Voedselverrijking in Artis

Fruitslingers maken voor de ara’s, voedsel verstoppen voor de olifanten en de chimpansees verrassen met pinata’s… tijdens het dierendagweekend mogen de bezoekers alvast een handje meehelpen.

2012-09-Artis-Dierendagweekend180In verschillende dierentuinen worden de dieren op een leuke manier gevoederd, om zo het natuurlijke gedrag van de dieren te stimuleren. Ook in de Amsterdamse zoo, Artis, wil men op een alternatieve manier de dieren van voedsel voorzien. Dit wordt ook wel ‘voedselverrijking’ of ‘animal enrichment’ genoemd.

Op 29 en 30 september, tijdens het dierendagweekend, mogen bezoekers helpen met deze verrijking. Voor de ara’s worden fruitslingers gemaakt bestaande uit appel en druiven. Deze worden na het maken opgehangen in de monumentale volières van de Fazanterie. Voor de olifanten wordt voedsel verstopt. Het is de bedoeling dat Thong Tai, Yindee en Mumba de wortelen, appels, andijvie en witlof wel ruiken, maar het niet direct kunnen vinden. Wie kan het voedsel voor de olifanten op de meest creatieve plekjes verstoppen? Tussen het zand, de boomstronken of de omheining? Tot slot kunnen bezoekers pinata’s maken voor de chimpansees. Dit zijn holle bollen van meel en water waar noten in verstopt kunnen worden. Dit is een ware traktatie voor de chimpansees.

De activiteiten zijn in het weekend voorafgaand aan dierendag, op zaterdag 29 en zondag 30 september tussen 11.30 uur en 15.30 uur op diverse locaties in Artis.
   

2012-09-Artis-Dierendagweekend420

   
Foto: Ronald van Weeren, Artis