieden. Met Chiapas hebben ze een state-of-the-art waterbaan, die via verschillende niveaus een tocht maakt doorheen een Mexicaanse site. River Quest is dan weer een unieke Rapid River, ingebouwd in een kasteel. Daarnaast hebben ze nog een leuke splash battle in een uithoek van het park. Met Mystery Castle en Talocan heeft het park alvast enkele pittige avontuurlijke thrill rides, wat wel een pluspunt is tov. Europa-Park. Ook qua dark rides is vooral Maus au Chocolat een zeer plezierig avontuur, waarbij de bezoekers op muizen mogen schieten die een bakkerij terroriseren.

In Parc Astérix zijn er maar liefst vier uiteenlopende waterattracties. Menhir Express wordt aanzien als een van de betere log flume rides in Europa. En L'Oxygénarium is ook wel best uniek te noemen. Le Grand Splatch en Romus et Rapidus zijn in hun soort ook boven het gemiddelde. Het park heeft enkele kleinschalige thrill rides, maar niet echt absolute must do’s. Het park heeft bovendien geen freefall ride, wat toch een gemis is. Met Transdemonium is er een fijne dark ride, al heeft de tand des tijds hier toegeslagen. Vele leuke effecten zijn verdwenen en de ritervaring zelf is zonder de onverwachte versnellingen zelfs saai te noemen. Heel leuk is het draaiende huis Défi de César.

In Efteling tenslotte heb je met Piraña een fantastische rapid River. De Vliegende Hollander is een bijzonder leuke attractie maar als we hem als waterattractie beoordelen, dan mist die toch de nodige spetters, al is de attractie als totaalbeleving wel fantastisch te noemen. Qua belevingsattracties alvast geen gebrek in de Efteling, denk aan Droomvlucht, Fata Morgana of het kindvriendelijke Carnaval Festival. Voor zware Thrill Rides ben je in Efteling niet aan het juiste adres. De thrill vind je dan ook vooral terug in de achtbanen die het park rijk is.

Wat voor de jongere feestvarkens?
Voor de jongere kinderen die hun eerste communie doen, zijn sommige van de voornoemde attracties misschien wel net iets te hevig. Zij moeten dan ook op zoek naar iets meer kindvriendelijke parken.

20150304 Communie180 EFTIn Disneyland Paris en Europa-Park vinden de kinderen verspreid over het park zeker en vast hun gading.
In Phantasialand en Parc Astérix zijn er enkele gebieden waar de focus op bepaalde leeftijdsgroepen liggen.
In Efteling zijn er verschillende attracties toegankelijk voor elk lid van het gezin, met als extra surplus het Sprookjesbos. Ook in Europa-Park is er een soort wandelroute langsheen de sprookjes, maar in vergelijking met Efteling eerder beperkt. In Disneyland zijn de door Walt Disney wereld beroemd geworden sprookjes de basis van het park. Hier kunnen kinderen zich dan ook meteen thuis voelen in die sprookjesachtige wereld die zij via film en TV hebben leren kennen.

Dat vertaalt zich ook in de populariteit van de mascottes. In Disneyland moet je geen kind uitleggen wie Mickey, Minnie,… is. Vele figuren paraderen door het park. Boekjes voor handtekeningenjagers gaan als zoete broodjes over de toonbank, en er worden zelfs speciale meet and Greet attracties neergezet met lange wachtrijen tot gevolg. De overkill en over-commercialisering kan wellicht sterk op het gemoed van de ouders werken, en op de portemonnee.

In Efteling beginnen de figuren ook de nodige bekendheid te krijgen dankzij de reeksen rond de Sprookjesboom, Raveleijn, Pardoes,… Gastheer en gastvrouw Pardoes en Pardijntje zijn ook geen nobele onbekenden voor de kids. Het maakt de kids alvast heel snel gelukkig.

Asterix en Obelix zijn de bekende stripfiguren en tevens de mascottes van het Parijse gelijknamige pretpark. Zij duiken vooral in het Gallische dorp op om daar de kids te verblijden.

In Europa-Park is Euro-Maus de mascotte. Eerder onbekend voor de kinderen. Sinds vorig seizoen is er met de komst van Arthur al wat meer bekendheid in het park, al rest de vraag hoeveel kinderen vertrouwd zijn met de creatie van Luc Besson.

In Phantasialand tenslotte lopen ook heel wat figuranten en figuren rond, al is dit duidelijk vooral voor de sfeer dan voor de herkenbaarheid. Dat maakt het ook bijzonder fijn en ongedwongen om door het park te kuieren.

Behalve attracties zijn er vaak ook spectaculaire shows en parades. Het is moeilijk om dit te bespreken, omdat het aanbod jaarlijks wisselt. De vijf resorts hebben alvast uiteenlopende shows in hun aanbod, voor ieder wat wils, en laat ons eerlijk zijn, ook wel best leuk om van te genieten. Vooral Phantasialand presteert bijzonder sterk in hun aanbod.

20150304 Communie180 DLPResort
Het meest uitgebreide resort is Disneyland Paris, met een leuk Disney Village voor nachtvertier. Het resort telt 5 Disney-hotels, maar vlakbij zitten ook verschillende andere preferred hotels. Het resort heeft bovendien ook een golfterrein en vlakbij is ook een leuke outlet gekomen. De goedkopere hotels zijn kwalitatief niet meteen hoogstaand te noemen en dat is jammer. In de buurt van Disneyland zijn er vele andere mogelijkheden, maar hou dan rekening in het budget om dagelijks de nodige kost voor de parking op te hoesten. Verblijven in een Disney-hotel geeft (seizoensgebonden) ook extra magical hours.

Europa-Park heeft ook enorm veel mogelijkheden tot overnachten. Het telt vijf hotels, allemaal tot in de puntjes verzorgd, met zelfs een sterrenrestaurant, het enige in de pretparkenwereld: Ammolite telt zelfs 2 Michelin sterren. Hierdoor is Europa-Park best wel een prijzig resort, al is de kwaliteit ook heel hoogstaand en vooral bijzonder sfeervol. Met het Zwarte Woud vlakbij zijn er evenwel vele goedkopere alternatieven.

Misschien minder gekend, maar daarom niet minder goed zijn de mogelijkheden in de Efteling. Bosrijk en Efteling hotel zijn leuke plekjes om te overnachten wanneer men meerdere dagen van de Efteling wil genieten. Er is helaas niet meteen een goedkoop alternatief voor handen, en dat is misschien wel het grootste nadeel.
Bovendien heeft het park naar onze mening toch nog wel een groter attractieaanbod nodig om meer mensen te overtuigen een extra nachtje en dag te boeken.

Phantasialand heeft dan weer twee prachthotels, misschien wel de beste van alle themaparken die we bespreken, maar het park is misschien net te klein om meerdere dagen nodig te hebben. Al bezoeken kinderen graag meerdere malen dezelfde attracties of shows. Het moet dus zeker geen reden zijn om het niet te wagen… Er is ook een alternatief wigwampark.

Parc Astérix tenslotte heeft met Hotel les Trois Hiboux een leuke overnachtingsmogelijkheid, vlak naast het park in een bosrijke omgeving. Nadeel is dat er ’s avonds heel weinig te beleven valt. Het is niet echt een resort, al zal de nachtrust voor de kids ook wel deugd doen.

Conclusie
Het is moeilijk om er 1 resort uit te pikken als absolute aanrader: het ene is immers duurder dan het andere, of je bent soms ook al eventjes onderweg alvorens te genieten van al dat leuks. Dat is natuurlijk de afweging die iedere bezoeker moet maken. Wij hadden het geluk om de parken allemaal eens uit te testen en in elk park heeft de dochter enorm genoten. En daar draait het toch om: een leuke dag aan uw kind bezorgen.

KristofHolidays300150 EuropaParkWij boeken onze reizen via Kristof Holidays, expert in diversiteit van reizen, met name pretparkbestemmingen. Zij hebben ruime ervaring en kennis om u het optimale hotel aan te raden naar uw noden.