De Groote Oorlog in Mini-Europa

Mini-Europa herdenkt het Kerstbestand van 1914

Vandaag 24 december was het precies 100 jaar geleden zijn dat de gruwel van de Eerste Wereldoorlog even werd onderbroken door een ‘Kerstbestand’. Duitse en Britse soldaten verlieten toen voor enkele uren de loopgraven om samen te zingen en een balletje te trappen.

20141224 MiniEurope180Het Brusselse miniatuurpark Mini-Europa herinnert ons sinds juni met een waarheidsgetrouwe maquette aan dit zeldzame menselijk moment tijdens de Groote Oorlog. De voorstelling van het Kerstbestand van 1914 is gebaseerd op een gravure van een gebeurtenis bij Saint Yvon, een deelgemeente van Warneton. De Britten en Duitsers praten en drinken er samen en enkelen zijn voetbal aan het spelen.

"Dit Kerstbestand is het bewijs dat menselijkheid alles overstijgt," aldus Thiery Meeùs, gedelegeerd bestuurder van Mini-Europa. "De emoties bij het zien van de begraafplaatsen en de wapenstilstand maken voor onze jeugd duidelijk hoe belangrijk solidariteit en broederschap zijn. Ze geven een idee van wat het betekent om « samen en in vrede te leven » ."

Naast het ‘Kerstbestand van 1914’ werden er in juni ook maquettes van de belangrijkste Belgische oorlogskerkhoven uit ‘De Groote Oorlog’ op dezelfde site ingehuldigd. De graven en beelden van Saint-Symphorien (voor Duitse en Britse soldaten), Vladslo en Langemark (voor Duitse soldaten), Houthulst (voor Belgische en Italiaanse soldaten) en Saint-Charles de Potyze (voor Franse soldaten) kregen er toen – op een schaal van 1/25 – een miniatuurversie. 
Deze – en de andere 350 monumenten – kunnen nog alle dagen van de kerstvakantie bezocht worden.

Enkele weken terug werd nog een monument ingehuldigd in Ploegsteert ter herinnering aan het Kerstbestand. Dit gebeurde door Michel Platini, voorzitter van de Europese voetbalbond UEFA.

20141224 MiniEurope640

Een topjaar voor Mini-Europa 
Op een week voor het jaareinde ziet het er naar uit dat Mini-Europa in zijn 25ste seizoen een recordaantal bezoekers mocht verwelkomen. Minstens 370.000 bezoekers zullen er dit jaar geweest zijn! Dit zijn er bijna evenveel als in het recordjaar 2013: een opsteker voor het team om in het in de komende seizoenen nog beter te doen!